Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyheter

Vita Hästen-backen: Så stoppar vi SSK:s powerplay

Hålla sig utanför utvisningsbåset. Ja, det blir en grundläggande taktik för Vita Hästen som gästar powerplaystarka SSK i Scaniarinken i kväll. Men Vita Hästen ankommer med ett minst lika starkt boxplay.
– De är brutalt hänsynslösa mot sig själva och täcker mycket skott, säger Drugge om ett par av sina medspelare.

Henrik Nyberg och Robin Nilsson. Foto: David Nilsson Hamne.
Henrik Nyberg och Robin Nilsson. Foto: David Nilsson Hamne.

SSK har, på gott och ont, haft en stor del av sin fina säsongsinledning att tacka lagets powerplayspel där Fredric Weigel och Antom Holm är två av nycklarna.

Ett framgångsrecept som vi känner igen från i fjol.

I grundserien förra året hade SSK en powerplayprocent på 35,29. Som sedan följdes upp med 36,17 i allettan, 36,0 i playoffspelet till kvalserien, och sedan ”bara” 25 procent i kvalserien.

Åtta mål på 17 försök i powerplay har det blivit i hockeyallsvenskan hittills den här säsongen. Varav fyra mot Björklöven senast. Ja, bara fem av SSK:s 13 mål har kommit i spel fem mot fem.

En utdelning som ger väldigt fina 47 procents effektivitet.

I kväll ställs SSK, med seriens bästa powerplay, mot seriens bästa boxplay: Vita Hästen. Som med sina 100 procent fortfarande inte har släppt någon puck bakom sig i numerärt underläge.

Under försäsongen lyckades SSK sätta tre mål i powerplay mot Vita Hästen. Olov Lundqvist gjorde både 1-1 och 2-2 när SSK vann med 5-3. Sedan gjorde Anton Holm 1-1 i powerplay när SSK vann med 2-3.

– Först och främst så siktar vi på att hålla oss utanför utvisningsbåset, där vinner man sällan eller aldrig några matcher, säger Vita Hästen-backen Oscar Drugge till Uppdragsport.se inför kvällens match.

Oscar Drugge, med ett förflutet i SSK:s juniorlag, har varit ett namn som ryktats tillbaka till SSK i ett par år nu och han var med och spelade upp Västervik i hockeyallsvenskan i fjol. Han har även mött SSK otaliga gånger från och med kvalserien 2015, då SSK åkte ur. Den här säsongen spelar Oscar Drugge i Vita Hästen, där var han poängbäst under försäsongen.

– Ja, som du säger så gick försäsongen bra för mig. Men samtidigt så delas det varken ut några poäng för laget eller några assistpoäng då, så det är historia nu. Jag tycker att det börjar kännas bättre och bättre för varje dag och match som går, säger Oscar Drugge, som i mitten av september stoppades från spel.

Anledningen var att läkarna, i samband med en EKG-undersökning bland spelarna, upptäckte något med Oscar Drugges hjärta som behövde kollas upp närmare med magnetröntgen.

Därmed missade 24-åringen såväl träningar som träningsmatcher.

– Jag hade ju nästan tre veckor där jag inte fick träna ordentligt på grund av hjärtproblemet och även fast jag kunde leka lite med pucken på is och så vidare tappar man tajmingen men framförallt iskonditionen, säger Oscar Drugge.

Av fyra matcher i grundserien har Oscar Drugge spelat tre. Det har inte blivit några poäng hittills, men…

– När jag fick grönt ljus kastades jag in i hetluften direkt, vilket kanske också var bra. Men jag får jobba lite extra om eftermiddagarna för att komma ikapp och bli fräschare i kroppen än vad jag var innan det misstänkta hjärtfelet, säger Oscar Drugge.

Vars Vita Hästen alltså gästar SSK i kväll.

Med ett, hittills, vattentätt boxplayspel.

– Nu har det bara gått fyra matcher av serien men det är klart att 100 procent i boxplay är något vi är stolta över. Vi har en ganska tydlig plan med vad vi vill göra i boxen och hittills har det fungerat ypperligt, säger Oscar Drugge.

Oscar Drugge nämner ett uppoffrande spel som en av grundpelarna bakom Vita Hästens fina inledning i numerärt underläge.

Vad, och vem, är viktigast för Vita Hästens boxplayspel?

– Jag har rätt dålig koll på om vi startar med några speciella faktiskt, det är klart vi har vissa som har sina styrkor i just boxplay och så vidare. Men har de precis varit inne så startar de av förklarliga skäl inte, säger Oscar Drugge, och fortsätter:

– Jag tycker att alla som lirat boxplay av våra forwards gjort det fantastiskt bra, men om jag skulle behöva ta ut några stycken som varit extra viktiga är det väl Simon Mitman, Mattias Kalin och Emil Eriksson. De två förstnämnda är brutalt hänsynslösa mot sig själva och täcker mycket skott medan Eriksson är bra på att läsa spelet och ta bort tid för motståndarna.

Upp till bevis i kväll.

För såväl SSK som Vita Hästen.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.