Connect with us

Hi, what are you looking for?

World Cup 2016

Världsstjärnan: ”Ett väldigt bra val att komma till SSK”

I fjol gjorde han återigen över sjuttio poäng i NHL och han har fått lyfta Stanley Cup två gånger. Anze Kopitar är en av de absolut bästa SSK någonsin varit med att fostra. ”Tiden i Södertälje betydde enormt mycket för mig”

Förra SSK:aren Anze Kopitar. Foto: David Nilsson Hamne
Förra SSK:aren Anze Kopitar. Foto: David Nilsson Hamne

Vi möter honom på tredje våningen i Air Canada Center. Att träffa journalister har blivit vardagsmat för Anze Kopitar, en av världens främsta hockeyspelare under de senaste tio åren. Trots sitt stora namn är han öppen och framför allt ödmjuk inför frågor kring Södertäljetiden.

– Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick chansen att spela i Södertälje. Alla har alltid behandlat mig så bra där, både klubben och fansen. Jag har bara gott att säga om staden också.

Just nu är Los Angeles förstacenter i Toronto för att spela med Team Europa, som han är lagkapten för.
– Jag blev såklart glad när jag fick höra att jag blivit utsedd till kapten. En stor ära med tanke på alla olika nationaliteter jag företräder. Ska jag vara helt ärlig så vore nog han en bättre kapten, han hade i alla fall varit mitt val, säger Anze och pekar bort mot Zdeno Chara som står en bit ifrån oss.

Team Europa inledde med att besegra USA med 3-0. ”A surprising win” stod det i en av tidningarna här i Kanada. Något konstigt kan tyckas om man ser till vilka spelare laget ställer upp med. Chara, Gaborik, Hossa och Zuccarello är några av efternamnen.
– Vi har en massa erfarenhet, vi har spelat i stora ligor och turneringar och har vunnit avgörande matcher. Sen måste vi inse att vi inte är det snabbaste laget i turneringen och måste därför anpassa oss efter det, säger Anze.
Hans lag har en medelålder på 30 år, högst i turneringen. Han själv har hunnit bli 29, med andra ord har det gått tolv år sedan han först satte sin fot i Södertälje.
– Det var ett stort steg i min karriär. Jag lämnade mitt hem och min familj i Slovenien. Det är en stor grej att åka iväg helt själv när man inte ens hunnit fylla sjutton.

I efterhand är det lätt att se, att det som var jobbigt då gav honom egenskaper han fortfarande har nytta av.
– Att bo utan föräldrar innebär ju att man behöver lära sig att ta hand om sig själv. Jag växte med andra ord upp mycket snabbare än en de flesta andra tonåringar. Det har gett mig massor med fördelar.

Det var den dåvarande juniortränaren Per Nygårds som såg till att Anze kom till just Södertälje och det var också på många sätt Nygårds som tog hand om killen från slovenska Jesenice.
– Jag har en hel del att tacka honom för, han var väldigt snäll och hjälpte mig mycket. Han spenderade mycket tid med mig, både före och efter träningen. Väldigt tacksam för allt.
Nygårds är också den person som Anze har mest kontakt med sedan tiden i kringelstan.
– Ja, en hel del, vi sms:ar och skriver till varandra även om vi inte pratar varje dag.

Anzes första år i SSK handlade mest om spel i J20. Alla vi som såg honom då mins hur snabbt han utvecklades, inte bara med klubban utan också i kroppen. Redan året därpå, som 18-åring, var han en av lagets ledande spelare i Elitserien.
– Tiden i Södertälje betydde enormt mycket, rent spelmässigt var det ett stort steg för mig, att jag fick möjlighet att spela med och mot skickliga spelare. Ja uppenbarligen var det ett väldigt bra val att komma till SSK.

Sportklubben åkte ur våren 2006, samtidigt som Anze fick ett kontraktsförslag från NHL. Han gick rakt in i Los Angeles Kings laguppställning under hösten och gjorde 61 poäng på 71 matcher. Därefter har de framgångsrika säsongerna avlöst varandra och det har bland annat blivit två Stanley Cup-titlar. Förra säsongen blev han också utsedd till ligans bästa defensiva anfallare och fick NHL:s gentlemannapris.


Om någon hade sagt till dig när du kom till Södertälje, att du 2016 skulle spela i World Cup och vara en ledande spelare i NHL, vad hade du svarat då?

– För det första hade jag nog inte trott på personen rakt av, haha, men blivit glatt överraskad såklart. I vilket fall som helst är jag väldigt glad över hur mitt liv ser ut just nu.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.