Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Hammarlund: ”När det går bra för SSK – då går det bra för Södertälje”

Ulf Hammarlund är ny krönikör på Uppdragsport.se. En krönikespalt som uteslutande kommer att handla om nostalgi och tillbakablickar på vårt kära SSK.

Ulf Hammarlund.
Ulf Hammarlund.

I april 1997 skrev jag min sista hockeykrönika i LT.

Efter 19 år och närmare tusen krönikor (de flesta handlade om SSK) slutade jag som sportchef och gick vidare till något annat som inte hade med sport att göra.

Min sista säsong med SSK blev jobbig. SSK kom näst sist i elitserien. Men avslutningen blev desto roligare. SSK vann kvalserien före Västerås. Sedan var det lätt att kliva av och lämna över stafettpinnen till någon annan.

Mina år på sporten på LT handlade mest om hockey. Jag följde laget i ur och skur från 1978, då jag började som sportreporter, för att sedan bli sportchef efter två år.

Jag har varit med om floppar och toppar. Jag har sett SSK vinna SM-guld. Jag var  Wien när tre SSK:are blev världsmästare.

Och framförallt minns jag min första bortamatch med laget som i går. SSK hade åkt ur elitserien för första gången någonsin, och var hänvisat till spel i division I östra.

I en av de första bortamatcherna spelade SSK borta mot Nynäshamn på uterink. För spelarna i SSK var spel utomhus något helt otänkbart. Och det hände två saker i samband med den matchen som jag aldrig glömmer:

1) Efter tio minuter i tredje perioden blåste domaren i pipan mitt under ett SSK-anfall. SSK förstod ingenting, innan de fick en förklaring: utomhusmatcherna blåstes av efter tio minuter då man bytte sida. Det skulle ju vara rättvist.

2) Spelarbussen åkte ifrån mig. På den tiden, och något år in på 80-talet var det vanligt att den lokala journalisten åkte med laget. Men Sonny Danielsson, legendarisk lagledare, glömde mig. Jag fick stå och vänta på sista pendeln och det tog mig några timmar att ta mig till Södertälje. Men det blev i varje fall ett minne, efter många svordomar och fördömanden över Sportklubben, som jag då tyckte inte var något lag att lita på. Hur det gick i matchen: minns inte riktigt. Men tror att SSK vann med tvåsiffrigt, 11-1 kanske.

Jag har följt SSK sedan augusti 1978. Jag bor numera på Gotland sedan fem år tillbaka, men följer SSK i ur och skur. Jag ser så många matcher jag kan på tv, och är förstås i Templet ibland, även om det blir alldeles för sällan.

Den här spalten kommer att handla om nostalgi, jag kommer bara att titta tillbaka i tiden. Skriva om ledare och spelare som betytt mycket för klubben. Jag kommer att vara lite historieberättare. Jag kommer ranka spelare och ledare som jag tycker har betytt mest för SSK.

SSK är lika viktigt för Södertälje som Scania och AstraZeneca. SSK står för något positivt. När det går bra för SSK. Då går det bra för Södertälje. Jag tror på SSK. Jag tror att framtiden finns runt hörnet, även om den här spalten kommer att handla om det som en gång varit.

Har ni frågor, ställ dem här, så svarar jag så gott jag kan. Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om. Berätta.

Vi hörs snart igen.

12 kommentarer

12 kommentarer

 1. Profilbild

  Mauri Hermundsson

  1 september, 2013 at 10:31 e m

  Kul! Välkommen!

 2. Profilbild

  Cypher

  1 september, 2013 at 11:08 e m

  Väldigt intressant, ska bli kul att följa!

 3. Profilbild

  Stig Olsson

  2 september, 2013 at 4:00 e m

  Ulf! Vilka ingår i din dröm lime up, under din tid på LT

 4. Profilbild

  Ulf Hammarlund

  2 september, 2013 at 6:20 e m

  Tack för alla glada tillrop, här på Facebook och Twitter,
  Stig, återkommer till det snart.

 5. Profilbild

  David Nilsson Hamne

  2 september, 2013 at 6:50 e m

  Instämmer med Mauri. Kul att ha dig ombord och ytterligare en mycket positiv framgång för sidan!

 6. Profilbild

  A Asp

  2 september, 2013 at 11:10 e m

  Jag ser fram emot dina krönikor/inlägg, Själv är jag en sedan 1992 utvandrad. Men följer SSK. Såg varenda match i Scaniarinken fram till -92. Har haft fruktansvärd abstinens under alla dessa år som jag följ SSK från gbg. Har ju fått se några matcher i Scandinavium. Hoppas att jag snart får se dem här igen. Upp i SHL. Det är där vi borde höra hemma…

 7. Profilbild

  A Asp

  2 september, 2013 at 11:26 e m

  Har varit otroligt negativ till SSK´s inköp. Nyförvärv menade jag. Jag tror att Mario Trabucco är ett riktigt felköp. Jag kan ha fel. Så klart! Å andra sidan verkar Jason Gregoire vara en hit. Sett till försäsångsmatcherna. 7 må, hittills, Inte illa. Jag har tidigare oroat mig för hur D Fleury skall kunna följa upp förra årets mälsuccé. Vem skall spela fram till de lägen han behöver för att sätta dit den? Jag ser inte en enda spelare som är konstruktiv nog för att göra det. David Pastrnák är nog duktig men inte tillräckligt smart. Kanske de nya kanadickerna har skills för att lösa detta problem? Hoppas innerligt på att det blir så… Tveksam.

 8. Profilbild

  Jensa

  3 september, 2013 at 10:04 f m

  Unferbart med lite klassiker signerat Hammarlund!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.