Connect with us

Hi, what are you looking for?

J18 & J20

SSK:s juniormålvakt om oväntade a-lagsdebuten – och vad Westerling sa innan straffläggningen

”Vem är Robin Christoffersson?” Ja, det frågade nog de flesta när de såg laguppställningen strax innan nedsläpp borta mot Björklöven. Med två målvakter sjuka, en tredje indisponibel, fick J20-målvakten Robin Christoffersson oväntat vakta målet när SSK vann ännu en bortamatch.
– Det är det här man kämpar för varje dag, säger Christoffersson till Uppdragsport.se.

Johan Löf / AXELLÖF / Björklöven – fler bilder: www.axellof.se.
Johan Löf / AXELLÖF / Björklöven – fler bilder: www.axellof.se.

Robin Christoffersson, 19, är fostrad i Leksand och har spenderat samtliga hockeyår i klubben: Från barnsben och upp till J20-laget. Men inför årets säsong flyttade han till SSK, vilket Uppdragsport.se kunde avslöja den 1 juni.

– Bra talang. En jäkla vinnarskalle. Mycket temperament, sa en person med god koll på målvakten till Uppdragsport.se då.

Bottentippade SSK J20 toppar just nu grundserietabellen i SuperElit södra med Örebro, Färjestad, Växjö och HV71 strax bakom sig efter sju matcher. För Christoffersson har det blivit två matcher från start. Resterande fem matcher har Lukas Klarström vaktat målet.

Men i fredags tog säsongen en oväntad vändning för 19-åringen:

Seniordebut och debut i hockeyallsvenskan. På bortaplan, inför 3000 åskådare i Umeå, mot Björklöven.

Det efter att SSK:s ordinarie målvakter insjuknat och den inofficiella tredjemålvakten, Lukas Klarström, var i väg med J20 som spelar bortamatcher mot Malmö, Karlskrona och Växjö i helgen. Christoffersson åkte upp till Umeå som back-up för Dahlström. Som alltså även han insjuknade.

Och det blev verkligen i sista minuten för Christoffersson.

– Jag fick reda på att jag skulle stå när alla var ombytta och klara för uppvärmning. ”Dahla” fick huvudvärk på grund av flyglandningen tidigare så han mådde inte bra. Jag hörde att han pratade i telefon med en doktor om situationen, säger han.

Var det nervöst?

– Självklart började jag bli lite nervös men det kändes som att det var lugnt. Sedan fick jag som sagt beskedet precis innan uppvärmningen. Det blev en klump i magen kan jag säga men det var bara att ställa om och fokusera fullt ut på match. Men reaktionen var att det skulle bli jäkligt kul, så jag försökte bara ta det lugnt. Självklart så var det stor skillnad på nivå att komma från J20. Det var mäktigt med 3000 på läktaren!

Vad sa Mats Waltin innan nedsläpp?

– Hans råd var bara att gå ut och ha kul, spela mitt spel och suga in så mycket som möjligt av atmosfären.

Johan Löf / AXELLÖF / Björklöven

Johan Löf / AXELLÖF / Björklöven – fler bilder: www.axellof.se

Det blev en svängig historia där SSK inledde svagt och Björklöven gjorde 1-0 redan efter drygt fyra minuter. SSK gick ikapp och gjorde både 1-1 och 1-2 men den första perioden slutade 2-2.

Hur kändes det där ute, Robin?

– Självklart så var det nervöst men det tog några minuter, sedan var man inne i det. Det kändes jäkligt kul, man kände direkt att det gick snabbare än i J20 men att man hängde med bra och kunde spela i ett lugn hela matchen ändå.

Ja, det bjöds på många mål, och det var gott om nerver i matchen.

– Jag tyckte själv att det var en okej insats, lite tråkiga och svåra mål bakåt, men det är sådant som händer. Huvudsaken är att jag kände att jag hängde med bra, så jag inte står där och inte hänger med alls, så det kändes bra, säger Christoffersson.

Efter tre spelade perioder och 5-5 på tavlan avgjordes matchen på straffar – och SSK vann.

Christoffersson berättar att han fick tips av Mats Waltin och Jonas Westerling strax innan straffläggningen drog igång. Och tro inte att straffläggningen gjorde Christoffersson mer nervös.

Tvärtom.

Han såg sin chans.

– Självklart kul med straffar, då man kan få vara med och avgöra själv! Nu hade ”Wesslan” och Waltin koll på vad 28:an (Lucas Sandström) skulle göra på straffen. Så de varnade mig innan och sedan var det han som la den första också, så det blev en enkel straff då jag i princip visste vad han skulle göra. Andra straffen lägger han utanför och vi hänger båda så jag hyllar utespelarna för det.

Vad tar man med sig som hastigt inkastad målvakt, och junior, från en sådan match? Får man en ”boost”, så att säga?

– Jag försöker ta med mig så mycket positivt som möjligt så klart, självklart får jag en boost av det hela! Men det finns ändå grejer som man behöver jobba på. Det jag tar in mest under den här matchen är den häftiga atomsfären under matchen, eftersom det är första matchen på seniornivå så var det något speciellt. Men som sagt så tar jag med grejer som jag ska jobba på också.

Under söndagen var Christoffersson tillbaka i J20 och boosten satt kvar. Med 37 räddningar höll han nollan när tabellettan SSK bortaslog topplaget Växjö med 0-2 och därmed befäste förstaplatsen i tabellen.

SSK jublar. Foto: Jessica Sundqvist.

SSK jublar. Foto: Jessica Sundqvist.

SSK jublar. Foto: Jessica Sundqvist.

SSK jublar. Foto: Jessica Sundqvist.

Christoffersson gör sitt sista år som junior och seniorkarriären är bara en säsong bort.

Men ett av 19-åringens delmål nåddes i fredags: Att få känna på a-laget.

– Mina personliga mål med den här säsongen är framförallt att utvecklas som målvakt och person. Men också att få spela så mycket som möjligt och samtidigt spela bra i J20 här i SSK. Delmål jag har på sidan är så klart att få vara med a-laget och känna. Till nästa säsong är det svårt att säga något men så klart finns det mål. Först och främst lär jag spela bra här i J20. Ett mål är såklart att få spela i allsvensk nivå det hade vart väldigt roligt.

Till sist… det var ganska många som hyllade dig efter fredagens match. Hur kändes det?

– Att folk hyllar en är bara roligt, självklart så lyfter det en, men samtidigt är det viktigt att stanna kvar på jorden. Men som sagt så suger jag för tillfället in så mycket som möjligt, då det är det här man kämpar för varje dag.

Foto: AXELLÖF (axellof.se). Fler foton från matchen: https://www.flickr.com/photos/bjorkloven/sets/72157674286248185.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

SSK-siffror

Det tog inte många dagar efter att SSK:s säsong tagit slut innan klubben presenterade Jonatan Harju och Felix Olsson som nyförvärv inför säsongen 21/22....

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.