Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyheter

Backman till Hockeyettan – men har snackat med Waltin

SSK-fostrade backen Eric Backman lämnar Norge och fortsätter säsongen i hårdsatsande Kristianstad – ett av lagen som tippas slåss om en plats i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Eric Backman i Manglerud.
Eric Backman i Manglerud.

I april 2015 kunde Uppdragsport.se berätta att SSK var intresserade av backen Eric Backman, som är född i Södertälje, fostrad i SSK:s juniorled och har ett stort hjärta för klubben.

Det blev dock inget den gången, och i stället tillbringade Backman ytterligare en succésäsong i Västervik vilket slutade med avancemang till hockeyallsvenskan. Även inför SSK:s återkomst i hockeyallsvenskan i våras fanns Backmans namn med i Waltins planer men det rann åter ut i sanden.

Eric Backman inledde årets säsong i norska Manglerud, där även tidigare SSK-målvakten och fansfavoriten Sebastian Idoff spelar, men har på eget initiativ sagt upp sitt kontrakt och är nu klar för Kristianstad i Hockeyettan.

– Jag lämnar Norge för det var saker som inte sköttes på rätt sätt, säger Eric Backman till Uppdragsport.se om sin sorti.

Hur var standarden i Norge kontra svensk hockey, låt säga hockeyettan och hockeyallsvenskan?

– Det är mer strukturerat och bättre kvalitet på svensk ishockey. Men det var hög fart och många bra individuellt skickliga spelare med bra meriter. Topp sex-lagen hade varit i hockeyallsvenskan utan problem.

Precis som tidigare har Eric Backman varit i kontakt med SSK och Mats Waltin inför flytten hem till Sverige.

– Ja. Jag pratade med Mats Waltin personligen när jag valde att lämna Norge. Men det finns ingen plats just nu. Jag får hoppas att framtiden har mer att ge, säger han.

23-åringen har vänner som spelar i SSK, och han har följt laget så gott det går från Norge.

– Ja, jag följer så klart SSK och har kollat på de flesta matcherna. Nu när det är några av mina bättre kompisar som spelar med S:et på bröstet blir det självklart ännu mer intressant att kolla, säger Eric Backman.

I Kristianstad blir Eric Backman Södertäljekille nummer tre.

Sedan tidigare finns även forwarden Thom Flodqvist och backen Fredrik Lindblom, båda födda i Södertälje, i laget. Lindblom har bara en säsong i klubbens juniorlag medan Flodqvist, barnbarn till SSK-legendaren Thord Flodqvist, har spelat för SSK i såväl elitserien som hockeyallsvenskan tidigare.

Eric Backman i Manglerud.

Eric Backman i Manglerud.

Kristianstad storsatsar mot hockeyallsvenskt kval och Backman blir en viktig pusselbit för det i sammanhanget namnkunniga laget. I våras slogs Kristianstad ut i play off-spelet mot just SSK.

– Jag hoppas att jag kan bidra till att göra Kristianstad till ett allsvenskt lag, och att utveckla mig själv som hockeyspelare ännu mer, säger Eric Backman.

Och förhoppningsvis slipper laget åka till Södertälje framåt vårkanten när det vankas kvalspel…

– Scaniarinken har jag besökt så många gånger i fel tröja, så det kan vi skippa den här gången, säger Eric Backman.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.