Connect with us

Hi, what are you looking for?

World Cup 2016

SSK är mer än 1 del av World Cup

Det är inte bara i Södertälje det snackas hockey just nu. I Toronto bubblar det av hockeynerv när nu pucken ska släppas. Uppdragsport är på plats för att ge er lite SSK-känsla från mästerskapet.

Carl Hagelin dras av Henrik Sedin i Air Canada Center. Foto: David Nilsson Hamne
Carl Hagelin dras av Henrik Sedin i Air Canada Center. Foto: David Nilsson Hamne

Södertälje Sportklubb har startat en spännande säsong i hockeyallsvenskan, samtidigt som World Cup of Hockey ska avgöras i Kanada.

Jag och de andra journalisterna håller på dagarna till bland basketkorgar i Toronto Raptors träningshall, som finns på översta våningen i Air Canada Center. Allt är uppstyrt av NHL och spelarfacket. Det är inte lätt att få till en exklusiv intervju. Spelarna kommer till baskethallen (mediarummet) efter träningar och matcher sittandes på varsin liten scen, därifrån får de sedan svara på frågor från den journalist som är mest ihärdig. I vilket fall som helst ska jag ska försöka förmedla lite SSK-snack härifrån till er där hemma.

Så vad har World Cup med Sportklubben att göra? Med risk för att jag missar någon, här är de med SSK-anknytning:
Anders Kellerstam, materialförvaltare, Tre Kronor.
Anže Kopitar, center, Team Europe.
Carl Hagelin, anfallare, Tre Kronor.
David Pastrňák, anfallare, Tjeckien.
Jhonas Enroth, målvakt, Tre Kronor.
Peter Forsberg, team manager Tre Kronor.
Peter Popovic, assisterande tränare Tre Kronor.

Sen har vi ju grabbarna med vaga anknytningar, såsom världsbacken Erik Karlsson som spelade tolv juniormatcher i SSK:s dress och målvaktstränaren Stefan Ladhe som var i kringelstan under Popovic-”eran”

Anze Kopitar. Foto: David Nilsson Hamne

Anze Kopitar. Foto: David Nilsson Hamne

World Cup arrangeras för tredje gången, innan dess hette konceptet Canada Cup. Signifikativt för arrangemanget är att de bästa och största alltid är med, samt att finalen avgörs i fler än 1 match. Denna gång i bäst av 3. NHL är som sagt arrangör, vilket gör att det finns ton av statistik. Exempelvis:

184 spelare deltar varav 169 spelare är från NHL. Tjeckien är det lag med lägst antal NHL-spelare, 17.

Det NHL-lag som har flest spelare med i turneringen är Tampa Bay Lightning. Floridalaget har bland andra anfallarna Steven Stamkos (Kanada), Valtteri Filppula (Finland), Nikita Kucherov (Ryssland) med i turneringen samt backar såsom Victor Hedman and Anton Strålman.

Tidigare mästare är:
1976 Kanada (Tjeckoslovakien tvåa),
1981 Sovjet (Kanada tvåa),
1984 Kanada (Sverige tvåa),
1987 Kanada (Sovjet tvåa),
1991 Kanada (USA tvåa),
1996 USA (Kanada tvåa),
2004 Kanada (Finland tvåa).

Kanada är som tydligt det mest framgångsrika laget, vilket de också är om man ser det individuellt. Sammanlagt huserar det 15 stycken stanleycup-vinnare i deras omklädningsrum.

Spelaren med flest mästerskapspoäng är Wayne Gretzky. Han producerade 21 poäng på nio matcher under turneringen 1987. 18 av de poängen var assist.

För Sverige har det gått dåligt, den där andraplatsen från 84:a är bästa resultatet. Senast blev det ett pinsamt avslut med uttåg mot Tjeckien i kvartsfinal i Globen med hela 6-1. Hardy Nilsson lyckades inte med sina torpeder och kickades som förbundskapten.

Zdeno Chara. Foto: David Nilsson Hamne

Zdeno Chara. Foto: David Nilsson Hamne

Medelåldern i turneringen är 27,6 år. Äldst är Team Europe som ligger på 30.3. I det laget finns fem av de elva spelare i årets turnering som var med vid senaste World Cup (2006); Zdeno Chara, Christian Ehrhoff, Marian Gaborik, Marian Hossa och Dennis Seidenberg.

Henrik Lundqvist är den enda spelaren i Tre Kronor som var med vid förra World Cup.. Fast han spelade inte en enda match. Sedan dess har det hänt en del. Av turneringens målvakter denna gång är han den med flest antal nollor i NHL, hela 59 stycken.

Jag kan rabbla stats hur länge som helst. Sist ut blir dock antalet matcher på seniornivå för samtliga turneringens spelare; 72,837. Om du nu undrade.

Okej, en sak till. NHL för märkligt nog ingen statistik över hur många SSK:are som deltagit tidigare. Anders Eldebrink var hur som helst med både 84 och 87 och gjorde sammanlagt nio poäng på 14 matcher mot världens bästa spelare. Vet ni några andra SSK:are som varit med?

2 kommentarer

2 kommentarer

 1. Profilbild

  Per Andersson

  17 september, 2016 at 1:17 e m

  Björn ”Böna” Johansson var väl med 1976?

  • Profilbild

   David Hamne

   17 september, 2016 at 2:51 e m

   Yes, det är riktigt. Böna är ju lite av en favorit. Jag är ju för ung för att ha sett hnm spela live, men min pappa har ju snackat om honom mycket.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.