Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Sixsmith brinner redan för SSK

James Sixsmith sågs som en chansvärvning. Men han har övertygat under försäsongen och hyllats av SSK:s tränarstab. Själv vill han dock lyfta fram sina två kedjekamrater, Jesper Frödén och Lucas Carlsson.

– Jag tror att om vi kan ge de här killarna lite mer självförtroende så kan de bli ”the real deal”, säger han till Uppdragsport.se inför genrepet mot Västerås.

James Sixsmith. Foto: David Nilsson Hamne
James Sixsmith. Foto: David Nilsson Hamne

James Sixsmith anlände till SSK från den norska ligan som hyllad poängmakare, med ligans tredje bästa poängsnitt i sitt cv.

Men steget till hockeyallsvenskan är långt – det vet vi av erfarenhet – och omställningen har varit därefter.

I första matchen mot Linköping såg Sixsmith stundtals vilse och stressad ut, och han hade svårt att hänga med i omställningarna.

Undertecknad var snabb med att skämtsamt döma ut kanadensaren.

Innan intervjun berättade jag för Sixsmith om mina negativa inlägg efter hans debut i SSK.

…men dessvärre hade han redan läst dem.

– Jag ska vara helt ärlig: Jag är min största kritiker. Jag är lätt att komma överens med så kom ner så snackar vi någon gång. Jag vill att du ska skriva om hur bra de här två spelarna (Frödén och Carlsson) är. Jag tror att om vi kan ge de här killarna lite mer självförtroende så kan de bli ”the real deal”.

Sagt och gjort.

Mycket har hänt sedan Sixsmith satte sin första skridsko på isen för SSK.

Sixsmith har ätit sig in i spelet och etablerat en ettrig, kreativ och hyllad kedja tillsammans med Jesper Frödén och Lucas Carlsson.

Två ynglingar – som många tippade långt ner i hierarkin – tillsammans med en import och potentiell poängkung?

Ja, det är en högst oväntad kedjekonstellation på förhand.

Men Sixsmith hyllar sina kedjekamrater – minst sagt. I en intervju med Uppdragsport.se inleder Sixsmith en lång, lång utläggning om ynglingarna.

– Ok, ett par kvicka tankar om Lucas och ”Frodo”, som jag kallar honom, inleder Sixsmith, och fortsätter:

– Jag blev chockad när jag fick höra att de här killarna bara är 20 år gamla. Det första man lägger märke till är att de är riktigt bra killar. De skrattar eller ler mest hela tiden och är sällan ifrån varandra. De är båda väldigt intelligenta på isen och starka med pucken, vilket inte är helt vanligt för så pass unga och kortväxta killar.

Men han är inte färdig där.

– Det jag gillar mest med dem är att de är helt orädda, vilket är ännu mer ovanligt hos en 20-åring. Jag tycker att vi har kompletterat varandra bra för att vi alla åker skridskor bra och alla tre tillför något eget till “bordet”.

Hur skulle du beskriva Frödén?

– “Frodo” är en naturlig målskytt, vi försöker skapa utrymme för honom att skjuta. Han har ett mycket bra skott och en häpnadsväckande bra förmåga att göra mål runt målet. Han är också väldigt bra på att hålla i pucken.

Och Lucas?

– Lucas är lite kvickare och är mer en puckhållare och passare. Saken med Lucas är att han är så smart på isen, han är alltid ett alternativ när hans lagkamrater är illa ute med pucken, och han verkar vinna alla närkamper i sarghörnen.

James Sixsmith ser sig som en äldre länk bland mellan de två unga kamraterna.

– Jag, jag är morfar i kedjan men jag försöker skapa utrymme för de här killarna genom att hitta hål för passningar och trycka tillbaka motståndarna med min snabbhet, förklarar Sixsmith, och fortsätter:

– Vi kommer inte att backa, vi kommer att vara i ditt ansikte hela kvällen och skapa spelvändningar med vår snabbhet och använda vår skicklighet för att försöka ta över.

Ja, Sixsmith är självsäker.

Men han är som sagt sin allra största kritiker.

– Personligen så går det bra nu. Jag börjar känna mig mycket bättre där ute på isen. Jag hade en vristskada i slutet av januari så jag var inte på is förrän i augusti, när jag kom till Södertälje.

– Det tog ett tag för mig att göra mig av med rosten och jag är inte riktigt där jag vill vara än men jag är på väg, sakta men säkert, säger Sixsmith.

Den som har tvivlat på James Sixsmith vilja, inställning och kärlek till ishockeyn kan vara lugn.

Han är i Södertälje och brinner redan för uppgiften.

Även utanför isen.

– Det har varit superenkelt att anpassa sig till livet i Södertälje eftersom att SSK och omgivningen verkligen har tagit oss under sina vingar. Allt från fritids för min son till sjukvård för min gravida hustru. Det har varit en dröm hittills. Grabbarna i laget kommer dessutom överens väldigt bra och det känns redan som om jag har varit där i flera år, avslutar Sixsmith.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.