Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nyheter

SHL utökas till 14 lag – här är förändringarna

Nu är det klart. Hockeyallsvenskan och SHL genomgår förändringar och kvaluppläget görs om.

SHL utökas till 14 lag – med start säsongen 2015/2016.

Därmed går, som planerat, bara två lag upp till SHL från årets kvalserie.

– Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren i ett pressmeddelande.

Nedan kan du läsa SHL:s pressmeddelande i sin helhet:

En överenskommelse har träffats mellan SHL:s och HockeyAllsvenskans styrelser där vi tillsammans utformat en helhetslösning för utveckling av svensk elitishockey. I upplägget ingår nya modeller för framtida kvalsystem, förändrade kriterier för elitlicens avseende ekonomi och arenor och en större samverkan mellan SHL och HockeyAllsvenskan i sportsliga och andra frågor. ”Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey”, säger Jörgen Lindgren VD för SHL.

En principöverenskommelse om ett transfersystem har gjorts, där vi nu under våren ska sätta alla detaljer. Vi stödjer också att ett sådant system införs gentemot lägre divisioner i syfte att mindre föreningar skall få en rimlig ersättning för sin talangutveckling.

Överenskommelsen har många komponenter där vissa inslag är fastställda, andra kan justeras i viss grad och ytterligare delar går till klubbarna för remiss under våren för att gemensamt fastställas av Svenska Ishockeyförbundet, SHL och HockeyAllsvenskan.

När det gäller de kommande årens kvalmekanism har SHL och HockeyAllsvenskan haft ett uppdrag från Svenska Ishockeyförbundets styrelse med mandat att utforma ett nytt system och vi har enats om följande upplägg:

  • Kvalserien 2014 spelas enligt nu gällande bestämmelser.
  • SHL spelas således 2014/2015 med 12 lag och HockeyAllsvenskan med 14 lag liksom idag.
  • Både SHL och HockeyAllsvenskan spelas med 14 lag vardera fr o m säsongen 2015/2016.
  • Kvalificering till SHL från och med säsongen 2015/2016 ska ske enligt bifogad modell.
  • Nya och reviderade kriterier för elitlicens till SHL och HockeyAllsvenskan införs till säsongen 2015/2016. Den slutliga utformningen av dessa kriterier ska diskuteras under våren 2014 och vara klara till säsongen startar.

Kvalserien säsong 2013/2014

Kvalserien säsong 2013/2014 spelas som planerat. De två lag som placerar sig etta och tvåa i Kvalserien spelar i SHL nästa år. Aktat att klubben även klarar de licenskrav som finns idag.

Kvalserien säsong 2014/2015

Från säsongen 2014/2015 förändras kvalificeringen till SHL. Ett playoffsystem införs och SHL kommer att utökas till 14 lag enligt följande modell:

Final ”HockeyAllsvensk Mästare” – vinnaren till SHL

Seriesegraren i grundserien HockeyAllsvenskan mot 2:an i grundserien HockeyAllsvenskan. Finalen avgörs i en matchserie bäst av 5. Vinnaren till SHL. Förloraren till Direktkval till SHL.

Slutspelsserien

Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien HockeyAllsvenskan. Vid lika poäng räknas inbördes resultat. Lag 1-3 till Direktkval till SHL.

Direktkval till SHL

Förloraren från HockeyAllsvenska finalen, lag 1-3 från Slutspelsserien och 2 lag från SHL möts i Direktkval till SHL i en matchserie bäst av 7. Segrarna till SHL. Förlorarna spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong.

Kvalserien säsong 2015/2016

Från säsongen 2015/2016 spelas ett play off där HockeyAllsvenskan spelar fram 2 lag som spelar mot lag 13 och 14 i SHL i en matchserie bäst av 7 där de 2 vinnande lagen spelar i SHL.

Final ”HockeyAllsvensk Mästare”- vinnaren till Direktkval till SHL

Seriesegraren i grundserien HockeyAllsvenskan mot 2:an i grundserien HockeyAllsvenskan. Finalen spelas bäst av 5. Vinnaren till Direktkval till SHL mot 14:e lag i SHL. Förloraren till Playoff.

Slutspelsserien

Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien HockeyAllsvenskan. Vid lika poäng räknas inbördes resultat. Segraren till Playoff.

PlayOff

Förloraren från HockeyAllsvenska finalen och segraren från Slutspelsserien möts i PlayOff i en matchserie bäst av tre. Segraren till Direktkval till SHL. Förloraren spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong.

Direktkval till SHL

HockeyAllsvenska mästaren möter lag 14 från SHL i en serie om bäst av 7. Segraren i PO möter lag 13 från SHL i en matchserie bäst av 7. Segrarna i Direktkval till SHL spelar i SHL kommande säsong och förlorarna spelar i HockeyAllsvenskan.

”Vi är mycket nöjda med samarbetet”

– Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger Jörgen Lindgren VD för SHL, och fortsätter:

– Och vi skapar den utveckling vi vill ha för SHL som liga, ett arbete som påbörjades i somras med namnbytet och en ny vision ”den totala sportupplevelsen” och förändringen med play-in för slutspelet.

– Det nya kvalupplägget är en del i ett utvecklingsprogram för att förnya och stärka svensk klubbishockey. Det är resultatet av ett nytt samarbetsklimat mellan SHL och HockeyAllsvenskan byggd på en grundläggande intressegemenskap, säger Stefan Bengtsson, VD i HockeyAllsvenskan och avslutar:

– Med detta tar vi ett gemensamt och samlat grepp om de långsiktiga utmaningar som elithockeyn står inför.

– Den modell till kvalsystem som arbetats fram av klubbarna i SHL och HockeyAllsvenskan ser vi som ett ytterligare steg att stärka och utveckla svensk elitishockey. Med det framtagna förslaget kommer vi även se över hur det påverkar våra övriga seriesystem, säger Christer Englund förbundsordförande Svenska Ishockeyförbundet.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...