Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Sebastian Idoff: ”Inget illa mot spelarna förra året, men…”

Varför gick det som det gick i fjol? Hur var relationen mellan Johan Strömwall och Sebastian Idoff? Och varför valde Idoff att nobba utlandsspel och i stället fortsätta i SSK? I en lång intervju med Uppdragsport.se tar Idoff bladet från munnen om det mesta runt laget de senaste säsongerna.
– Inget illa mot spelarna förra året men vi har fått inte lite mer etablerade spelare och tyngre namn nu, säger Idoff till Uppdragsport.se.

Sebastian Idoff. Foto: Richard Himberg.
Sebastian Idoff. Foto: Richard Himberg.

Han inledde darrigt, hamnade mitt i en Twitterskandal och var sedan tvåa bakom AIK-lånet Niklas Lundström.

Samtidigt huserade laget i botten av tabellen.

Så på det stora hela torde förra säsongen ha varit en smärre mardröm.

Men allteftersom spelade Sebastian Idoff upp sig och när Andreas Johansson tog över som tränare var det skåningen som var förstavalet mellan stolparna i SSK.

Och just tränarbytet var viktigt för Idoff.

Han hymlar inte med att Johan Strömwall inte var någon favorit.

– Man ska inte säga för mycket men jag fick inte så mycket förtroende av honom och då är det klart att han inte är favoriten för mig, sen, ja… han kanske är bra på annat men för mig fungerade det inte speciellt bra. Han var väl ingen personlig favorit för mig, säger Idoff till Uppdragsport.se.

Inte heller Strömwalls spelidé var någon höjdare, menar idoff.

– Det var mycket dumpahockey. Lite old school-hockey. Och vi hade väl lite fel spelare för den typen av spelidé som han ville spela. Det var när vi fick in ”AJ” som vi fick ut potentialen av de flesta spelarna på rätt sätt i stället.

Varför gick det som det gick, tror du?

– Vi hade väldigt höga förhoppningar men vi fick inte ihop det i början, och det syntes både i spelet och det speglade även av sig runtomkring och fansen visade sitt missnöje. Det var riktigt dåligt fram tills vi fick Andreas Johansson. Vi fick en nytändning då. Men jag tror att det viktigaste var att vi då fick ett spelsystem som vi trodde på och kunde utföra.

Trots Twitter-fadäsen – där han uttryckte en önskan om att lämna SSK – och att det skar sig med tränaren så valde Sebastian Idoff att stanna.

Men visst fanns det andra anbud.

– Jag hade lite anbud och så men fick reda på innan (flytten till) Linköping att det skulle bli lite förändringar i spelsystemet och jag kände att jag väldigt gärna skulle vilja vara med på den resan och samtidigt spela mycket matcher som jag gjorde mot slutet av säsongen. Bygga vidare på det. Jag kände ingen anledning att byta till ett annat lag i hockeyallsvenskan eller sitta på bänken i SHL eller finska ligan. Jag vill förhoppningsvis hjälpa SSK upp till elitserien.

Vad fanns det för anbud, rent konkret?

– Inga konkreta från SHL men intresse. Men jag hade konkreta bud från Tyskland och Finland.

Inför årets säsong byts Niklas Lundström ut mot Tim Sandberg. Tim Sandberg är ganska meriterad. Är du orolig att hamna på bänken allt för ofta – för du gillar ju inte det, det vet vi.

– Hehe. Nä, absolut inte, men det är klart att man ska konkurrera med varandra. Man ska förtjäna sin speltid också. Jag tycker att jag visade vad jag kan när jag fick chansen när ”AJ” kom. Får han spela mycket så får jag väl stötta honom. Men mitt fokus är att göra mitt bästa och spela matcher, liksom, och det var därför jag ville stanna.

Du verkade ha rätt god kontakt med Anton Forsberg och det var lite sämre med Lundström. Hur är det med dig och Sandberg, har ni någon bra relation?

– Vi har mötts och spelat med varandra. Han var med i U16-landslaget med mig och sen har vi ju mötts, vi är i samma ålder, så jag har mött honom när vi spelat mot Djurgårdens J20 och sedan stött på varandra i allsvenska sammanhang, säger Idoff och säger att relationen mellan två målvakter är viktig:

– Den relation som jag och ”Sockan” (Anton Forsberg) hade tror jag inte många har. Det var väl därför det gick så bra. Men det är för tidigt att svara på det – vi får hoppas på det bästa.

SSK är det lag i hockeyallsvenskan som har värvat flest spelare inför årets säsong. Hela 14 nyförvärv har det blivit – hittills. Och fler ska det bli, är det tänkt.

Vad tycker du om årets trupp?

– Det ser betydligt bättre ut på papperet i alla fall. Men vi på isen ska prestera också. Förutsättningarna för att lyckas är betydligt bättre än förra året. Inget illa mot spelarna förra året men vi har fått inte lite mer etablerade spelare och tyngre namn nu, och det är väl bara någon back som saknas, kan jag tycka, men sen vet jag inte hur de resonerar och det är inget som jag ska fokusera på, utan vi är bara två som slåss om en plats. Men jag tycker att det ser bra ut på papperet i alla fall, sen gäller det att få ihop det på rätt sätt – det är ju inte alltid bästa laget på papperet som vinner matcherna.

Är det något nyförvärv som du vill lyfta fram?

– Nä, men det är många. Väldigt bra spelare. (David) Lidström är en otroligt bra back och både (Simon) Löf och ”Aspe” (Christopher Aspeqvist) är bra defensivt. Sen kanske Beck sticker ut mest av alla som spetsspelare men sen vet man ju inte riktigt, jag har inte sett Sixsmith eller Djupvik Lövlie heller så det är väldigt svårt. Den enda som känns etablerad är väl Beck, han känns som en väldigt bra värvning – en bra kille i laget och jävligt skön personlighet, säger Idoff och tillägger:

– Men alla måste köpa sin plats i laget. Får man inte spela så mycket så får man ta det, får man spela mycket så får man ta det. Så det inte blir interna problem nu när vi är så stor trupp.

SSK:s spelare samlades efter ”semestern” i måndags. Under veckan har laget genomgått tester och tanken är att man, eventuellt, ska känna på is och testa utrustning under fredagen.

Hur känns gruppen?

– Det är ett jävligt skönt gäng faktiskt. Igen är divig. Utan alla nyförvärven är villiga att lära sig och vill gärna se stan och hitta på grejer. Så det känns som en väldigt bra sammanhållning innan vi har börjat. Han Sixsmith kom i dag ju (läs: i går) och Bouchard kommer på lördag så han har vi ju inte träffat riktigt. Det är rätt skönt att det är ganska många svenskar i laget, det är väl det som gör att det kanske blir så bra stämning då alla kan snacka med alla och det inte blir så många grupperingar.

Idoff menar att det finns tydliga skillnader mot tidigare års lagbyggen.

– Första året, när vi hade en massa Södertäljespelare, Tony (Lagerström) och (Andreas) Hjelm och de andra, så var det ju oftast så att hängde ihop, och det är ju förståeligt för de har ju känt varandra sedan de gick i skolan, och sen var det vi lite yngre som hängde för oss själva. Andra året var det rätt bra, tyckte jag. Tredje året, förra året, blev det som det blev och det blev väldigt mycket frustration i gruppen och det speglade sig i lagharmonin men efter jul var det helt okej. Det var lite småirritation förra året och vissa spelare fick inte ut det de ville på isen, vilket gjorde att det påverkade. Men i år har vi en bra försäsong än så länge. Det känns som alla är villiga att ge allt den här säsongen då det är en ”one of a kind season”.

Om vi ska vara ärliga. Hur stora chanser har årets SSK på en plats i SHL?

– Det är klart att chanserna är stora. Förutsättningarna har ändrats avsevärt. Med det här laget hade vi nog haft ganska bra chanser till en vanlig kvalserieplats så vi har som mål att gå upp i SHL och vilken väg vi tar kanske inte är lika viktigt, utan vi har som mål att gå upp och det håller vi fast vid.

Strömwall var ingen personlig favorit, medan Andreas Johansson verkade vara rätt. Vad är ditt intryck av Janne Karlsson?

– Han verkar hård och bestämd och påminner väl lite om Andreas. Kanske inte lika lättsam. Men han verkar väldigt skön. Sen har vi ”Ante” (Anders Karlsson, assisterande) som är den snälla av dem. Han är väldigt skön och lätt att prata med. (Jimmy) Blixt har jag bara träffat två gånger så det är lite svårt att säga men alla verkar vara riktigt bra tränare och brinner för uppgiften.

I skrivande stund är det bara fyra dagar kvar till den efterlängtade ispremiären.

Efterlängtad bland fansen, så klart – men också bland spelarna.

Något som Sebastian Idoff skriver under på.

– Jag har sett fram emot det sedan jag avslutade säsongen i Linköping. Tanken på att säsongen har lite andra förutsättningar gör att man vill man bara dra igång direkt. Det har varit en lång sommar men det ska bli jävligt kul att dra igång, säger Idoff till Uppdragsport.se.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...