Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

”Robert Carlsson är en av de hårdaste jag mött”

787 matcher. Nu är Robert Carlsson SSK:s meste spelare genom tiderna. Uppdragsport.se har pratat med rekordmannen själv – och en motståndare som minns honom som en av de tuffaste någonsin. Tidigare Färjestadbacken Sanny Lindström minns särskilt ett tillfälle då han mötte ”Robban” på isen.
– Jag tror till och med att jag pissade på mig den gången, säger Lindström till Uppdragsport.se.

Robert Carlsson noterades för två poäng. Foto: Richard Himberg.
Robert Carlsson noterades för två poäng. Foto: Richard Himberg.

Södertälje är hans hem. SSK är hans lag. Han har spelat flest matcher i den vackraste av tröjor genom alla tider. Han heter Robert Carlsson.

Och på lördag ska han hyllas för den hjälte han är.

UppdragSport.se har pratat med ”Robban” inför hyllningsmatchen mot Timrå på lördag. Han berättar om kärleken till klubben som han nu har representerat i 787 matcher.

– Ja du… kärleken till SSK är väldigt, väldigt stor! Jag har varit SSK:are ända sedan jag föddes höll jag på att säga, så det är en stor del av mitt liv. Det har varit många bra år, men också ett par tråkiga. I vilket fall kommer jag vara SSK:are i hela mitt liv, det kan man lugnt säga.

Fick SMS av Bemström

Hur mycket har du själv tänkt på att rekordet är nära?

– Nja, inte så mycket. Det var förra året jag fick höra att jag var ganska nära, men på grund av en hjärnskakning hann jag aldrig slå rekordet då. Så, nej, så mycket har jag inte funderat på det faktiskt. Jag fick ganska sent reda på att det skulle bli redan den tredje matchen. Men nu är vi här, och det är kul!

Du tar över rekordet från Stefan Bemström. Vad har han sagt?

– Vi känner varandra ganska bra och brukar snacka en del. Så jag fick ett SMS från honom igår där han gratulerade mig. Det är kul att få det från en sådan spelare. Stefan är en legend, både på och utanför isen.

Vilket är ditt allra starkaste minne från din tid i SSK?

– Det finns egentligen tre minnen som sticker ut bland de allra bästa och roligaste. De två gånger vi gått upp i Elitserien och lockoutsäsongen 04/05. Det var fantastiskt!

En som minns ”Robbans” framfart i SSK-tröjan är ikonen och krönikören Ulf Hammarlund, före detta sportchef på Länstidningen, som har följt SSK sedan 1978.

– När jag tänker på Robban, tänker jag på Mats Hallin. Det var Mats som plockade fram Robban. Det var Mats som gav Robban en a-lagschans, det var Mats som fostrade Robban till en spelare av ungefär den sort han var själv. Tuff, hängiven till spelet, lojal, en bra kompis, gjord av granit. Underbar spelare att ha i sitt lag, varje tränares dröm, men inte speciellt omtyckt av motståndaren. 787 matcher, det är respekt.

Men även bland motståndarna är Robert Carlsson ett aktat namn.

”En av de hårdast jag mött”

Sanny Lindström är en landslagsmeriterad och numera pensionerad backtuffing. Han minns Robert Carlsson som en av de tuffaste spelarna han någonsin har mött.

– Jag har spelat i USA, Schweiz och Elitserien under flera år, men Robert Carlsson – han är en av de absolut hårdaste spelarna jag någonsin mött. Han tacklar stenhårt och det gör väldigt, väldigt ont att få en tryckare av honom. När man har mött ett Södertälje med Robban i laget har man alltid varit beredd på att det kan smälla – ordentligt, berättar Sanny Lindström för UppdragSport och tillägger:

– Samtidigt är han en väldigt ärlig spelare. Han ger mängder av tacklingar men har inga problem att ta emot några. Han ger och tar, helt enkelt.

Hur han kunnat skapa så mycket respekt hos sina motståndare?

– Han är stenhård i kroppen. Jag förmodar att han är väldigt, väldigt bra tränad. För det känner man, han är väldigt stabil i kroppen och har en låg tyngdpunkt när han tacklar. Och han tacklar rent, dessutom. Jag tror aldrig han har varit inblandad i problem hos disciplinnämnden.

Mins du några duster du själv haft med Robert?

– Ja, det var en av mina första säsonger i Elitserien. Han fick in en jävla träff någonstans vid ryggtrakten och jag blev helt stel i kroppen. Jag tror till och med att jag pissade på mig den gången, haha.

– Sen har jag själv även försökt köra över honom ett par gånger, såklart. Och som sagt, han ger och tar. Det har aldrig varit något gnäll från hans sida. Det uppskattar jag otroligt mycket.

– Jag minns även en säsong när jag spelade med Jonas Frögren. Vi hade pratat om honom innan matchen och sagt att man skulle se upp för killen. Det slutade med att Robban tryckte in Frögren i sargen så plexiglaset i Scaniarinken sprack. Vilken jävla smäll!

Robban – ”en utdöende art”

Han har spelat 787 matcher i SSK. Hur stort är det?

– Såna spelare som Robert Carlsson, med det klubbhjärtat, finns egentligen inte längre. Det är en utdöende art numera. Det är jävligt mäktigt att göra så många matcher för samma klubb.

När Robert Carlsson får höra om Sanny Lindströms fina ord blir han glad.

– Det är jättekul att höra! Jag har haft många duster med Sanny genom åren, det är en väldigt rolig spelare att möta. En kille som är ganska lätt att tackla på grund av att han är så orädd och alltid själv går in i situationerna först. Jag har även själv fått många stenhårda tacklingar av honom. Men det var fina ord, kul att höra!

Han berättade även att han ”höll på att pissa på sig” när du tacklade honom för första gången.

– Hahaha, nej, nu överdriver du.

Nej, han sa så! Hur har du blivit så pass bra på att tackla?

– Jag vet inte om jag nödvändigtvis är så bra på det. Det handlar mer om att vilja och att våga. Ibland kan man nämligen få ont själv när man lägger in en tryckare. Alla skulle egentligen kunna tacklas, det handlar bara om att åka… in i någon.

– Det handlar också om att verkligen åka hela vägen in i situationen. Det är väldigt många som bromsar upp lite innan, och då blir det bara en liten dutt. Det är ju inget vidare. Sen är jag väl ganska stark i kroppen också, det spelar in.

Ser fram emot firandet

Du är numera 35 år. Hur många säsonger till vill du spela?

– Svårt att svara på. Just nu gäller klyschan ett år i taget. Jag skulle så klart helst vilja spela till jag är 65 år och går i pension, men det har jag insett blir svårt. Man får helt enkelt se lite vad som händer, år för år. Detta kanske är sista säsongen, eller så blir det fyra år till. Det vet jag inte.

På lördag smäller det. Då ska du bli hyllad i Scaniarinken. Hur är känslorna inför det?

– Jag vet inte exakt vad som kommer hända, men det ska bli jättekul. Samtidigt får man inte glömma att man måste hålla hög fokus inför matchen, det är viktigt. Jag ser vekligen fram emot lördag!

Vad har du att säga till de som inte tänkt åka till arenan på lördag? Vad kommer de missa?

– En SSK-seger. Det är inte svårare än så. Hockey är ju kul! Jag menar, vad ska man annars göra en lördag runt 16-tiden? Det är ju perfekt för fan!

Matchen mot Timrå spelas i Scaniarinken på lördag kl 16:00.

Biljetter finns att köpa här.

6 kommentarer

6 kommentarer

 1. Profilbild

  Stefan Kling Fd Johansson

  19 september, 2013 at 6:29 e m

  Uppdragsport, tack för att ni finns! Ni gör ett grymt jobb!

 2. Profilbild

  A Asp

  20 september, 2013 at 10:35 e m

  Jag älskar dig Robban! Jag som alla andra hardcorefans!

  Go, go, go; utav bara helvete, eller va fan, kämpa åtminstone.

  All heder åt spelare som varit klubben trogen…

  Men.

  Att man bara är rutinerad. Det räcker inte.

  Ge järnet istället!

  Tänker mig att man borde visa vägen för de unga nya gubbarna. Brinna i varje byte. Kasta sig ut och göra skillnad. Det är väl alla etablerade spelares uppgift?

  Har jag fattat fel?

  Bara ibland? När andan faller på?

  Kanske för tuffa krav på de rutinerade…?

  Toppa formen nu, inte sen….

  Jag undrar ibland kring spelare som varit med i åratal.

  Ibland har han varit tuff som fan. Är det hans grej, att var tuff? Kanske det… Men varför bara i var tionde byte?

  Respekt för alla år i SSK! Kämpa på. Det kanske bara kommer att bli bättre?!

  From now on and forever….

 3. Profilbild

  formal gowns womanwithin

  25 september, 2013 at 11:52 f m

  Some really great blog posts on this internet site , regards for contribution.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.