Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

Ordförande: ”Jag tänker inte på div. 1”

Förutom turbulens kring tränarens uttalanden och krav på hans avgång är bottenplacerade Södertälje Sportklubb nära kval till division 1. Men det är inget som ordförande Jan Bergman går och oroar sig för.
”Det här laget är så pass bra, så det är inget jag funderar över.” Säger han till Uppdragsport.

Förutom turbulens kring tränarens uttalanden och krav på hans avgång är bottenplacerade Södertälje Sportklubb nära kval till division 1. Men det är inget som ordförande Jan Bergman går och oroar sig för. "Det här laget är så pass bra, så det är inget jag funderar över." Säger han till Uppdragsport.

Säsongen har varit turbulent för SSK. Den hårdsatsande klubben med spelarbudget på 15 miljoner har haft ett enda mål – SHL. Men istället ligger laget nu närmare division ett.
Som om detta inte var nog har flera oroligheter, vissa kallar dem skandaler, blossat upp under säsongen. Spelare har lämnat och gjort uttalande om a-lagets ledning, däribland Sebastian Idoff.

Den senaste uppblossade situationen var när tränare Janne Karlsson sa till Viasat under direktsändning att han inte kände någon gemenskap med fansen:
– Jag känner bra förtroende, kanske inte från fansen, men dem har jag inte så mycket gemenskap med, jag brukar inte sitta med dem på Olearys.

Många supportrar blev förbannade, men hettan lades sig något efter att Janne Karlsson bad om ursäkt i LT och på klubbens hemsida, men det tog två dygn innan ursäkten kom.

-Ja det tog lite för lång tid. Jag försökte dock redan under lördagen och söndagen svara alla mejl och telefonsamtal från arga supportrar som kom in, säger ordförande Jan Bergman.

Han reagerade själv på det Janne Karlsson sa.
– Jag tycker det var väldigt olyckligt. Jag och klubbdirektören har suttit med honom och pratat om det hela. Janne är fullt medveten om att vår viktigaste tillgång är våra fans och vår publik samt våra sponsorer. När man uttalar sig om dem måste det ske på ett sansat och vettigt sätt, och det där var inte bra.

Fansen bidrar till hans lön via biljettintäkter, souvenirer och mobiliserakampanjen. Förstår du att många blev förbannade?
– Självklart har de rätt att vara kritiska till att laget inte levererar. Sen är ju Janne Karlsson en del av det. Vi har ju hört att många ropar efter hans avgång och det här är en fråga som vi har kollat på. Vi har försökt att hitta den bästa lösningen, och vi skickade bort ett antal spelare och tog in några nya, senast Andreas Hjelm.

Jan Bergman och klubbdirektör Mats Pernhem har fortfarande förtroende för Janne Karlsson trots hans uttalande, och trots tabelläget. Ordförande säger att han sett över situationen, men inte tyckt att det funnits något bättre alternativ.

Hur kommer det sig att ni inte kommit fram till att sparka Janne Karlsson?
– Man måste titta på varför man ska byta tränare. Är tränaren inte taggad? Är det osämja mellan tränarna? Är det osämja mellan tränarna och spelarna? Och när man summerar de här frågeställningarna har vi inte kommit fram till att Janne Karlsson gjort ett dåligt jobb. Ska man i ett sådant läge byta tränare måste man veta att man har en bättre lösning.

Det florerar olika uppgifter om Janne Karlssons kontraktslängd. Hur ligger det till?
– Han har ett kontrakt som löper över nästa säsong, oavsett i vilken serie vi spelar. Det samma gäller Ante, medans Blixt har säsongen ut. Nu har de ju dock helt olika löner. Janne har betydligt mer betalt än vad en andretränare generellt har i Allsvenskan.

Du är ansvarig för kontraktet med Janne Karlsson. Med facit i hand, är du nöjd med det avtalet som ni slöt?
– Ja det är jag, alla tränarna vi pratade med ville ha ett tvåårskontrakt.

Något som retat SSK-supportrarna under vintern är att tränartrion efter förluster allt som oftast sagt att laget spelat bra. Jan Bergman säger att det är något han själv reagerat över, men inte tycker är så konstigt.

– När det går såhär dåligt tror jag att folk känner sig kränkta för att det inte går bättre. Då blir Janne syndabock med sina svar. Jag har själv tänkt på de där svaren, och att du eller någon annan journalist tillslut skulle ta upp detta. Men faktum är att många av matcherna varit väldigt tajta. Vi är nära men inte riktigt där, och jag förstår att det skapar en frustration.

Vart ligger fokus i arbetet kring a-laget, just nu?
– Vi har fortfarande en chans att nå slutspelsserien, och vi har några viktiga matcher framför oss. Det gäller att få lugn i laget och att spelarna och tränare inte får någon form av ångest över att det inte går som man vill, det kan ju vara livsfarligt.

Vad gör klubbdirektören för att underlätta a-lagets dåliga situation?
– Mats har gedigna ledaregenskaper från sina tidigare jobb. Han har en bra kontroll över vad som händer, han träffar tränarna ofta, samtalar, gör grupparbeten med dem. Det Handlar om att Janne och de andra tränarna ska orka, det gäller att motivera och skapa en bra dynamik i gruppen.

SSK ligger just nu näst sist i tabellen, vilket innebär division 1-kval om de ligger där om tio omgångar när serien är färdigspelad. Dessutom finns risken att Timrå IK går i konkurs, i så fall skulle det innebära att SSK ligger klart sist i tabellen eftersom deras vinster mot Norrlänningarna inte skulle räknas. Trots detta verkar Jan Bergman inte särskilt bekymrad.

– Nej det är inget jag tänker på. Det här laget ska kunna ta en bättre plats i tabellen än vad de har idag, och om det blir negativt kval ska de klara av det. Laget är så pass bra, så det är inget jag går och funderar på.

Om laget skulle åka ur, är klubbens existens hotad i så fall?
– Nej, det kan jag lova att den inte är. Den här klubbens existens är aldrig hotad skulle jag nästan kunna säga. Det finns så många starka krafter kring det här. Intresse från kommunen, sponsorer och starka personer som sitter i styrelsen, säger ordförande Jan Bergman och fortsätter:

– Visst skulle det bli ekonomiskt ansträngt, men vi får lösa det i så fall.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.