Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lägeskoll

Nygårds: ”Vi söker en kreativ center”

Sportchefen och assisterande tränaren Per Nygårds sonderar just nu spelarmarknaden och håller kontakt med en rad agenter. När en affär kan falla i lås, eller vem man riktar in sig på, är oklart. Men en sak är säker:
– Vi söker en kreativ center, det skulle vara bra till detta lag, säger Nygårds i en lång intervju med Uppdragsport.se.

Sportchefen och assisterande tränaren Per Nygårds sonderar just nu spelarmarknaden och håller kontakt med en rad agenter. När en affär kan falla i lås, eller vem man riktar in sig på, är oklart. Men en sak är säker:<br> – Vi söker en kreativ center, det skulle vara bra till detta lag, säger Nygårds i en lång intervju med Uppdragsport.se.

Det har bara gått ett par dagar sedan bomben slog ner: Johan Strömwall får sparken, Anders Sörensen tar över – och sportchefen Per Nygårds kliver in i ledarstaben som assistent.

Uppdragsport.se beslöt sig för att kolla läget och ställa klubbens nya assisterande tränare mot väggen rörande Johan Strömwall, säsongsinledningen, kvalserien och elitserien, truppen och eventuella nyförvärv.

Vad är din analys av den dåliga säsongsinledningen? Varför har det gått som det har gått?

– En enkel analys är att vi släppt in för mycket mål bakåt och gjort för få framåt. Vill man titta lite närmare har vi varit för ojämna. Vi har stundtals spelat bra, men skillnaderna mellan topparna och botten har varit för stora. Vi måste spela betydligt mer konsekvent för att länge fram hålla en jämnare kvalitet.

Ni har kommit överens om att sparka Strömwall. Vad fick er att ta det beslutet?

– Det är ett styrelsebeslut. Jag har naturligtvis rådfrågats, men när det gäller mitt och tränarens jobb så är det styrelsen som fattar de avgörande besluten.

Du valde att utnyttja optionen i Strömwalls kontrakt i våras. Hur ser du på det nu i efterhand?

– Det är klart att när man i efterhand tvingas göra en förändring var det fel. Men när vi väl tog beslutet kände vi oss bekväma med det. Beslut kan inom hockeyvärlden precis som över allt annars ändras på bara ett halvår – titta bara på Håkan Juholt.

– Det är många parametrar som påverkar och förändras, men eftersom vi kom tvåa i fjol med det laget vi hade kändes det som vi uppnått ett bra resultat. Och Johan (Strömwall) var – precis som Anders Sörensen och laget – delaktiga till framgångarna.

För du en dialog med någon eller några spelare i dagsläget?

– Nej, inga spelare – men agenter, haha, skrockar Per Nygårds och fortsätter:

– Det finns en dialog angående vissa spelare men något mer än så är det inte i dagsläget.

Vad är det för spelartyp du söker efter?

– Vi söker en kreativ center, det skulle vara bra till detta lag. Det är en sån spelare alla lag egentligen vill ha, en som är drivande i både powerplay och boxplay samt kan skapa ett offensivt bra tryck genom sina egna kvaliteter men också genom att använda sina medspelare.

…och samtidigt en spelare som också kan bli den kompanjon Damien Fleury i dag saknar?

– Jag vet inte riktigt om vi saknar en kompanjon till Fleury, vi har spelare för det. Men spelet har inte riktigt lossnat för Damien. Trots det tycker jag faktiskt att han varit otroligt intensiv i sitt jobb. Han har inte slutat kämpa och då brukar det vända, vilket jag är övertygad om att det kommer göra. Och med vändning menar jag att han ska få igång sin effektivitet vilket är en av hans största styrkor.

Om vi tittar framåt. Kommer fansen märka några konkreta förändringar i spelet?

– Alltså, vi kommer inte byta något spelsystem totalt eller något sådant. Men det är klart att alla tränare är olika, och det kommer bli lite annorlunda coachning vad gäller olika spelares tid på isen, kedjor och sättet att kommunicera med spelare. Men den stora helheten kommer vara sig ganska lik. Det är ju en jätteformel att få ihop.

– Det finns också olika delar i spelet som jag kommer fokusera och trycka lite mer på. Sen gäller det att budskapet verkligen kommuniceras fram via exempelvis träning och sedan utförs. Men det är inte någonting som kommer märkas efter några dagar utan vi måste se långsiktigt på det här. Även det mentala, som går hand i hand med resultaten, måste förbättras. Det görs heller inte på en dag, utan återigen, vi tittar långsiktigt.

SSK:s mål har tidigare varit att gå till Kvalserien och sedan Elitserien. Kvarstår det?

– Nja, långsiktigt har det varit Elitserien, men kvalserien är en förutsättning för att nå dit. Och den målsättningen, att ta oss till kvalet, är inte förändrad.

Strömvall är den som nu får lida mest för de dåliga resultaten. Du har också ett ansvar inom klubben, på vilket sätt kommer du rannsaka dig själv?

– Det är klart att jag, precis som alla, måste rannsaka mig själv utifrån hur saker och ting fungerar. Vissa saker tycker jag har varit bra medan vissa spelare och vissa saker inte riktigt kommit till sin rätt.

– Tittar vi på spelares prestation kontra mina förväntningar så finns det en del spelare som måste bidra mer för att vi ska vara ett lag som ligger högre upp i serien. Och det är ju klart ett misslyckande även om saker och ting har tid på sig att förändras.

Hur ska det bli att kliva ner i båset igen efter några års frånvaro?

– Fullt ös! Det är alltid fullt ös. Men samtidigt en härlig, krävande miljö att vistas i. Mycket fart, tänder som slagits ur munnen och stygn som ska sys. Ingen vanlig arbetsplats, verkligen inte, men jag har alltid gillat att stå där nere.

4 kommentarer

4 kommentarer

 1. Profilbild

  1902

  15 oktober, 2013 at 5:37 e m

  Tyngd och styrka finns det som vanligt inget behov av i Nygårds lilla värld.

  SSK:s framgångsrika spelidé med att vara uttryckta till sarghörnen kommer att fortsätta alltså.

 2. Profilbild

  jonas rönnbäck

  15 oktober, 2013 at 6:23 e m

  gilla nygårds svar på sista frågan:D

  svar till 1902, sargspel är effektivt om man lär sig hantera det. Men de är inte alla lag som gör de. Matt read och carl hagelin var duktiga. men som sagt de går! jag tror på nygårs o sörensen

 3. Profilbild

  A Asp

  18 oktober, 2013 at 4:51 e m

  …”tänder som slagits ur munnen och stygn som ska sys”…

  Nä. Nu är man ute och cyklar. En kalkonvarning på den.

  Är det Ledin-Jämtin-Blomdahl-Kåberg-hockey han snackar om. Kötta som bara fan… Sånt machodravel…

  SSK skall spela ut sina motståndare med stil och finess. Haha. Lite mycket begärt i dagens läge. Men tuffa grabbar med färska stygn ger knappast någon vinst. Eller… är det det folk vill ha?

  Själv tycker jag det är patetiskt. NHL-komplex…

  Men andra kan ju tycka annorlunda och precis hur de vill…

 4. Profilbild

  A Asp

  18 oktober, 2013 at 5:33 e m

  Glenna eller Lill-Janne hittade suveräna passningar utifrån sarghörnet. Det var bara att glida in på ledig yta framför mål och sätta dit den i öppet mål. Kliniskt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.