Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

”Nu får jag en fantastisk chans att bli en del av SSK”

Experter och konkurrenter lyfter fram SSK som ett givet topplag inför den ödesmättade första säsongen i division 1. Men det vinner man inga matcher på, menar nye målvakten Calle Brattenberger, med många år i division 1 bakom sig. Han vet vad som krävs från och med nu.

– Man skall ha väldigt klart för sig som spelare och supporter att det här är ingen ”walk in the park” och att det bara är att hämta hem poäng, säger Brattenberger till Uppdragsport.se.

Calle Brattenberger. Foto: David Nilsson Hamne
Calle Brattenberger. Foto: David Nilsson Hamne

”Vem?”

Så var nog den kollektiva reaktionen när det framkom att SSK hade målvakten Calle Brattenberger på kroken. En 34-årig burväktare med hyfsat spretig karriär bakom sig. Fostrad i Borlänge, och sedermera en del av a-laget i division 1, för att sedan representera 10 olika klubbar i division 2, division 1, obskyra och numera nedlagda amerikanska ligor som UHL och AAHL, samt en vända i – Belgien.

Ja, Belgien.

Men efter fyra raka säsonger med Vimmerby i division 1 har den rutinerade målvakten nu hamnat i Södertälje.

Till slut, om man får tro Brattenberger själv.

För ingen är mer glad än han att det blev just så.

– Man har varit SSK många gånger när man lirat landhockey i yngre dar. Nu får jag en fantastisk chans att bli en del av SSK jag med. Jag lämnade allt hemma och stack upp direkt. Min sambo sa åt mig att inte vela om något hemma, utan bara ”åk nu”. ”Det är ju herregud SSK, jag löser allt här hemma så länge”, säger Brattenberger.

Vad vet du om SSK?

– Att det är en väldigt anrik förening! Det har varit många bra spelare där genom åren så det är minst sagt en ära att få komma till SSK. Det tror jag att alla som sitter och sliter varje dag tycker.

Rekryteringen av Brattenberger har skett fort.

Den första kontakten togs för lite mer än en vecka sedan.

– Men tiden gick och jag började tro att de letar vidare. Sedan när jag var i Göteborg i förra veckan fick jag beskedet att SSK vill träffa mig omgående. Så jag tog mig från Göteborg till Vimmerby på lördagen, pussade på dottern, stack till Södertälje på söndagen, och sedan hem igen. Jag bestämde mig på måndagen och flyttade upp på tisdagen. Snabba bud. Och allt sköttes enormt proffsigt. Allt från mötet med Mats (Pernhem, klubbdirektör) och Waltin på söndagen till dagen jag anlände.

Du kommer från den erkänt starka södra serien. Hur skulle du beskriva den? Den sägs ju vara starkare än vår serie, den östra.

– Södra serien är tuffare på så sätt att lagen är otroligt jämna, det är bra fart, bra med publik, kraven höjs av publiken och en del lag har ruskigt bra förutsättningar, bra struktur på spelet. Där har man inte råd att komma till en match och känna att ” ja ja, i dag kan vi glida på 80% och ändå vinna”. Utan du ha 100% varje match för att ta poängen, säger Brattenberger och fortsätter:

– Detta gäller även i vår serie. HockeyEttan har utvecklas enormt de senaste fyra-fem åren. Oavsett lag vi möter så finns det inga givna trepoängare. Om vi inte sliter som hundar varje match och träning så kommer våra motståndare att göra det och ta tre poäng. Man skall ha väldigt klart för sig som spelare och supporter att det här är ingen ”walk in the park” och att det bara är att hämta hem poäng. Men det som har gjort mig lugn, och mer taggad än någonsin, är att grabbarna i laget kör stenhårt, har bra krav på varandra och att vi har en tränare i Waltin som klart och tydligt har visat att vi inte ska tro att vi ska gäspa oss igenom detta – utan det är 110 procent varje dag, träning som match.

Enligt experter har SSK nu division 1-systemets starkaste målvaktspar i och med Brattenberg som av många ansågs tillhöra de bättre målvakterna i den södra serien.

Tittar man på papperet så ser det emellertid ut som att Calle Brattenberger, sin rutin till trots, får inleda som andremålvakt bakom Alexander Sahlin, 24, ny från tidigare hockeyallsvenska konkurrenten Almtuna.

Men allt kan hända…

– Jag vet att Sahlin är en bra skolad målvakt. Sedan visade han snabbt att han är en förbannat bra kille! Så det ska bli kul att sporras med Sahlin. Han är en bra målvakt och då sätter jag kravet på mig själv att jag utvecklas ännu mer och bli bättre. Sedan får Mocka (Pierre Mocka, ny målvaktstränare) lite att göra också, haha, säger Brattenberger.

Brattenberger bor i Södertälje ensam medan familjen är kvar hemma i Vimmerby. Men det handlar ”bara” om två och en halv timmes bilresa så familjen kommer att ses. När tillfälle ges.

– Hon tycker nog att det är skönt att bli av med mig ett tag, säger Brattenberger om sin sambo, och fortsätter:

– Det är så mycket träning och nytt nu så jag behöver all tid jag kan få. Att gå på is kan få huvudet att knacka sönder i början, man fattar ingenting i början. Efter alla mina år i kassen så är det en sak jag har lärt mig: Att de tar en, två, tre veckor innan man börjar röra sig rätt. Det tar inte två träningspass.

Man förstår ganska kvickt att det inte är något fel på inställningen hos Calle Brattenberger.

Och man möts heller inte av de vanliga klyschorna.

När undertecknad besökte SSK:s träning i veckan var det en av spelarna som svor då och då om det inte gick som önskat.

Vem?

Calle Brattenberger, som tycks leva som han lär: Oavsett om det är träning eller match så är det minst 110 procent som gäller.

– Jag är 34 år på papperet men tror allvarligt att det är feltryckt i något statligt papper någonstans, jag tror inte jag är en dag över 23. Oavsett min ålder så vill jag bli bättre och nå framgång. Den dagen det försvinner börjar jag att samla frimärken eller något så att jag slipper koka om något går åt skogen eller man förlorar en match.

En inställning som är mycket välkommen in i SSK:s omklädningsrum.

Calle Brattenbergers statistik:

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.