Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ulf Hammarlund

”Mitt hjärta blöder”

”En institution inom svensk idrott håller sakta men säkert på att försvinna.” Ulf Hammarlund skriver av sig efter att SSK gått till nyårsvila som hockeyallsvensk jumbo – och på allvar står på randen till division 1.

"En institution inom svensk idrott håller sakta men säkert på att försvinna." Ulf Hammarlund skriver av sig efter att SSK gått till nyårsvila som hockeyallsvensk jumbo – och på allvar står på randen till division 1.

SSK upplever just nu klubbens största sportsliga kris någonsin.

Den är så stor att det finns en risk att SSK efter den här säsongen har tappat även sin hockeyallsvenska status.

Och då vet jag inte om det finns någon som är kvar att sopa upp spillrorna. Sponsorerna kommer att försvinna, för att inte tala om publiken. Templet kan rivas och SSK kan spela matcherna i Wasarinken eller i Järna. Men då är det över. SSK kommer inte att klara en nedflyttning till division ett och blir istället en ungdomsförening där talanger skolas för att hamna i andra klubbar. Ett grymt öde, inte minst för alla de supporters som har lagt ned sin själ och väldigt mycket pengar för att följa det här laget.

Jag har följt SSK i ur och skur i 36 år.

Men värre säsong än den här har jag aldrig upplevt.

Även om SSK haft några rejäla plattsäsonger, har ingen ens varit i närheten av denna. Nedflyttning till en tredjedivision har aldrig ens varit i närheten. Förrän nu.

SSK har på pappret ett lag som borde slåss om platserna fem till sju.

Men i stället är laget nästan avhängt. Importerna som ska leda laget duger inte. Bäst är ynglingarna Nylander och Frödén.

Det är något som är fel.

Mycket fel.

Ledningen tar inte heller sitt ansvar.

I det här läget ska man inte gömma sig bakom floskler att det är 60 poäng kvar att spela om. Att det inte görs mål på chanserna och att man måste börja vinna hemma.

Det håller inte.

Styrelsens ordförande Jan Bergman och klubbdirektören Maria Andark ska naturligtvis ta bladet från mun och berätta vad som händer. Hur de tänker. Vad de gör. Eller gör de ingenting?

Och vad säger de stora sponsorerna? Är de verkligen nöjda med hur SSK drivs? Skulle inte tro det. Eller också bryr de sig inte. SSK utanför den nästa högsta serien betyder att man kan lägga pengarna på finkultur istället.

De två senaste åren har de lag som legat på kvalplats nedåt också fått kvala. 2011 var det Sundsvall och Borås. Ingen av dem klarade kvalet. Förra året var det Tingsryd och Karlskrona som fick kvala. Tingsryd åkte ur, medan Karlskrona som var toksist i serien hela säsongen, var så smart att de bytte tränare och började förbereda sig för kvalet tidigt. Tingsryd kämpade in till målsnöret för att klara sig kvar, men hade ingen kraft kvar i kvalet.

I vår kommer Troja och SSK att kvala. Att Vita Hästen och Huddinge kommer att återfinns i den kvalserien är nog inte helt omöjligt. Visby/Roma kan också vara där, liksom Åkers. Det är lag som kommer att käka taggtråd inför matcherna mot SSK. Inte minst Åkers där en bataljon sparkade SSK:are och före detta juniorer finns.

SSK är åtta poäng från säker mark. Det är otroligt många poäng. Och det tar man inte in om man inte vinner en sex, sju matcher på raken. Att titta på andra lags resultat är meningslöst. SSK måste så långt det bara är möjligt reda ut detta själva.

Det är lätt att vara bitter just nu. Men SSK har hamnat i ett läge där hela hockeysverige skrattar och har en enorm skadeglädje över vad som händer.

Slagsidan är enorm, och om inte Per Nygårds lyckas förstärka det här laget är det snart över.

Då håller Södertälje som stad och kommuns mest positiva sida på att försvinna för gott.

Sorgligt. Så sorgligt. En institution inom svensk idrott håller sakta men säkert på att försvinna.

Mitt hjärta blöder.

22 kommentarer

22 kommentarer

 1. Profilbild

  Thomas Tornberg

  29 december, 2013 at 7:59 e m

  Mitt hjärta blöder med, känns otroligt sorgligt.

 2. Profilbild

  Göran

  29 december, 2013 at 10:00 e m

  Mycket bra skrivet !

 3. Profilbild

  Ing-Marie Sundberg

  29 december, 2013 at 8:19 e m

  Mitt hjärta blöder också och tårarna rinner, men jag tänker fan inte ge upp, tänker inte heller kasta skit eller sparka på de som redan ligger. Det är så många andra som gör, fast å andra sidan är jag redan idiotförklarad av så många av just den anledningen, att jag inte kastar skit menar jag.

 4. Profilbild

  John

  29 december, 2013 at 10:39 e m

  Mycket bra skrivet Ulf. Södertälje är en döende hockeystad och kan inte mäta sig med lag som Leksand, Brynäs, Frölunda där hockeykulturen stärks kontinuerligt. Det bästa Södertälje kan göra är att ”dö” och försöka bygga upp något unikt, för just nu skrattar hela hockeysverige åt Södertälje Sk.

 5. Profilbild

  Stefson6

  29 december, 2013 at 11:12 e m

  Bra skrivet och ack så sant. Bergman, Andark och Nygård har försökt men dem räcker inte till i konkurrensen med andra ledare som agerat smartare och bättre. Vissa ledare även med mindre resurser än kära SSK. Därför har SSK sjunkit dem sista tre åren. Det är för mycket kompisanda i ledningen och inga svåra men nödvändiga beslut tas. Vi kickar spelare och tränare men jag tycker det krävs också ändring i styrelsen och sportansvarig.
  Marknadsavdelningen har gjort ett fantastiskt jobb som fått in pengar trots att det gått allt sämre.

 6. Profilbild

  Ulf Hägg

  29 december, 2013 at 9:38 e m

  Avgå alla

 7. Profilbild

  Anonym

  29 december, 2013 at 11:57 e m

  Agera täljegrabbar!

 8. Profilbild

  JL

  30 december, 2013 at 12:34 f m

  Hoppas Scania inser det faktum att SSK:s värde är väsentligt för en stor del av deras anställda. Så nu gäller det för samtliga inblandade att göra vad som krävs.

  – Stora ekonomiska räddningspaket (här har Scania en avgörande roll)
  – Rutin, pondus och starka lokala profiler – Hallin/Eldebrink tillbaka i båset omgående.
  – Blås liv i hela Södertälje med omnejd och gör resten av säsongen till en positiv trend på alla sätt, där det sportsliga kommer att komma av bara farten.

  Det är skarpt läge nu.

 9. Profilbild

  Åke R.

  30 december, 2013 at 12:31 e m

  Kan man få hyra Scaniarinken nästa säsong? Tänkte döpa om den till Åkers Sportcentrum.

 10. Profilbild

  Johan

  2 januari, 2014 at 1:53 e m

  Haha dom hamnar väl där dom hör hemma, ska bli kul att se Vita Hästen köra över dom ;)

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.