Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

Matt Read: ”Jag hade SSK i tankarna hela tiden”

Matt Read var en av anledningarna till att SSK lyckades ta sig till kvalserien. Nu är han tillbaka i Sverige för att, som landslagsdebutant, vara med och leda Kanada till VM-guld. Något han delvis tackar SSK för.

– Jag hade två grymma månader på stor is i SSK och det kanske skapade lite intresse för mig inför VM, säger Read till Uppdragsport.se.

Matt Read var en av anledningarna till att SSK lyckades ta sig till kvalserien. Nu är han tillbaka i Sverige för att, som landslagsdebutant, vara med och leda Kanada till VM-guld. Något han delvis tackar SSK för.<BR> – Jag hade två grymma månader på stor is i SSK och det kanske skapade lite intresse för mig inför VM, säger Read till Uppdragsport.se.

Speedkulan Matt Read – även känd som the Speed of Read – anslöt till SSK under NHL-lockouten.

Tillsammans med Carl Hagelin och Damien Fleury bildade Read en av Hockeysveriges bästa kedjor under ett par månader. Ett par magiska månader som gjorde SSK oslagbara och tog laget från jumboplats – till den allsvenska toppen.

Matt Read skrapade ihop 24 poäng (6+18) på 20 matcher och var +13. Siffrorna som gjorde honom till sjätte poängbästa spelare i SSK sett över hela säsongen.

Uppdragsport.se träffar Matt Read i Globens trånga korridorer under hockey-VM i Stockholm. Och kanadensaren är uppenbart glad över att se oss. Eller att få prata med någon över huvud taget.

Matt Read.

Matt Read.

Han inleder med att säga att det är overkligt att vara här.

– Det är en dröm sedan barnsben som slås in. Det var stort att spela sin första NHL-match men man har tittat på OS och VM hela livet så det är en stor ära att få dra på sig Kanadas landslagströja, säger Read och tackar, indirekt, SSK för att han nu får chansen att spela VM.

– Jag hade två grymma månader på stor is i SSK och det kanske skapade lite intresse för mig inför VM och förhoppningsvis nästa års OS. Jag är väldigt glad att de valde mig för den här turneringen. Förhoppningsvis kan vi få med oss guldet hem också.

Vi som ”känner” Matt Read vet att han är slipad. Artig, skicklig och mediatränad. Han vet vad han ska säga. Till och med konstpauserna kan framstå som utstuderade. Read är emellanåt en maskin även utanför isen.

Men det går att skönja en ärlighet som stundtals går att ta på och ytterst få kan förfalska.

Han tycker om att vara här, och så är det.

”SSK-fansen grymma”

Matt Read talar väldigt gärna om sin tid i SSK. Om kontrasterna i att kastas från ett succéartat debutår i NHL och Philadelphia Flyers – och rakt in i den allsvenska hetluften. Som det trots allt var. Allt är, som bekant, relativt.

I synnerhet hemmamatchen mot Djurgården var en upplevelse.

– SSK-fansen var grymma. Jag hade aldrig upplevt något liknande förut. När det var fullsatt var det verkligen fullsatt och atmosfären var overklig. Overklig.

Stanley Cup pågår just nu och jag förstår att du hade föredragit det. Men hur känns det att vara tillbaka i Sverige och faktiskt spela ishockey här?

– Det känns bra. Senast jag var här var det kallt och mörkt. I november såg jag solen… kanske två-tre gånger så de här dagarna i Stockholm, med vackert väder, har varit underbara. Det känns bra att vara tillbaka och jag har haft kontakt med några av killarna i SSK. Det känns riktigt coolt att vara tillbaka i Sverige under en helt annan årstid.

Matt Read säger att Ziga Jeglic var den första SSK-kompisen som han träffade på efter ankomsten till Stockholm. De gick om varandra i Globens korridorer. Och under måndagen ställdes de mot varandra för första gången. Kananda vann med 4-3 efter förlängning.

”Hoppades på det bästa”

Tillsammans med bästa kompisen Emil Billberg har dock Read fått träffa fler vänner från tiden i SSK.

– Det är skönt att träffas och prata och gratulera dem för hur de slutförde säsongen efter att jag lämnat. Men dessvärre gick det inte så bra i kvalserien men de avslutade ändå starkt och hade ett grymt lag. Förhoppningsvis kan det fortsätta.

Var ärlig nu. Hade du bra koll på SSK efter att NHL-dragit igång?

– Oh, ja. Grossmann och jag höll koll och berättade om resultat och annat för varandra hela tiden, och jag pratade med Billberg ibland. Trots att jag återvände till NHL så hade jag SSK i tankarna hela tiden och hoppades på det bästa, säger Matt Read.

Och ja, han menar det.

5 kommentarer

5 kommentarer

  1. Profilbild

    Schönning

    14 maj, 2013 at 3:45 e m

    Kan inte sluta le efter att ha läst stycket där han berömmer oss fans.
    Heart and speed, Matthew Read!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.