Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

Enroth efter guldet: ”Måste tacka SSK”

Det blev en märklig säsong för Jhonas Enroth. Det började med division 1, sen Almtuna, NHL och tillslut ett VM-guld.
– Det har varit en konstig säsong, skönt att den sluta på det här viset, säger han med ett stort leende.

Det blev en märklig säsong för Jhonas Enroth. Det började med division 1, sen Almtuna, NHL och tillslut ett VM-guld.<br>- Det har varit en konstig säsong, skönt att den sluta på det här viset, säger han med ett stort leende.

Den 27:e november 2012. SSK trummar på uppåt i tabellen och har precis vunnit mot Almtuna i Scaniarinken med 4-1. Slutsignalen ljuder och i bortamålet står Jhonas Enroth med hängande huvud i sin gamla hemmahall. Jag träffade honom efter den matchen och frågade vad han tyckte om livet just då:

– Det är riktigt jobbigt faktiskt. Dels på grund av den här förlusten, dels för att jag hade velat spela med Södertälje men framförallt känns det jobbigt att inte få spela i NHL. Det här var verkligen inte vad jag hade tänkt mig.

Så sa Jhonas Enroth då. Nu, lite senare under samma säsong låter det såhär:

– Fy fasiken vad skönt det är just nu. Väldigt glad och väldigt stolt.

Jhonas Enroth har en vinnarskalle av rang. Det visade han bland annat upp under tiden i SSK då sportklubben likt en fjäder studsade tillbaka till elitserien. Då var han hjälte i SSK – nu en hjälte i Tre Kronor, med en guldmedalj hängandes runt halsen.

– Otroligt skönt att stå på isen som en vinnare. Jag kunde njuta väldigt mycket under slutet av finalen, stod bara och titta mig omkring på publiken och allt –  så otroligt nöjd men jag har svårt att sätta ord på känslorna.

Jhonas Enroths statistik under VM är bland det bästa en målvakt presterat i landslaget under modern tid. På sju matcher fick han en räddningsprocent på 95,6. Det betydde smått otroliga 1.15 insläppta mål per match.

Men säsongen började alltså inte med guld, utan med en långvarig strejk.

– Jag kastades mellan hopp och förtvivlan där i början, man undra om NHL skulle komma igång överhuvudtaget.

NHL-lockouten gjorde att han under hösten inte kunde följa upp sin fina fjolårssäsong i Buffalotröjan då han fick spela 26 matcher från start och hade en räddningsprocent på 91,7. Istället återvände Enroth till Sverige och sin moderklubb Huddinge.

– Ja, säsongen började i division 1 i en vecka, sedan kom jag till Almtuna. Där lärde jag känna flera nya kompisar som tog hand om mig, måste tacka dem för den tiden. Sedan började NHL så jag återvände till Buffalo. Jag fick dock inte spela någonting förrns tränaren fick sparken. Den nya tränaren lät mig spela en hel del i slutet av säsongen och det gick riktigt bra. Efter det blev det VM och nu står jag här. Otroligt skönt att säsongen slutade på det här viset.

VM-guldet är den vassaste höjdpunkten på Enroths meritlista. En annan är våren 2007 då han tog SSK till kvalserien och därefter elitserien. Han kom till klubben som junior och i samband med degraderingen så fick han chansen att ta förstaspaden i seniorlaget när de började om i allsvenskan. Enroth hann även med elitseriespel med SSK innan han flyttade över till Nordamerika 2008.

Att tiden i SSK betytt mycket för hans karriär är självklar då den blev en språngbräda till NHL. Dessutom lärde han sig grunderna som han bygger sitt spel på idag.

– Södertälje ligger nära mitt hjärta, jag hade en väldigt bra tid där. Jag måste rikta ett stort tack till klubben, och inte minst till dåvarande målvaktstränaren Anders Persson som lärde mig väldigt mycket, säger den nyblivne världsmästaren.

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.