Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Har SSK:s målvaktsskola något bra på gång? Det finns all anledning att hoppas.

SSK har två lovande målvakter i J20-laget. Filip Eriksson, 17, har redan gjort debut i a-laget i en träningsmatch, medan Lukas Klarström, 18, siktar på att få chansen längre fram. För han vill stanna i SSK.
– Sedan så vore det självklart roligt att få komma upp och känna på hetluften i a-laget, säger Klarström till Uppdragsport.se.

Lukas Klarström i J20-laget. Foto: Elin Lillsunde.
Lukas Klarström i J20-laget. Foto: Elin Lillsunde.

Många målvakter har passerat stolparna i Scaniarinken genom åren men det var längesen som klubben lyckades ta fram en målvakt som vandrade genom juniorledet och ända fram till en fast plats i a-laget.

Vi minns Magnus Lindqvist på 1990-talet och fram till 2007 och totalt 15 säsonger i SSK.

Och för all del Stefan Dernestål på 1990-talet.

På 2000-talet minns vi Jhonas Enroth som lämnade klubben för spel i AHL, och sedan med Buffalo Sabres i NHL, och Pontus Sjögren som lämnade klubben för Malmö efter degraderingen från SHL. Båda med juniormeriter från SSK i bagaget.

Det var 2007 respektive 2011.

Nu skriver vi 2016.

Och kanske, kanske finns det anledning att börja hoppas på att någon ska bryta trenden.

SSK:s J20-lag var nederlagstippade inför den gångna säsongen men lyckades ta sig till SM-slutspel efter en fin tredjeplats i fortsättningsserien.

SSK i fortsättningsserien.

SSK i fortsättningsserien.

En av anledningarna till den fina säsongen kan nog delvis tillskrivas lagets två målvakter, Filip Eriksson, 17, född 1998 – som även fick testa på a-lagsspel under försäsongen som 16-åring, och då nollade Arboga i Scaniarinken – och Lukas Klarström, 18, född 1997.

Klarström vann grundseriens målvaktsliga med en räddningsprocent på 93,62 och en GAA på 2,05. Och det i konkurrens med målvakter som har matchats i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Daniel Marmenlind (18, Örebro) och Adam Werner (18, Björklöven) är två målvakter som nästa år spelar i Hockeyallsvenskan, och i dagarna skrev Tim Hultstrand (18, Malmö) på ett a-lagskontrakt i SHL.

Lukas Klarström i topp.

Lukas Klarström i topp.

Ingen anledning att klaga, med andra ord.

– Inför säsongen så visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta av mig själv, så jag försökte bara komma väl förberedd till säsongen och kriga på därefter. Så här i efterhand känner jag mig nöjd och det känns som att jag framför allt höll en jämnare nivå än tidigare, säger Klarström till Uppdragsport.se.

Väl i SM-slutspelet blev det respass mot Brynäs i åttondelsfinalen. Det Brynäs som i sin tur blev utslaget av bronsmedaljören Rögle.

Att SSK klev in i säsongen som nederlagstippade var bara positivt, menar Klarström, som beskriver årets J20-upplaga som ett ”jobbigt lag” – ja, i positiv bemärkelse, alltså.

– Det var lite samma där, att man inte riktigt visste hur vi skulle stå oss. Jag tror att det passade oss bra att vara nederlagstippade och slå ur underläge! Vi spelade med hög fart och det kändes som att många lag tyckte att vi var jobbiga att möta, framför allt topplagen, säger Klarström och fortsätter:

– Att gå till slutspel var lagets mål inför säsongen så det kändes ju bra att uppnå, även fast jag tycker att väl i slutspel så tog det slut alldeles snabbt för vår del. Det kändes som att vi hade något bra på gång.

Lukas Klarström i en match mot Karlskrona. Foto: Elin Lillsunde.

Lukas Klarström i en match mot Karlskrona. Foto: Elin Lillsunde.

Lukas Klarström fyller 19 några veckor innan midsommar och har inlett sommarfysen.

Men hur ser nästa säsong ut?

Inget är klart än, och kontraktet har gått ut, men han diskuterar med SSK.

Och vill stanna.

– Ja, jag trivs bra här i Södertälje och jag vill gärna stanna. Jag har inte pratat med SSK så mycket om nästa år men men jag har ställt in mig på att spela i J20-laget.

Hur ser dina egna förhoppningar ut framöver?

– Mina förhoppningar om nästa år är att göra en stark säsong i J20, där det finns en tuff och bra konkurrenssituation mellan mig och duktiga Filip (Eriksson). Sedan så vore det självklart roligt att få komma upp och känna på hetluften i a-laget. Men allt utöver J20 ser jag bara som en bonus.

En av säsongens snackisar i sociala medier har annars varit att SHL-föreningarnas J20-lag har en gräddfil in i landets högsta juniorserie.

Spel i SHL för a-laget innebär automatiskt en garanterad plats i J20 SuperElit, utan risk att åka ur, och när till exempel Karlskrona klev upp i SHL fick man hastigt och lustigt genomföra en try out-camp för att försöka bygga upp ett slagkraftigt SuperElit-lag på kort tid.

Samtidigt slåss klubbar som Västerås, SSK, Mora, AIK och Timrå mot de stora drakarna i uppförsbacke och med kniven mot strupen.

Ja, faktum är att SSK inte bara var den enda Hockeyettan-föreningen i de två SuperElit-serierna (norra/södra), man var dessutom det enda J20-laget i sin grundserie som inte representerar en SHL-förening. Det innebär även att SSK som enda lag riskerade att faktiskt åka ur serien.

SSK:s grundserie.

SSK:s grundserie.

Hur ser man då på det upplägget, och de förutsättningarna, som spelare?

Lukas Klarström har en klar åsikt i frågan.

– Jag tror att det är dåligt för sporten att alla lag i samma serie inte tävlar på lika villkor. Sen är det inget som i alla fall jag går runt och tänker på under en säsong. Men det känns som att man behöver tänka om lite där, säger han till Uppdragsport.se.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

SSK-siffror

Det tog inte många dagar efter att SSK:s säsong tagit slut innan klubben presenterade Jonatan Harju och Felix Olsson som nyförvärv inför säsongen 21/22....

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.