Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Krönika: SSK är tillbaka i Elitserien

Mauri Hermundsson skriver en krönika om våren som alla SSK:are drömmer om.

Lööv jublar. Foto: Richard Himberg.

Det är den 11 april 2014. Klockan står på 21.12.

Fredric Andersson snor pucken av Leksands Johan Ryno i mittzon. Varenda människa i det fullsatta Scanarinken reser sig upp ur sina stolar. 20 meter tom is, och sedan ett öppet mål – det är vad Fredric Andersson har framför sig. Han sätter fart. En rasande fart. Isen sprutar bakom honom medan skridskoskären ökar i sin takt.

10 meter kvar till målet. Två leksandsbackar försöker uppgivet hinna ikapp SSK-kaptenen, men han är för snabb, hans vilja är för stor, hans längtan är för stark. Och med en lätt handledare skickar han pucken de sista tre meterna fram till målet, över mållinjen, och in i nätmaskorna.

Fem månader tidigare hade SSK legat sist i HockeyAllsvenskan. Förlusterna hade radats upp i en dimma av frustration och dåligt självförtroende. Sedan kom vändningen, den som alla hela tiden vetat skulle bli verklighet för Sveriges vackraste lag.

Det var bortamatchen mot Djurgården i november som blev den vändpunkt som till slut banade upp vägen hem till Elitserien för Sveriges anrikaste hockeyförening. Trots ett stukat självförtroende, trots fyra raka förluster, och trots en begravningscermoni dagen innan vann SSK krismötet mot Djurgården med 2-1. Sedan fortsatte laget uppåt.

Placering efter placering klättrades förbi, poäng efter poäng rullade in. Och trots att laget såklart förlorade en och annan match var det aldrig en fråga. SSK skulle till Playoff. Och SSK gick till Playoff. Sedan Kvalserien. Och till sist till en avgörande hemmamatch mot Leksand som Fredric Andersson avgör i tom kasse, när han med en lätt handledare skickar pucken de sista tre meterna fram till målet, över målljinjen, och in i nätmaskorna.

Vrålet från 6000 SSK:are vibrerar i Scanarinken. Tre år av vild kamp, desperation, frustration och bibehållen kärlek är över. Tre år av längtan, förhoppningar, drömmar och stenhård vilja är till ända. Men all investerad tid och kärlek som inom loppet av några sekunder exploderar i mångdubblad form får oss att inse. Inse att alla hemresor efter de förlorade matcherna och alla sömnlösa nätterna efter de dåliga insatserna har varit värt mödan. För det finns inte längre någon tvekan:

Södertälje SK är tillbaka i Elitserien.

3 kommentarer

3 kommentarer

 1. Profilbild

  B Asp

  1 december, 2013 at 1:26 f m

  Jättebra Mauri Hermundssoni!

  Jag älskar dig! Så underbart positiv du är! Helt fantastiskt beundransvärt!

  Tänk positivt och uppfinn en romanidé. Based on a true story… Eller ett manus för film. No way! Tror inte att någon kommer att ta dig på allvar. Men du borde få anbud som regissör. Det vore ju en våt dröm. Tänk att SSK reser sig ur det totala mörker som laget försatt oss oss fåtaliga fans i. Mot fantastiska segrar. Hurra. Hurra…

  Publiken i Södertälje uteblir. De stöttar inte SSK i kris. Det är ett tydligt faktum.

  Vi är egentligen ganska få som kämpar med vårt älskade SSK. Var är publiken?

  Hela Södertälje har lagt sig ner för att dö. Det är känslan.

  Varför spelar SSK hockey som yra höns? De ser ut som vilsna juniorer. Vill inte hacka på juniorena. Sorry. Det är bara en liknelse. Vad är en liknelse? Fan, kom igen, det är bara en liknelse. Ni fattar!

  Man ger bort alla puckar. Om och om igen. Man kan inte spela ett eget spel. Uppspel till icing eller till en felvänd medspelare som inte kan ta emot pucken, och som motståndarförsvarare lätt plockar pucken av. Om och om igen… Om och om igen…

  Jag misströstar. Ingenting tyder på att SSK gör rätt saker i sitt spel. Man förlorar match efter match mot halvdant motstånd. Vi är sist i Allsvenskan. Hur kunde det bli så? Vakna nu. Det är allvar, Snart finns vi inte mer.

  Min enda positiva ådra föreslår att vi måste spela DeSimone, Gregoire mer, Även Marto. Resten är bara skitdåliga alibispelare… alla dessa spelare som huserar i andra, tredje och fjärdekedjan.

  Ojdå, kanske ni säger. Det var väl att ta i… Robban proppar hit och dit efter bästa förmåga. Jaha? Vad vinner vi på det? Vad har vi hittills tjänat på det? En del jubel från gles publik. Men inte mer. Inse det! Vi är sist i tabellen.

  Dessutom är det pinsamt hur de uttrycker sig i de intervjuer som vissa TV-bolag gör med SSK-spelare. ”Vi måste få puckarna på mål, in framför mål och skymma målvakten och slå på returer”. Idiotiska klyschor. Det har de lärt sig av Wikegård. In med puckarna. Skym målvakten. Slå på eventuella returer. SUCK!!! Puckarna studsar ofta via försvarare upp i nätet eller ut i mittzon. Det är enkel idiothockey. Men inte ens det lyckas man med.

  Heja Mauri!
  Måtte du vara synisk och se den förändring i SSK som vi alla drömmer om!

  Heja Mauri! Heja Mauri! Heja Mauri! Heja Mauri! Heja Mauri!

 2. Profilbild

  B Asp

  2 december, 2013 at 2:09 f m

  Jag lovar från och med nu att sluta skriva en massa negg. Jag lovar. Over and out. Heja SSK!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.