Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Krönika: Öppna upp SHL – på riktigt

 ”Att inget lag per automatik trillar ur SHL, utan kan räddas av Sveriges mest underhållande serie – Kvalserien – är inte ett resultat av en vilja som vill främja sportens spänning, utan ett resultat av sportslig och ekonomisk skitnödighet”.

 "Att inget lag per automatik trillar ur SHL, utan kan räddas av Sveriges mest underhållande serie – Kvalserien – är inte ett resultat av en vilja som vill främja sportens spänning, utan ett resultat av sportslig och ekonomisk skitnödighet".

Att älska idrott är inte svårt, det vet vi. Att förstå var denna intensiva, brinnande kärlek kommer från är desto svårare. Vad är det som gör att människor viger sin fritid, sina liv i en klubb som endast av en rykande slump kommit att bli just deras?

Jag tror det finns många orsaker. Men en av dessa är garanterat känslan när kärleken betalar tillbaka, när alla investerad tid kokats ned och exploderar i ett bad av lyckorus. Det är det som är sport, och det är därför vi älskar den.

Att gå upp i SHL är precis ett sådant ögonblick. Att få stå där, tillsammans med människor som följt med på samma långa resa, och fira det obegripliga. En kittlande dröm för varenda supporter i Hockeyallsvenskan.

Tvärtom är det för de där uppe, på våningen ovanför. Där hänger VIP-gästerna som skålar i champagne och hockeyligans TV-pengar. Alla vill vara med på festen, men bara 12 kan vara det. Att trilla ner innebär i dagens läge en stor och rykande ekonomisk käftsmäll.

SHL är i dagsläget stängd på ett sätt som i mångt och mycket saknar motstycke i svensk idrott. Att inget lag per automatik trillar ner, utan kan räddas av Sveriges mest underhållande serie – Kvalserien – är inte ett resultat av en vilja som vill främja sportens spänning, utan ett resultat av sportslig och ekonomisk skitnödighet bland ledande personer.

Låt mig utveckla det hela.

SHL:s utformning är på många sätt väldigt bra. Kvalserien likaså, vars status i Sverige inte kan underskatas. Men makteliten inom Hockeyligan och SHL är fortfarande mycket konservativ i sitt sätt att se på produkten samt utveckla den framåt. Och orsaken är uppenbar; den ekonomiska aspekten.

Vilken klubb, som just nu spelar i SHL, är helt ärligt sugen på ytterligare två eller fyra lag att dela TV-pengarna på? Vilken klubb darrar av iver att ändra seriens utformning och låta jumbon direktdiskvalificeras från nästa års Elitserie?

Ingen. Och jag förstår dem. När man väl är herren på täppan, varför välkomna fler upp?

Resultat av detta blir att produkten som världens tredje bästa hockeyserie trots allt utgör, sakta försuras och blir den där blaskiga ölen som stått öppen allt för länge, och vars dragningskraft kan jämföras med ett gäng hästar som travar omkring på Solvalla.

SHL behöver liv och nytt blod. Och visst, ett nytt lag per säsong i snitt är alltid något, men det behövs mer. Två nya lag varje säsong skulle innebära ett utökat intresse för SHL som helhet, men också fler hockeysupportrar i vårt vackra land. Växjö är ett praktexempel på hur hockeyintresset i en stad kan öka och hur fler hockeysupportrar kan väckas till liv när det vankas Elitseriehockey.

Därför säger jag:

Låt jumbon i SHL rakt av byta plats med serievinnaren i Hockeyallsvenskan, medan lag 10 och 11 i högsta serien får tampas med lagen som placerat sig bakom vinnaren i Allsvenskan i en Kvalserie.

Detta skulle innebära att den blaskiga ölen plötsligt blir en sprudlande häxblandning med mer liv och energi. Det skulle innebära en bättre produkt, fler hockeysupportrar och lindrade käftsmällar för lagen som degraderas. Det skulle även innebära en ökad konkurrens samt mindre klyftor mellan landets två högsta serier. Dessutom, men detta är bara vad jag tror, skulle det i längden innebära en svensk ishockey som ställer sig bättre i konkurrensen runt om i Europa.

Nu ska ni dock inte tro att inget händer, nej nej! Den senaste snilleblixten som höjdarna inom hockeyligan slagits av, och som nu dessutom blivit verklighet, innebär ett förändrat system för hur de sämre placerade lagen tar sig till slutspel.

Visst, kul med förändringar, men detta förslaget är bara ett trött långfinger mot de som vill ha riktig förändring, samt ytterligare ett bevis på att stora förändringar inte finns på radarn i de skitnödigas kvarter.

Men fighten är inte över, långt därifrån. Det är vi, hockeysupportrarna, som i det långa loppet har makten. Detta är min åsikt i frågan.

Vilken är eran?

5 kommentarer

5 kommentarer

  1. Profilbild

    Rickard Elfström

    25 juni, 2013 at 7:52 e m

    Håller med om att jag skulle vilja ha en direktkvalificerad och sedan två som tampas. Och det skulle jag vilja ha både I mellan HA – SHL och div 1 – HA.
    Men jag anser även att det är ett problem att HA inte lyckas få till bättre tv avtal. För HA är en tillräckligt intressant serie för att kunna ge skapliga tv pengar. Och mer pengar där tror jag skulle gynna svensk hockey rejält när det gäller att få fram flera talanger I flera nivåer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.