Connect with us

Hi, what are you looking for?

Andreas Häggström

Krönika: ”Jag bävar för dagen då jag inte vill slita av mig håret i ishallen”

Det känns som att jag har skrivit den här krönikan förut men det känns också som att det inte gör något om jag skriver den igen.

Andreas Häggström är skribent på Uppdragsport.se.
Andreas Häggström är skribent på Uppdragsport.se.

Det är många tider på året just nu.

Semestern är slut, solen är slut, kanske pengarna är slut. I vissa fall även värdigheten, beroende på hur och var man har spenderat den.

Men också väntan är slut.

Hockeysäsongen står för dörren och med den även dramatik, smärta, känslor, nervositet, avslitet hår, berg- och dalbanor och, kanske, lite glädje förutsatt att solsystemets planeter ligger i rätt bana och 23 paket Ipren står i givakt i bakfickan.

Ett tydligt tecken på att hockeysäsongen har trängt upp ur jorden är att man ser hur engagemanget börjar att puttra igång bland vänner och bekanta. Fredrik åker till Huddinge för att mäta ishallen inför tillverkningen av ett tifo till premiären. Martin skickar ett mejl till kansliet för att styra upp vår bokning av sju säsongsbiljetter och eventuellt addera en plåt. Emma styr om sina arbetspass så att hon kan köra till säsongens första träningsmatch. Dennis hör av sig och bollar lite funderingar kring bokning av lokal på Gotland inför en bortaresa. David åker ut till Scaniarinken för att traditionsenligt ta kort på alla nyanlända spelare, och vi behöver även ta nya genrebilder. Mauri undrar åter vilka frågor han bör ställa till spelarna trots att han är en av de skickligaste jag vet.

Jag gillar den känslan.

Det gör dock inte alla, vilket man också ofta blir varse om den här tiden på året.

”200 som fortfarande bryr sig om korphockey alltså. Ja där ser man”, skrev en supporter i ett kommentarsfält häromdagen med anledning av att 200 SSK-supportrar förväntas åka till Gotland för att se det förmodade toppmötet mellan Visby-SSK 23 oktober.

Trots att det bara utgör en av 20 kommentarer så etsar den fast i mig.

För den dyker upp, om än i olika formuleringar, inför varje säsong och jag känner att det är på sin plats att förklara hur det fungerar när man engagerar sig i något som tenderar att ta mer än det ger.

För oss är inte Södertälje Sportklubb en investering likt en lägenhet eller en bil där man sedan säljer fastigheten så fort kaklet spricker eller lacken blir repig.

Utan registreringsskylten sitter där den sitter.

SSK är heller inte en bricka i ett politiskt spel, där varje svek, varje bruten överenskommelse, varje oinfriat vallöfte och varje fadäs kan få oss att sätta ner foten och rösta på något annat den kommande säsongen.

SSK är heller inte en slags affärsuppgörelse där man betalar en viss summa pengar och därefter förväntar sig en viss avkastning enligt en särskilt framtagen matematisk formell.

För oss är kärleken villkorslös.

Den har ingen miniräknare.

Visst, vi ifrågasätter gärna. Vi ställer gärna mot väggen. Vi ställer frågor. Vi förväntar oss även godkända resultat efter våra förutsättningar och hoppas på framgång – och vi kan även bli jävligt besvikna, tro mig, många av oss har snuddat vid både en och tre gränser – men det är ingenting som vårt supporterskap grundar sig på. Vi kan aldrig väga saker för eller emot angående om vi ska stötta eller inte.

Vår kompass har nämligen bara två riktningar, som passande nog överlappar varandra: Framåt. Tillsammans.

Jag personligen får ofta frågan: Hur orkar du engagera dig? Vilken diagnos är det som gör att du kombinerar heltidsjobb, kärleksliv, punkkonserter och livskriser med att spela in poddar, skriva artiklar, vara aktiv i sociala medier, åka på matcher och så vidare.

Det korta svaret: Jag vet inte.

Det långa svaret: Jag vet ta mig fan verkligen inte.

Men på UppdragSport ser vi en utmaning och ära i att ta tillvara, förnya, modernisera och förädla supporterskapet kring SSK. Att ta vidare det arv som finns i detta anrika led av supportrar genom åren. Intresset för SSK är stort – större än många tror – och tillsammans kan alla vi supportrar se till att klubben lever vidare.

En dag kanske det rentav ger resultat rent sportsligt… (ja – här finns det utrymme för en sarkastisk smiley.)

Däremot kan man, antagligen, kalla oss dumma.

Det är okej.

Men sedan när är kärlek logiskt, smärtfritt, överkomligt, odramatiskt och hanterbart?

Den dagen bävar i alla fall vi lyckligt lottade dumhuvuden för.

För då dör allt det här.

Då dör friktionen.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.