Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Krönika: ”Av någon märklig anledning ser jag fram emot Kvalserien”

Mauri Hermundsson försöker förstå det faktum att Södertälje Sportklubb är HockeyAllsvenskans i särklass sämsta lag. Hur fan kunde det gå så här?

Mauri Hermundsson försöker förstå det faktum att Södertälje Sportklubb är HockeyAllsvenskans i särklass sämsta lag. Hur fan kunde det gå så här?

Jaha, då satt man här och kunde konstatera att Södertälje Sportklubb har förlorat ytterligare en match. Det är knappt så man bryr sig längre, ärligt talat. Ingen bryr sig. Folk rycker på axlarna, byter några menande blickar. Sen vandrar vi ut i februrarimörkret, sätter oss i våra bilar och var och en åker hem till sig.

Jag har aldrig varit så ointresserad av hockey som jag är just nu. Alla förluster har på något sätt gjort mig bedövad. Man ser knytnävsslagen komma i full fart men man känner dem inte. 

Då och då slår det emellertid mig. Från ingenstans, när jag anar det som minst: Södertälje kommer spela i en kvalserie för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Jag upprepar: Södertälje kommer spela i en kvalserie för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Hur fan kunde det gå så här? 

Jag minns den där hoppfullheten som låg sprudlade i luften när det fortfarande var varmt och människor gick runt i t-shirts. Det var augusti, vi hade samlat ihop miljoner och SSK skulle till SHL. Vi hade lagt allt bakom oss, ingenting kunde gå snett. Ett halvår senare sitter jag och försöker förstå det faktum att vi är seriens i särklass sämsta lag.

Det gör ont att säga det här, men Södertälje säsongen 2014/2015 är HockeyAllsvenskans största fiasko genom tiderna. Och det är knappt som om vi riktigt förstått det själva. 

Inte blir det bättre av att spelarna ser ut att förvirrat skrina omkring i någon slags drömvärld. Som om de inte har självbild nog att inse det uppenbara faktum att de utgör seriens absolut sämsta lag. Almtuna, Asplöven, Timrå – det är lag som tar oss precis alla dagar i veckan. Måndag, tisdag, onsdag, torsdag – ja, ni fattar.

Vi är helt enkelt inte bättre än så här.

I mars väntar så klubbens kanske största och viktigaste utmaning någonsin: Att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Klubbens grundvalar svajar betänkligt. Vi står här, böjda över stupets rand och skakar. Att tappa fästet vore förödande, gör vi det – ja, då vet ingen vad som väntar. 

Alternativet är såldes bara ett. Att hålla sig kvar.

Och visst, det borde vi göra. Fyra av sex lag i den där förbannade Kvalserien går upp. Men satan i helvete vad det kommer bli tufft. Tro inget annat.

Tre matcher återstår. Låt oss nu sluta gråta, bråka och peka finger mot varandra. Sluta tjafsa om oväsentligheter. För när allt kommer omkring är inte längre mycket annat vi kan göra än att stötta våran hockeyförening som mest när den förtjänar det som minst.

Ta en paus nu inför Kvalserien om det behövs. Gör ett yogapass, ta en massage eller gå på syjunta – vad fan ni än behagar.

För i mars, då kavlar vi upp ärmarna, höjer våra röster och sjunger fram vår vackra, vackra förening till seger.

Och vet vi ni vad: Av någon märklig anledning ser jag fram emot det.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.