Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

Sixsmith: ”Jag känner hatkärlek till centerrollen”

”Floppvarning”, hävdar vissa. ”Spännande chansning”, menar andra. James Sixsmith själv är medveten om pressen och vet att han kommer från en sämre liga. Men är fast besluten om att visa att han håller i hockeyallsvenskan.
– Vi får se var poängen slutar när dammet har lagt sig, säger han till Uppdragsport.se.

Han spenderade fyra säsonger i amerikanska collegelaget College of the Holy Cross i Worcester, Massachusetts – men ska nästa säsong spela ishockey i Templet i Södertälje.

Man skulle kunna säga att en biblisk cirkel – som gått via farmarligorna AHL och ECHL, och senare genom Tyskland, Österrike och Norge – är på väg att slutas.

Men är James Sixsmith en frälsare?

Det återstår att se.

Till och börja med så visar det sig att SSK inte bara har värvat en omtalad poängmakare och hockeyspelare, utan en familjefar med ett stort intresse för golf och aktiehandel.

 – Jag är en ganska avslappnad kille. Jag har en fru och en son som fyller ett år i morgon, säger Sixsmith, och avslöjar att familjens andra barn faktiskt kommer att födas på helig mark – nämligen i Södertälje:

– Vi väntar vårt andra barn, en flicka, i oktober. Min familj betyder allt för mig så mitt liv kretsar kring dem. Utöver det så tycker jag om att spela golf och titta på sport på fritiden. Jag har en examen i ekonomi från universitetet så jag tycker om att handla med aktier och hålla mig ajour med vad som händer inom den världen.

Enligt experter i Norge har James Sixsmith tillhört topp tre i norska ligan under de tre senaste säsongerna i grannlandet. Den gångna säsongen hade Sixsmith fjärde högsta poängsnitt, bland annat, och efter 168 poäng (78+90) på 108 matcher i norska ligan förväntar sig SSK-fansen en notorisk poängmakare.

Men hur mycket är norska poäng egentligen värda i hockeyallsvensk valuta?

Sixsmith medger att han känner pressen – och är samtidigt ärlig när det gäller kvaliteten på den norska ligan.

– Ja, jag visste att den här frågan skulle komma, haha. Jag kommer att hålla huvudet lågt och arbeta hårt, och vi får se var poängen slutar när dammet har lagt sig. Jag kan dock säga att spelarnas poängskörd i Norge drivs upp därför att lagen i nedre delen av tabellen inte är så värst bra.

När värvningen av James Sixsmith blev officiell menade sportchef Per Nygårds att SSK har värvat en spelare med sina styrkor i det offensiva spelet och som kan spela både som center och ytterforward.

Men enligt honom själv föredrar han att placeras på kanten.

Det är till exempel då som målen kommer.

– Jag är en naturlig ytterforward men har spelat en hel del center sedan jag kom till Europa. Min styrka är min fart så jag är okej med att spela var än laget behöver mig. Jag tror dock att jag gör fler mål som ytter, men är mer involverad som center. Jag känner nog en viss hatkärlek till centerrollen, säger Sixsmith.

Vilka spelartyper har du helst bredvid dig?

– Jag trivs bäst som playmaker men i Norge förlitade man sig på att jag skulle göra mål. Jag spelar för det mesta bäst med en naturlig avslutare bredvid mig. Mitt mål är att göra spelarna omkring mig bättre. Jag tycker att ett tecken på en väldigt bra spelare är någon som får andra att se bra ut, inte någon som får sig själv att se bra ut, säger Sixsmith, som dock erkänner att han gärna briljerar i straffläggningar:

– Ja, jag har slagit många straffar genom åren. Det är något som jag arbetar och tränar mycket på. Men ni får själva avgöra om det är en av mina styrkor, haha.

Erfarne, norske hockeyexperten Anders Blegeberg, som kommenterar hockey för Eurosport och har dokumenterat god koll på den inhemska hockeyn, har sagt till Uppdragsport.se att Sixsmith är ett fynd – en ”toppimport” – men som måste bli en bättre lagspelare för att klara av flytten till hockeyallsvenskan.

Hur känner du inför hockeyallsvenskan, som ändå är ett steg upp. Är du redo att ta steget till en bättre liga?

– Hockeyallsvenskan har ett gott rykte på grund av dess paritet. Alla lag kan vinna varje kväll och de flesta lagen kan slå lag från SHL också. Jag tror inte att det behövs så mycket anpassning. Det är samma spel, bara lite mer defensivt från vad jag har sett. Jag har inte fått några direkta råd, mer än att Peter Messa har sagt åt mig att spela åt båda håll på isen, haha. 

Apropå norska ligan. Vad säger du om Jonas Djupvik, från Sparta Sarpsborg, som du blir lagkamrat med i SSK?

– Jag känner honom inte, men jag vet att han åker väldigt bra skridskor från det jag har sett av att spela mot honom. 

Med James Sixsmiths omedelbara succé på norsk is – 49 poäng (23+26) på 26 matcher efter ankomsten – frågar sig nog många varför han valde att dröja kvar i GET-ligan i ytterligare två säsonger.

Rimligtvis borde någon annan ha lagt ett bud, eller?

– Det berodde på livskvalitet. Min fru älskade att bo där och jag hade ett jättebra kontrakt. Jag fick inte de buden jag ville för att lämna, så jag bestämde mig för att fullborda mitt kontrakt innan jag gick vidare.

Utöver bud från SSK hade James Sixsmith, enligt uppgifter, även bud från Oskarshamn i hockeyallsvenskan.

– Jag ville vara säker på att jag skulle hamna någonstans där jag skulle få spela. Mitt år i Tyskland var inte bra därför att jag inte fick spela mycket. Så jag hade det i åtanke när jag valde liga, avslutar Sixsmith.

En osedvanligt ärlig, öppen och personlig importspelare.

Som nu är redo att tysta tvivlarna.

Med start på Hovet den 11 september.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.