Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

Jake Marto längtar till hemmapremiären

Kvicke backen Jake Marto håller sakta men säkert på att acklimatisera sig. På tisdagen spelar han sin andra träningsmatch för SSK – men redan nu längtar han till hemmapremiären i hockeyallsvenskan.
– Jag ser fram emot att få spela en första riktigt match här inne [i AXA], säger Marto till Uppdragsport.se.

Jake Marto intervjuas av Uppdragsport.se. Foto: Richard Himberg.
Jake Marto intervjuas av Uppdragsport.se. Foto: Richard Himberg.

Det var den 23 juni som SSK gjorde klart med amerikanske backen Jake Marto. Ännu ett osäkert kort bland backarna tänkte, och tänker kanske många – men faktum är att han kommer från den amerikanska ishockeyn med goda rekommendationer, och inte minst har Anders Sörensen, som sett 27-åringen under många år i college, varit drivande i värvningen.

UppdragSport.se var på plats under måndagens träning och pratade med den glade amerikanen, som hela tiden utstrålar en skön och genuin energi omkring sig.

Han uppskattar det han sett av sin nya klubb.

– Jag gillar det! Det är schysta killar i laget, bra organisation och fin arena. Jag ser fram emot att få spela en första riktigt match här inne. Jag njuter varje dag!

Du har spelat en träningsmatch. Vad var de största skillnaderna i spelet jämför med hur det ser ut i USA?

– En väldigt stor skillnad är att isen är större, så klart. Man får någon sekund extra med pucken och har mer tid att vara konstruktiv. Dessutom är det ett bättre och mer sansat passningsspel här, spelarna är bättre på att behålla pucken inom laget. Och så är det farten, det går väldigt fort på skridskorna.

– Isen, passningarna och farten, så kan man sammanfatta de stora skillnaderna. Spelarna är också bra tränade här.

Hur tyckte du det gick mot Linköping i trosdags?

– Det gick helt okej! Jag menar, det var en spännande värdemätare. Linköping är ett av topplagen i serien ovanför och de har väldigt skickliga spelare. Det var ett bra test för mig att få känna på vad den svenska hockeyn är.

Jake Marto beskrivs som en relativt allround-back med goda egenskaper i uppspelsfasen, bra skridskoåkning, samt en offensiv skicklighet, något som poängskörden från collegeåren skvallrar om.

Att han dessutom aldrig slutat med minus i plusminus-statistiken behöver inte säga någonting, men förmodligen har sportchef Per Nygårds inte bara värvat Marto för poängproduktionen – det finns mer att hämta ut.

Så här beskriver nya SSK-backen sig själv:

– Jag är en bra skridskoåkare och duktig på att lägga den första passen. Ju mindre pucken är i vår zon – ju bättre. Förhoppningsvis kan jag även se till att producera lite poäng framåt, det är ju en av anledningarna till att jag är här.

– Defensiven blir också viktigt. Med tanke på att isen är större ska jag försöka att inte tappa min position allt för mycket. Jag har alltid tagit hand om defensiven i första hand, och det ska jag fortsätta med.

Du har tidigare spelat ihop med Jason Gregoire. Vad har du att säga om honom?

– Ja, precis, vi spelade ihop under ett par år i college! Jason är en duktig och smart ishockeyspelare. Han läser spelet bra, har ett mycket bra skott och åker väldigt bra skridskor. Jag är övertygad om att han kommer passa perfekt i laget och bli en spelare i en av de producerande kedjorna.

Var det till och med så att du rekommenderade SSK om honom?

– Ja, faktiskt. Jag hörde tidigare under sommaren att SSK var intresserade av honom. Vi två har dessutom samma agent så det förenklade allt avsevärt. Det kan även vara viktigt att ha någon i laget som man känner. Och som jag sa, han är en väldigt skicklig hockeyspelare, så det var ju kul att kunna hjälpa till lite.

Imorgon (läs: idag) möter vi Västerås på bortaplan. Vad är dina tankar inför den matchen?

– Jag pratade med tränarna tidigare, och de berättade att laget vi ska möta är en av våra stora konkurrenter i serien inför säsongen. Därför är det viktigt att visa vad man går för. Jag tror på en tuff och fartfylld hockeymatch!

– Jag ser fram emot en ny utmaning på stor is med den snabba och fartfyllda hockeyn vi har. Förhoppningsvis kan vi fortsätta framåt och spela bättre än förra matchen mot Linköping.

När Jake slutligen får frågan om han ännu lärt sig något svenskt ord blir stämningen plötsligt lite tryckt. En något generad Matro får emellertid förklarat för sig att ”hockey player” på svenska heter ”hockeyspelare”.

Eller som Marto själv uttalar det – ”håkispallare”.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.