Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Stortalangen vill vara kvar i flera år

Erik Ullman Foto: David Nilsson Hamne
Erik Ullman Foto: David Nilsson Hamne

Redan efter åtta matcher är det tydligt att backen Erik Ullman blir en viktig kugge för att undvika kval. För första gången i karriären får löftet stort förtroende i seniorsammanhang, en möjlighet han tänker ta tillvara på.
– Målet är att rädda kvar SSK.

Som nittonåring har han klivit in och storspelat när laget som bäst behövt. Det är antagligen få som inte imponerats av Erik Ullman. Själv är han ganska försiktig med lovorden.

– Ja du, haha, det här är inte lätt att snacka om sig själv. Skitsvårt att snacka om vad man är bra på, säger Erik på frågan om vad han själv tycker att han bidrar med.

– Jag försöker hitta bra förstapass och följa med upp, vill vara en bidragande del offensivt också, jag tycker det gått ganska bra, säger till slut backen när vi träffar honom utanför omklädningsrummet i Scaniarinken.

Trångsundsprodukten Erik bor och är uppvuxen i Haninge. Han började spela i SSK 2012 med U16 och J18, samma säsong blev han också uttagen till ungdomslandslaget. Två år senare valde han dock att byta klubb.

– Jag trivdes i SSK men kände att jag ville pröva på något nytt. Jag utvecklades inte riktigt som jag ville och provade Modo.

Det blev två och en halv säsong av god hockeyskolning i Örnsköldsvik. Han hann spela tre matcher i SHL och ett par i Allsvenskan då han lånades ut till Björklöven. Till slut fick han dock myror i benen igen.

– Jag ville flytta tillbaka till SSK, men så kom USA upp som ett alternativ. Något man kanske bara får möjlighet att göra en gång i livet så jag valde att åka över.

Han åkte till staden Bloomington i Illinois och spelade i USHL, som är den högsta juniorligan där med spelare mellan 16 och 20 år. Han trivdes bra i staterna, i sin nya stad och med laget, men det fungerade inte riktigt med coach Dennis Williams hockeyfilosofi.

– Det var en väldigt annorlunda hockey faktiskt, för mig som back handlade det hela tiden om att chippa ut pucken via plexit ut ur zon. Det var inte det bästa för min utveckling.

Redan efter 10 matcher i Bloomington valde han att återigen packa trunken, han åkte hem och slog en signal till Sportklubben som ju redan innan säsongen varit intresserade.

– Det var en trygghet att få komma hem till SSK. Jag hade ju spelat med nästan alla tidigare, säger Erik som först återvände till J20 innan Mats Waltin plockade upp honom.

Fyra klubbar på lika många år är mycket för vem som helst, och nu vill Erik Ullman stanna upp ett tag och utvecklas mer långsiktigt.

– Målet är att hålla SSK kvar i Allsvenskan. Förhoppningsvis stannar jag sedan kvar, jag trivs superbra här och dessutom ligger ju klubben nära hjärtat.

Han har som sagt fått mycket förtroende i de åtta matcher han gjort med a-laget samt även en hel del spel i powerplay, en spelform som inte alls varit lyckad de sista två matcherna. Först i förlusten mot Modo borta och sedan Karlskoga hemma.

– Tycker vi är värda mer än noll poäng i de senaste två matcherna, det är riktigt surt. Vi har haft minst lika många lägen som motståndarna men får inte dit den tyvärr.

Trots förlusterna är det tydligt att SSK ryckt upp sig efter jul, även om det inte alltid blivit vinst ser spelarna ut att ha återfått tron på sig själva.

– Jag tycker vi höjt oss som fasiken spelmässigt, nu finns det hunger i laget och en stor revanschlust.

– Laget har satt ner foten, vi hade fått nog av att förlora, det var så vi resonerade. Det har blivit en jäkla hunger på träningarna och vi har helt enkelt bestämt oss för att spela bättre.

Även om laget spelat bättre ligger de fortfarande långt under kvalstrecket. I ett orutinerat lag kommer ett hett löfte som Erik Ullman bli en viktig kugge för att rädda kvar klubben.

– Det är superkul att få det här förtroendet. Att få spela på seniornivå inför flera tusen åskådare, det är ju det här jag drömt om. Ja det är som en dröm att komma till hallen varje dag. Hade varit skitkul att få vara kvar i Södertälje några år framöver.

Text & bild: David Nilsson Hamne

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...