Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Intervju med Johan Strömwall: ”Jag hoppas på tålamod från fansen”

Huvudtränaren i SSK, Johan Stömwall, berättar i en lång intervju med UppdragSport.se om försäsongen, skadorna och det faktum att Kvalserien inte är hela målet denna säsong.

Johan Strömvall. Foto: Richard Himberg

Två år som huvudtränare i SSK har gått, med en åttonde- och andraplacering som resultat. Nu närmar sig en ny säsong, och återigen är det Johan Strömwall som leder skutan framåt.

Han ser fram emot sin nya uppgift och tänker göra allt för att nå det mål som man satt upp inom klubben; Kvalserien – och därefter avancemang. Men vägen dit är lång, och än har bara de första, stapplande stegen tagits.

Resultaten under försäsongen har gått enligt planen, med vinster mot SHL-lagen Leksand och Örebro som lovande inslag.

– Ja, vi är nöjda med försäsongen så här långt! Resultaten i matcherna har varit bra, det ger självförtroende att bygga vidare på. Sätten vi har vunnit matcherna har också varit tillfredsställande; vi har gjort rätt saker och det syns att momenten vi tränat på blivit bättre och bättre.

Matchen mot Almtuna i torsdags. Hur sammanfattar du den?

– Jag tycker matchen i Åkers blev en mycket mer taktiskt slarvig match än de tidigare. Det kändes hafsigt och okontrollerat. Dessutom saknade vi många spelare vilket gjorde att vi blev trötta under framför allt den tredje perioden.

Vem av nyförvärven tycker du har tagit de allra största steg sedan första matchen?

– Bra fråga.. David Pastrnak är inget nyförvärv, han hade vi i fjol, så jag räknar inte med honom.

– Tomas Bokros är en väldigt stor spelare, och var lite kantig i början. Men han ser mycket rörligare ut nu och tar för sig allt mer. Det är nog han som har gått fram mest sen 1 augusti.

Nya regler har tillkommit, med hårdare bedömningar gällande vissa typer av utvisningar. Tränar ni mer Powerplay till denna säsong, med detta i baktanke?

– Det var bara några dagar sen vi började träna special teams, så det får visa sig lite gran. Vi förstår att det under början av säsongen kommer bli fler utvisningar, så det gäller att vara beredd. Samtidigt är jag övertygad om spelarna kommer anpassa sig till de nya bedömningarna, och där gäller det att vi också är redo. Det var vi inte mot Almtuna, det blev lite för många slashingar och sånt.

– Men absolut! Vi är fokuserade på att skapa ett bra Powerplay, det är någonting vi kommer ägna mycket tid åt.

Damien Fleury är Allsvenskans kanske största vapen när det kommer till målskytte. Vem ska leverera mackorna till honom?

– Det är viktigt för oss att Damien Fleury har en passande omgivning, både i Powerplay och fem mot fem.

– Vi har många spelskickliga spelare som kan vara alternativ, och vi håller fortfarande på att experimentera. Man får heller inte glömma bort att Jesper Thörnerg och Mario Trabucco har varit borta i snart två veckor, och de är båda  den typen av spelare som kan göra det jobbet.

Vilka delar i spelet – som du inte var nöjd med förra säsongen – är du mest mån om att förbättra i år?

– Bra fråga! Vi var nöjda med det mesta från förra säsongen. Rent spelmässigt ska vi dock försöka spela ännu snabbare hockey – framför allt genom mittzon där forwards ska bli ännu mer aktiva. Det är den detalj.

– En annan utmaning, som ligger på det mentala planet, är att om – eller när – vi klarar av det första målet, Kvalserien, måste vi fortsätta vara hungriga, fortsätta vilja mer. Det är såklart ett senare tema, men samtidigt en fråga som vi hela tiden måste jobba med. Det ska ligga djupt rotat i spelarna att Kvalserien bara är ett delmål.

Ja, så vad är målet för SSK denna säsong?

– Vårt mål är att gå till Kvalserien. Det finns olika vägar dit, med vi väljer att inte prata om vilken utan säger bara: vi ska till kvalet.

– Sen önskar jag att våra supportrar också har tålamod. Vi har många ny spelare, vi har många unga spelare, och det kan ta tid innan saker och ting fungerar riktigt bra. Så jag tycker våra supportrar ska vara optimistiska, men ha ett bra tålamod med laget.

Exakt hur bra är David Pastrnak egentligen?

– Jadu! Fantastiskt duktig offensivt så här långt. Vi är jätteglada att ha honom i vårt lag och som han spelar nu kommer han bli en stor offensiv tillgång framöver.

Samtidigt är han bara 17 år.

– Ja, det är just det. Han är född 1996 och jag väljer att inte sätta något press alls på honom. Vi vet hur det är med unga spelare, det går i vågor.

Hur ser du på att Fleury är poänglös under försäsongen?

– Om du tittar på förra försäsongen i fjol såg det precis likadant ut poängmässigt för honom. Men det är såklart någonting vi jobbar med, och jag hade ett samtal med honom i går senast. Jag försöker få honom att fortsätta arbeta hårt, få honom att fortsätta skjuta – för det kommer lossna föra honom, för eller senare.

Vad har du att säga om Jason Gregoire?

– Han är en riktigt bra person och karaktär i omklädningsrummet, till att börja med.

– Som spelare är han väldigt komplett och kan det mesta. Vass avslutare, som vi redan visste, och den förmågan har ju hjälpt och mycket så här långt.

Han har även varit duktig i Boxplay.

– Ja, absolut. Han säger själv att det är nästan det roligaste som finns, för då känner man verkligen att man hjälper laget. Så han är som sagt en väldigt bra karaktär, det är uppenbart.

Hur ser det ur på skadefronten? Kommer Mario Trabucco och Jesper Thörnberg att spela någon av matcherna mot AIK?

– Det är ett frågetecken. Båda är på bättringsvägen, men det är svårt att spekulera i hur många dagar det kommer ta. Sedan måste man ju även komma in i träning, vilket kan ta ett tag. Så vi får hoppas att de är tillbaka till matcherna mot AIK samt seriepremiären, med det är inte säkert.

Forwardssidan består i dagsläget av tolv forwards, varav ett par lider av småskavanker. Ärligt talat, känns det helt optimalt att gå in i säsongen på det sättet?

– Vi har den situation vi har, med många skador på forwardssidan under försäsongen, vilket har gjort oss lite tunna framåt. Men jag får vänta med den bedömningen och hoppas att alla är redo till seriestarten – för då ser det ju bra ut.

– Vi ska också komma ihåg att det finns många juniorer bakom A-laget, som har varit redo, och är redo att hoppa in.

Avslutningsvis. Berätta varför SSK kommer gå till Kvalserien den här säsongen och varför vi supportrar har anledningen att de fram emot hösten.

– Vi kommer att spela en fartfylld hockey som är rolig att titta på. Vi har många unga spelare, så laget kommer växa och bli bättre och bättre under säsongen. HockeyAllsvenskans ser på pappret väldigt jämn ut, och vi har alla chanser att nå en bra placering, avslutar Johan Strömwall.

6 kommentarer

6 kommentarer

 1. Profilbild

  Mikael Hagström

  31 augusti, 2013 at 4:18 e m

  Pssst! Det har smugit sig in en liten MARTIN Thörnberg i en av intervjufrågorna.

  • Profilbild

   Mauri Hermundsson

   31 augusti, 2013 at 4:42 e m

   Pinsamt.. Tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.