Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiklar

Valery Trabucco: ”Jag är redo för ett nytt kapitel”

Uppdragsport.se får tag i en semestrande Mario Valery Trabucco. Om en månad väntar ett nytt äventyr, då i Södertälje – och SSK:s nya spetsspelare ser fram emot att visa hur bra han egentligen är.

Uppdragsport.se får tag i en semestrande Mario Valery Trabucco. Om en månad väntar ett nytt äventyr, då i Södertälje – och SSK:s nya spetsspelare ser fram emot att visa hur bra han egentligen är.

Under vad som har känts som en oändlighet har SSK-supportrarna väntat på den spetsspelare som ska avlasta Damien Fleury i målprotokollet.

Befrielsen stavades till slut Mario Valery Trabucco – eller ”Super-Mario” om det vill sig väl.

Och som så många gånger förr serverade sportchef Per Nygårds en spelare som ingen har hört talas om tidigare. Men Valery Trabucco är ingen duvunge på stor rink. 26-åringen kommer från två säsonger i tyska DEL-laget Augsburger Panther, där det blev totalt 48 poäng (24+24) på 87 matcher, varav 34 inkasserades på 54 matcher under den första säsongen.

Lägg därtill spel i finska SM-liiga, AHL och ett par succésäsonger med Union i collegeligan NCAA – där Valery Trabucco satte nytt skolrekord i antal mål och utexaminerades med en ikonstämpel i pannan.

Imponerande, så klart, men den andra säsongen i Tyskland blev inte vad kanadensaren hade hoppats på. Han var stundtals petad och fick till och från även infinna sig på läktarplats. Totalt blev det bara 14 poäng (5+9) och 35 matcher förra säsongen.

I och med flytten till SSK hoppas Valery Trabucco på en nytändning.

– Min andra säsong i DEL var väldigt tuff. Det var en kombination av flera saker som bidrog till att det blev som det blev. Det var stundtals frustrerande men hockey är ingen klackspark. Jag är redo för ett nytt kapitel i SSK, säger han till Uppdragsport.se.

Valery Trabuccos tidigare lagkamrat Jason Walters har beskrivit honom som en ”målgörare, ungefär som Damien Fleury”, och Per Nygårds har sagt att SSK:s nyförvärv är ”en målskytt, väldigt duktig på att sätta puckarna”.

Och nog finns det högt satta förväntningar, från såväl styrelserum som läktarplats.

Valery Trabucco själv ser den kommande säsongen som en andra chans – och målet är klart: Nu ska han leverera. Nu ska ska han göra skäl för smeknamnet ”Super-Mario” igen.

– Jag tror att den här säsongen blir en säsong där jag får bevisa hur bra jag verkligen är. Jag vet att jag kan spela bra ishockey och förra året var ett skakigt steg i min karriär och utveckling. Men nu är jag redo att spela min allra bästa hockey.

Du flyttar till en andraliga, ändå. Är du besviken?

– Jag är verkligen inte besviken. För mig är inte det här är ett steg neråt. Allsvenskan är en väldigt stark och bra liga, fullt jämförbar med andra ligor i Europa.

Vad vet du om spelarna i ligan? 

– Jag spelade mot en av spelarna i SSK under min tid på universitetet men jag har aldrig träffat honom. Mike Bergin. Jag har även koll på ett par andra spelare i allsvenskan och elitserien.

Valery Trabucco säger att han anländer Södertälje i slutet av juli.

När spelare skriver på nya kontrakt är det mer eller mindre kutym att uttala sig om laget – eller ”organisationen”, som nordamerikanerna uttrycker det – och då påstå sig ha god koll på sin nya arbetsgivare.

Nåja.

Men Valery Trabucco avslöjar att han faktiskt har hört talas om SSK sedan tidigare. Och mer än vad man kan tro, vad det verkar.

– Första gången jag hörde om SSK var för ett par år sedan. En god vän från universitetstiden kommer från Södertälje och han brukade berätta om dem när det begav sig.

Värt att notera är att Valery Trabucco inte är ensam om att lämna Augsburger för spel i allsvenskan. Faktum är att den tyska klubben har förlorat hela tre spelare till den svenska andradivisionen:

Sergio Somma (Karlskrona) och Ryan Thang (Mora), trea respektive fyra i Augsburgers interna poängliga 2012/2013. 2011/2012 var Valery Trabucco tvåa i lagets interna medan Somma även den säsongen slutade trea. Det är, med andra ord, långt ifrån någon andrahandssortering som anländer Sverige inför nästa säsong.

Somma, din lagkamrat i Augsburger, har verkligen producerat i Tyskland. Vad kan du säga om honom?

– Sergio är en väldigt skicklig tvåvägsspelare. Han gör alltid jobbet hemåt men hans största skicklighet ligger offensivt. Han kan skjuta, göra mål och skapa lägen, säger Valery Trabucco, och tillägger:

– Jag kommer att behöva hålla ett öga på honom.

Och förhoppningsvis är det ömsesidigt.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.