Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

”Ingenting man blir rik på” – det här väntar om SSK ramlar ur hockeyallsvenskan

Livet som ishockeyspelare i division 1 är något helt annat än i hockeyallsvenskan. Har man tur spelar man i ett lag i södra Sverige där intresset är större. Men i östra serien, där lagen från Stockholm spelar, finns det knappt några spelare med heltidslön.

Oskar Drugge. Här intervjuad av KRIF-tv.
Oskar Drugge. Här intervjuad av KRIF-tv.

SSK hade ledningen med 2-0 men föll till slut med 4-7 hemma mot Tingsryd under fredagen.

Efter tre förluster och bara en vinst ligger SSK just nu sist i kvalet till hockeyallsvenskan.

Med bara sex matcher kvar är spel i division 1 till hösten inte helt orealistiskt längre.

Vilket vore en stor – ja, gigantisk – omställning för SSK och klubbens anställda.

Livet som ishockeyspelare, och ishockeyklubb, i division 1 går inte att jämföra det i hockeyallsvenskan.

Om klivet mellan hockeyallsvenskan och SHL är stort så är kontrasterna till division 1 än större.

I division 1 östra, där SSK i så fall skulle hamna, finns det ytterst få heltidsanställda ishockeyspelare. Och serien sägs vara den allra svagaste av landets division 1-serier.

– Mycket av det beror nog på att intresset är svagt i jämförelse med i till exempel södra där flera lag snittar 1000-1200 i publiken. Sedan beror det nog på att klubbarna i östra har lite pengar, de kan inte värva spelare på samma sätt som i södra serien, säger 22-årige backen Oskar Drugge, tidigare i SSK J20 och nu senast i division 1-laget Kallinge/Ronneby (KRIF).

Tror du att det finns heltidsanställda spelare i östra serien?

– Det finns säkert någon enstaka. Men det är ju betydligt dyrare att bo i Stockholm än på mindre orter, så om du är proffs och tjänar typ 13 000-15 000 i månaden kanske du överlever, men det gör man typ inte i Stockholm. Och att klubbarna i östra ettan har mindre pengar är väl eftersom att de flesta lagen är från Stockholm, och det är klart man hellre sponsrar lag i hockeyallsvenskan och SHL eller lag i fotbollsallsvenskan.

Bara mellan de olika division 1-serierna kan livet te sig väldigt annorlunda.

I den södra serien är många heltidsanställda av klubben och verksamheterna är betydligt mer professionella.

– I södra serien är det Tingsryd, Troja-Ljungby och KRIF som är ”proffs”, men det är ju absolut ingenting man blir rik på utan man går med nöd och näppe runt varje månad. Tror även spelarna i Sundsvall i norra serien är heltidsanställda. Men annars tror jag övriga lag inte är det, även fast det finns individer som inte jobbar i övriga klubbar också.

Hur skulle du beskriva hockeylivet för en “vanlig” spelare i division 1?

– Nu har jag ju bara spelat i KRIF under min tid i division 1 och vi har haft turen att vara heltidsanställda. Så vi har haft fys kring 10:00 på morgonen och sedan isträning vid 15:00. Men det är långtifrån alla klubbar i division 1 som har det så. Jag skulle tippa på att 75-80 procent har spelare som jobbar 07-16, sedan träning 17:30 och hemma igen kanske kring 20:00., säger Drugge, och fortsätter:

– Matchdagar är det väl än värre, då kanske folk åker direkt från jobbet och inte kommer hem förrän efter midnatt, men skall likförbannat upp till jobbet och vara där 07:00 dagen efter för att få det att gå runt.

På söndag eftermiddag, 16:00, spelar SSK hemma mot AIK. Det är fri entré på ståplats. Se till att vara på plats och stötta laget i kampen om en plats i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...