Connect with us

Hi, what are you looking for?

Andreas Häggström

Här är två backar i SSK J20 som a-laget bör testa oavsett

Uppdragsport.se:s Andreas Häggström tycker att att SSK borde testa två backar från J20-laget. Vi har chansat med yngre spelare tidigare trots skarpt läge rent sportsligt.

Foto: Elin Lillsunde.
Foto: Elin Lillsunde.

SSK lider av en relativt svag defensiv, även om den har spelat ihop sig rejält sedan grundserien.

Man samarbetar på ett helt annat vis och motståndarna bjuds inte på riktigt lika många frilägen längre.

Men i och med Robin Nilssons skada, en lättare ledbandsskada, börjar jag ändå känna viss oro och fundera över backlinjen igen. För det finns all anledning att stärka defensiven oavsett status på Robin Nilsson.

Finns det möjlighet att plocka in någon utifrån? Det är antagligen dyrt. Låna från Hockeyallsvenskan? Ja, kanske. Ge kritiserade Fredric Larsson nytt förtroende? Tja, ja, men… Eller kanske lyfta upp och åtminstone testa en eller två backar från SSK J20?

Låt oss testa.

Jag har funderat på det sistnämnda alternativet under dagen och kommit fram till att SSK borde ringa in Erik Bryngelsson till a-lagets träning. Bryngelsson är en 19-årig back född 1996, fostrad i Hudiksvall, och som numera är lagkapten i Södertälje J20-lag. Det som talar för Bryngelsson är det faktum att han redan har 35 matcher med Vännäs i norra Hockeyettan på meritlistan – som 17-åring.

Bryngelsson värvades från Hockeyettan-laget till SSK J20 inför säsongen 2014/2015 och nu är han alltså lagkapten.

Antagligen av en anledning.

– Andra året på gymnasiet spelade jag med a-laget i Vännäs i division 1. Då fick SSK syn på mig och via den vägen är det, har Bryngelsson tidigare sagt i en intervju med tidningen Hela Hälsingland.

– Jag har ju tränat hela sommaren med a-laget, men de har skaffat en helt ny trupp så man håller på att spela in dom spelarna. Just nu är det bara J20 för mig, svarade Bryngelsson i samma intervju om hur nära han kan tänkas vara a-laget.

Här blir det ganska enkelt då Bryngelsson redan är registrerad spelare för SSK:s a-lag, så det krävs inget extra pappersarbete eller liknande. Det är bara att lyfta upp.

Däremot är Bryngelsson, med sina blott två assistpoäng i J20, inte samma spelartyp som offensive Robin Nilsson. Så någon regelrätt ersättare är det inte. Men vi behöver ha in backar. Och gärna lite tyngd och längd, även om Bryngelsson ”bara” mäter 188 centimeter.

Vill man ha in något tyngre än så får man slå en signal till slovaken Ladislav Romancik, eller ”Ladi” som han kallas, som var i andra- och tredje backpar för Slovakien i den pågående JVM-turneringen. Där den mycket målmedvetne 19-åringen bland annat ställdes – och förlorade stort – mot Juniorkronorna.

– ”Ladi är en stor, väldigt stor, kille. Han är väl över 195 centimeter lång. Men han är bra för sin storlek, bra på skridskorna, många bra egenskaper. Utanför isen är han en ganska lugn kille, håller sig lite för sig själv. Han tränar hårt och är målmedveten” säger SSK:s J20-tränare Magnus Jansson till Länstidningen.

Ladislav Romancik, här i landslagsdressen, samt #24 i SSK J20. Foto till höger: Elin Lillsunde.

Ladislav Romancik, här i landslagsdressen, samt #24 i SSK J20. Foto till höger: Elin Lillsunde.

Många har frågat hur det kommer sig att en etablerad JVM-back inte tar plats i en division 1-trupp.

– Det är förstås inte min sak att svara på. Men det är ju lite speciellt med SSK som inte är någon vanlig division 1-klubb. Det är klart att många av killarna i J20 är tillräckligt bra för att spela i division 1, det gäller ”Ladi” också, säger Magnus Jansson till Länstidningen.

Just Romancik borde vara ett alternativ.

Ja, faktum är att Färjestads J20-målvakt har gått på lån till Hockeyallsvenskan. Det är samme målvakt som ligger bakom SSK:s J20-målvakt Lukas Klarström i J20:s målvaktsliga rent statistiskt.

Så varför skulle inte J20-backar av god klass kunna vara intressanta för SSK i division 1.

Även om det så klart, och som alltid, är en chansning.

Men vad har vi att förlora?

Däremot har J20-laget oerhört viktiga matcher framför sig – och där behövs så klart dessa killar allra mest.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.