Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

Borde SSK värva Tom Wandell eller inte? Det här kan vara svaret.

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ. Låt oss med statistik och videosekvenser titta närmare på spelaren Tom Wandell 2021.

Tom Wandell, här i Örebrotröjan.
Tom Wandell, här i Örebrotröjan.

Tom Wandell och Niclas Bergfors identifierades tidigt som två supertalanger i SSK-kretsar.

Båda födda 1987 följdes dom åt i SSK:s ungdomslag, ledde Södermanlands tv-puck lag till seger och gick igenom alla ungdoms- och juniorlandslag. Efter att de draftades i NHL-draften 2005, Bergfors i förstarundan och Wandell i femterundan, lämnade de SSK innan de hunnit känna på a-laget ordentligt och har sedan haft framgångsrika karriärer på varsitt håll i NHL, KHL och SHL innan de inför förra säsongen återförenades i Djurgården. Medan Bergfors fortfarande håller toppklass i SHL och nyligen förlängde sitt kontrakt med DIF ser situationen lite annorlunda ut för Wandell och en återkomst till SSK i höst ser inte helt främmande ut. Snarare ganska trolig.

Många supportrar hoppas naturligtvis på en comeback i SSK-tröjan medan andra menar att han är över krönet och att det vore bättre att titta på andra centeralternativ för SSK. Jag gjorde därför en närstudie av honom i DIF:s två första matcher i åttondelsfinalen mot Frölunda för att försöka få en bättre bild av vad SSK skulle kunna förvänta sig av en eventuell värvning av Wandell.

Till min hjälp för att göra den här analysen har jag använt mig av data från https://www.betterthanamonkey.com/, en prenumerationstjänst med underliggande statistik och visualiseringar för SHL som jag varmt kan rekommendera.

Videosekvenser

Match 1, Djurgården – Frölunda 1-3

Det här var en match som Frölunda dominerade stora stunder. Slutsiffrorna 1-3 speglar matchen väl om man också ser till de förväntade målen(xG) som skrevs till 1,69-3,70.

Wandell startade matchen i tredjekedjan tillsammans med Manuel Ågren och Linus Andersson och i mitt tycke var det DIF:s för dagen bästa kedja. När Wandell var på isen hade DIF 11-8 i skottförsök, att jämföra med 3-21 för Ryan Stoa och 6-11 för Sebastian Strandberg som centrade de två första kedjorna. Wandell hade 2 egna avslut och 4 skottassist i matchen och var ofta rätt placerad i banan för att bryta uppspel och återerövrade pucken vid flera tillfällen. Även i tekningscirkeln var han framgångsrik och vann 12 av 20 tekningar. Wandell matchas ofta i defensiva situationer i DIF och startade i de båda numerära underlägen som DIF hade. 

Låt oss titta på några sekvenser från matchen i klippen nedan.

Redan efter 40 sekunder i matchen snappar Wandell (#14) upp en puck i offensiv zon efter att Frölunda misslyckats med ett uppspel och serverar därefter Linus Andersson i perfekt läge i slottet men Andersson missar skottet.

Video: www.cmore.se

Några minuter senare visar Wandell prov på sin förmåga att kunna läsa spelet när han på Hugo Gustafsson-manér hindrar ett utspel från Frölunda och återtar pucken i DIF:s ägo och plockar upp en skottassist när han spelar upp till back på blålinjen. I sekvensen efter får han tillbaka pucken och borde nog ha fått med sig en utvisning men domaren väljer att fria.

Video: www.cmore.se

Den sista sekvensen som jag plockade ut från matchen berör även den hans spel utan puck när han bryter ett uppspel på offensiv blålinje med en rejäl tackling och sedan får iväg ett avslut som dock går långt utanför.

Video: www.cmore.se

Match 2, Frölunda – Djurgården 2-7

Trots sin relativt sett fina match dagarna innan splittrades Wandells kedja och han fick starta andra matchen i fjärdekedjan tillsammans med Henrik Eriksson och Michael Haga. Även om DIF gjorde en bättre andra match speglar 2-7 inte matchbilden speciellt bra men DIF hade en för kvällen dödlig effektivitet. Enligt Betterthanamonkeys modell så var de förväntade målen 4,95 – 2,87 till Frölunda. 

Wandell startade alltså matchen i fjärdekedjan men var ändå den forward i Djurgården som loggade mest istid i matchen med 17:17. Till stor del beroende av att DIF hade 6 tillfällen i numerärt underläge och Wandell får mycket förtroende i den spelformen. I ett av boxplayen fick han inte tillfälle att byta utan stannade kvar på isen hela utvisningen. Han var inne på ett baklängesmål och ett mål framåt i 5 mot 5 men var inte direkt delaktig i något av de målen och avsluten när han var på isen skrevs till 8-11. I tekningscirkeln vann han 9 av 20 tekningar.

Även i den här matchen plockade jag ut några sekvenser som jag fastnade för.

Här får vi återigen se det som vi såg exempel på i första matchen, nämligen hur Wandell positionerar sig bra för att hindra Frölunda från att spela ut pucken och ger sig själv möjlighet att vinna puck. I slutet av sekvensen skickar han in en puck till en fristående Henrik Eriksson som dock styr pucken utanför.

Video: www.cmore.se

I följande sekvens får vi ytterligare tre exempel på Wandells försvarsspel i offensiv zon (11:54 på matchklockan, 11:41 och 11:34). I mitten av sekvensen har han också en skottassist när han med en fin passning hittar en medspelare just ovanför skottsektorn.

Video: www.cmore.se

Här visar Wandell prov på fin passningsförmåga när han hittar en passning över centrallinjen. Tyvärr för DIF:s del har mottagaren fel klubbfattning för situationen så det blir inte så farligt som det hade kunnat bli.

Video: www.cmore.se

En sekvens på Wandells spel med pucken där han har pucken bakom eget mål och transporterar den ur zon. Dock tappar DIF pucken i mittzonen men Wandell får tillbaka den och trampar förbi sin försvarare efter en liten kroppsfint men hamnar lite för mycket på utsidan för att avslutet ska bli riktigt farligt.

Video: www.cmore.se

Tom Wandell i Örebro

Vi ska vara ärliga och säga att ingen av ovanstående sekvenser kommer fastna på någon highlight reel på Youtube och det är heller inte syftet men jag tycker ändå att de ger en ganska bra bild av vilken typ av spelare Tom Wandell är.

För att zooma ut och få en lite större bild tar vi återigen hjälp av betterthanamonkey.com och tittar på Wandells så kallade “spider” där längst ut på grafen representerar bäst i ligan och längst in givetvis tvärtom. Först tittar vi på Wandells två avslutande säsonger i Örebro.

Det som sticker ut här är hans corsi-% och relativa corsi som båda är absolut toppklass i ligan de här två säsongerna. Även offensiven är klart över medel.

Tom Wandell i Djurgården

I Djurgården har han inte samma fina siffror men vi ser att de flesta kategorier rör sig runt medel i ligan. Blockade skott är i topp, precis som de var i Örebro. Hans individuella xG är den svagaste kategorin men det förvånar inte så mycket då jag ser honom mer som en framspelare än målskytt.

Game score är en sammanställning av olika statistiska värden för att försöka få fram en någorlunda vettig helhetsbild av en spelares prestation i en match. Tittar vi på Wandells genomsnittliga game score över flera säsonger ser vi att han var och nosade på elit i Örebro och har tagit ett stort steg ner i DIF men fortfarande ligger på average ligamässigt.

Tom Wandell jämfört med andra spelare

Jag har också valt att jämföra hans senaste säsong med de sista säsongerna i SHL som Tony Mårtensson, Jacob Blomqvist och Christopher Liljewall gjorde innan de klev ner och gjorde starka säsonger i Hockeyallsvenskan. Där kan vi se att hans senaste säsong står sig klart bättre än deras sista säsonger så möjligheterna för honom att prestera i Hockeyallsvenskan ser väldigt goda ut.

Det återstår att se om Tom Wandell spelar i SSK till hösten. Av det jag har sett från matchklipp och statistik tror i alla fall jag att det skulle vara en riktigt bra värvning av SSK. 

Deras karriärkurvor pekar i rakt motsatt riktning men med tanke på spelstil är det omöjligt att inte jämföra Tom Wandell med Hugo Gustafsson och visst vore det någon typ av cirkelslutning om en tidigare stortalang kommer hem och ersätter en lämnande stortalang. Givetvis skulle Wandell i så fall få byta tröjnummer från 14 till 87.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com