Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

Genomgång av SSK:s trupp 21/22 – Del 1: Målvakter och backar

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer vi djupdyka i truppen och gå igenom laget spelare för spelare och titta på styrkor och svagheter. Först ut, målvakter och backar.

Dennis Bozic i SSK:s bås. Foto: David Nilsson Hamne.
Dennis Bozic i SSK:s bås. Foto: David Nilsson Hamne.

Målvakter

Fredrik Bergvik

Bergvik hade en väldigt tuff inledning när han kom in i HockeyAllsvenskan säsongen 19/20 med en räddningsprocent på svaga 87% i 5-mot-5 sina första 8 matcher och SSK plockade in Justin Pogge när inte heller Alexander Sahlin övertygade i sina starter. När Pogge sedan lämnade under säsongen fick Bergvik chansen igen och tog den genom mycket stabilare spel och 93% i 5v5 avslutande 6 matcherna.

Inför säsongen 20/21 var SSK:s målvaktspar initialt Alexander Sahlin och Bergvik men känslan var att ledningen inte hade fullt förtroende för den duon och Mikael Samuelsson tog också chansen när NHL och AHL var på paus och plockade in Filip Gustavsson som stod majoriteten av matcherna under hösten. Liksom när Pogge lämnade säsongen innan så storspelade Bergvik när Gustavsson lämnade men skadade sig olyckligt och SSK plockade in Jussi Rynnäs från LHC och återigen hade Bergvik svårt att få starter när han kom tillbaka från skadan. När han väl spelade gjorde han det dock bra. Till och med riktigt bra. Följande graf från https://www.dagenshockey.se/ visar hur många mål fler eller färre som en målvakt har räddat jämfört med genomsnittet i ligan, utslaget på speltid. 

GSAA/60
Källa: https://www.dagenshockey.se/

Bergvik är klar etta i kategorin och vi ser också att han har fått betydligt fler skott mot sig än dom övriga målvakterna i toppen. Det här ska inte översättas som att Bergvik var seriens bästa målvakt förra säsongen men att han gjorde det väldigt bra i dom matcher han fick. Av det vi sett på försäsongen hittills så verkar den trenden hålla i sig då Bergvik sett väldigt stabil ut i sina starter. På två säsonger i SSK har han dock bara spelat 28 matcher vilket gör att det fortfarande finns en osäkerhet kring honom men nog känns det som att han kan stå inför ett riktigt genombrott om han får förtroende och håller sig skadefri.

Nikita Tolopilo

Jag tänker inte låtsas som att jag har någonting att säga om Tolopilos kvaliteter som målvakt. Storleken har han uppenbarligen och enligt SSK är han här för att kriga om förstaspaden tillsammans med Bergvik men man uttrycker också att det är potentialen i Tolopilo man har fastnat för. Med ett ettårskontrakt så gäller det dock att den potentialen visar sig under säsongen om den ska gagna SSK. Tolopilos starter under försäsongen har redan genererat viss kritik i sociala medier. Jag tänker dock inte dra några slutsatser av hans första matcher men låt oss säga så här, finns det viss osäkerhet kring Bergvik så är det ingenting mot vad det finns kring Tolopilo. SSK har såklart bättre koll på Tolopilo än jag har men det går inte att komma runt att det är en ganska rejäl chansning. Det återstår att se hur väl den chansningen slår ut.

SSK säger sig vilja ha två målvakter som kämpar om förstaspaden och sporrar varandra att prestera på topp. På förhand ser dock Fredrik Bergvik ut att vara favorit till att starta flest matcher. Det baserat dels på hans spel förra säsongen och dels på prestationerna hittills i träningsmatcherna. Klarar Bergvik att hålla uppe sitt spel från förra säsongen under längre tid, och kanske till och med ta ytterligare kliv, då har SSK en målvakt som kan utmana dom bästa i ligan. Om SSK ska slippa ge sig ut och julhandla en målvakt även den här säsongen så vill det nog till att han klarar det.

Backar

Backparen nedan är formerade så som jag tror att tränarna tänker sig inledningen av säsongen.

Hjelm – Anderberg

Andreas Hjelm gjorde sin poängmässigt starkaste säsong sedan 12/13 men endast 6 av hans 29 poäng kom i spel 5-mot-5. On-ice siffrorna var ok men inte mer och 7 backar i SSK genererade fler skott och skottpassningar(sammanslaget) än Hjelm i 5-mot-5 spelet. I dagens hockey är dock backskott från blålinjen inte nödvändigtvis något eftersträvansvärt, tvärtom, så det behöver kanske inte vara någon nackdel för Hjelm att 9 backar i laget hade fler avslut per 60 minuter i 5-mot-5, men när det kommer till just 5-mot-5 spelet är inte Hjelm den offensiva kraft som man kanske tror när man ser hans poängtotal. Han är inte spelaren som driver upp pucken från egen zon in i anfallszon eller följer med som ”extraforward” i omställningar. Det han erbjuder är dock en pudelklok och erfaren back som positionerar sig rätt och är väldigt skicklig på att hitta lösningar i egen zon. Dessutom är han en av dom första som tränarna plitar ner i sina PP uppställningar. Förra säsongen gjorde han (klart) flest poäng av alla backar i ligan i PP och tillsammans med Moras Daniel Ljunggren gjorde han flest PP-assists av alla spelare i ligan. 

Anderberg är en av spelarna som gjort störst avtryck hittills under försäsongen. Stor, stark, fysisk men med ett vårdat passningsspel och en vilja att lösa situationer konstruktivt. Med undantag för några, till synes, katastrofmatcher i slutet av 19/20 med Almtuna så kommer han från två väldigt starka säsonger om man tittar på hans siffror i 5-mot-5.

Anderbergs statistik i 5 mot 5
Källa: https://zellenthal.shinyapps.io/svengelska-hockey/

Bland backarna som spelade minst hälften av matcherna i HockeyAllsvenskan 20/21 så var det bara 14 st som hade en högre GF%* än Anderbergs 61,5%, och 7 av dom 14 spelade i överlägsna Timrå.

* Andel mål för/emot när spelaren är på isen i 5v5

Hjelm har vid flera tillfällen sagt att han gillar att ha en spelande backpartner och i Anderberg ser han ut att få en sådan som dessutom är ett fysiskt kraftpaket. Det här backparet kommer av allt att döma inleda tillsammans och lär få logga många och tuffa minuter under säsongen.

Nordsäter – Ullman

Lucas Nordsäter kom in under förra säsongen och fick stort förtroende. Han hade mest istid i laget i 5-mot-5 från det att han anlände och fick också logga en hel del BP tid. Hade en otursdrabbad inledning på SSK karriären då målen haglade in bakåt när han var på isen i hans inledande matcher men det vände och han avslutade säsongen på +-0 i mål i 5-mot-5. 

Mål för/emot med Nordsäter på isen
Källa: https://ssksiffror.se/

Nordsäter överraskade en del på mig i det att han var mer initiativrik och aktiv i det offensiva spelet än vad jag hade förväntat mig. Ibland blev det kanske till och med för mycket fokus på offensiven från hans sida. Från det att Nordsäter kom in i laget var det bara Ullman som var på isen för fler avslut från sektorn mot SSK:s mål i 5-mot-5 om man tar hänsyn till istid. 

Även Erik Ullman plockades som bekant in under förra säsongen, från frysboxen i Björklöven. Rent poängmässigt visade han upp imponerande siffror. Faktum är att hans 2,4 poäng/60 i 5-mot-5 var bäst i laget tillsammans med Nick Olesen. Dock kom över två tredjedelar av dom poängen från andra-assists. Men Ullman är en poängskapande back. Säsongen 19/20 var det bara 6 backar i ligan som hade fler primary points(mål + första-assist) än honom och bara 5 backar hade fler primary points i 5-mot-5. Utmaningen för Ullman är precis som för Nordsäter att tighta till defensiven. Som redan nämnts så var det allt för mycket farliga avslut mot SSK:s mål när han var på isen.

Under försäsongen har Ullman fått spela med juniorer vilket leder mig att tro att tränarna håller platsen bredvid honom öppen för Nordsäter som är skadad för tillfället. Det skulle vara ett backpar med rätt så stor uppsida, framförallt offensivt, men det krävs att dom i så fall lyckas begränsa antalet chanser för motståndarna på ett bättre sätt än vad som var fallet förra säsongen.

Von Sivers – Jansson

Inför förra säsongen förväntades Oscar Von Sivers ta en roll i första backpar och vara en ingrediens i PP baserat på det man såg under träningsmatcherna. Värvningen av Evan Bouchard ändrade dock dom planerna och Von Sivers fick istället ta en defensiv roll med endast 33% offensiva zonstarter och flest BP minuter per match av samtliga backar. Det var en roll han axlade väl. Corsi siffrorna tillhörde visserligen de lägre i laget men båda fördelningen av skott på mål och avslut i sektorn var i stort sett 50-50 när han var på isen. Han drogs med lite skadebekymmer och det i kombination med ålder och en lång karriär reser vissa varningsflaggor. Kan han hålla sig frisk kommer hans mångsidighet att bli värdefull även den här säsongen.

Ludvig Jansson har jag dissekerat i en tidigare artikel men vi pratar om en otroligt talangfull spelare som kan transportera puck och bidra i det offensiva spelet på ett sätt som få, om ens någon, back i truppen kan matcha. Hittills har dock isen lutat mot SSK:s mål när han varit på isen i a-laget och det är tendenser vi även har sett under försäsongen. Som jag tar upp i den länkade artikeln så handlar det inte om att Jansson ska bli någon defensiv gigant, men antalet chanser emot behöver minska. Det får bara inte ske på bekostnad av hans spel med pucken. En Von Sivers bredvid sig som både är defensivt trygg och kan slå en passning på bladet, tror jag kan vara en perfekt partner till Jansson.   

Malmström – Nordberg

Henrik Malmström går in på sin fjärde säsong i SSK och börjar kännas som en veteran i Sportklubben trots hans relativt unga ålder och en säsongs utflykt till Västervik. Vid det här laget kan vi nog känna oss ganska trygga i vad vi kan förvänta oss av honom. Det vill säga stabilt defensivt spel i egen zon men få offensiva uppsidor. När Malmström är på isen tenderar SSK att oftare vara i defensiv zon och släpper som en följd av det till en hel del skott bakåt, men bara Evan Bouchard och Axel Andersson hade färre avslut från sektorn, sett till istid, emot sig när dom var på isen i 5-mot-5. I offensiv zon så hade faktiskt Malmström sett till istid tredje flest skottförsök av backarna i laget men sett till skott på mål så var det bara två stycken som sköt färre och skottförsök från sektorn var det ingen som sköt färre än Malmström. Backcoach Dennis Bozic har såklart koll på vilken spelare Malmström är och det visar sig i hans zonstarter där fördelningen mellan defensiva och offensiva zonstarter var hela 74% i defensiv zon. Högst siffra i laget. Han hade även tillsammans med Von Sivers och Bobbo Petersson mest istid per match i BP och i den spelformen var han resultatmässigt väldigt framgångsrik med endast 4,49 insläppta mål per 60 min. Det är väldigt starka siffror och också bäst av alla spelare i laget förra säsongen.

Statistik i boxplay
Insläppta mål och istid i BP.

En hel del kommer bero på Nordsäters tillfrisknande och Janssons utveckling men jag ser Malmström inleda som sjunde back med defensiva uppgifter och mycket istid i BP.

Filip Nordberg har ännu inte gjort någon tävlingsmatch på J20 nivå men har varit en positiv överraskning under försäsongen. Med 194cm och 94kg enligt eliteprospects.com så är det en stor spelare men han ser ut att ha en modern spelstil med stark skridskoåkning och fin puckkontroll. Med tanke på ålder och erfarenhet så är det nog klokt att skynda långsamt och låta honom få mycket istid och förtroende i J20 men han är en spelare som lär dyka upp i a-laget flera gånger under säsongen.

På förhand ser jag en del osäkerhet kring SSK:s backuppsättning men också stor potential. Hjelm – Anderberg ser ut som ett givet backpar men där bakom finns en del frågetecken. Kan Ullman och Nordsäter hitta en stabilitet i sitt spel? Kan Jansson redan den här säsongen ta steg mot den klassback jag är säker på att han kommer utvecklas till? Håller Von Sivers ytterligare en säsong med tanke på skadebekymmer och belastning från 15+ säsonger av elithockey? Kan dom frågetecknen rätas ut så tycker jag SSK har tre intressanta backpar med bra mix av spelartyper men där alla är spelskickliga nog att lösa situationer genom att spela sig ur dom och ge forwards bra förutsättningar högre upp i banan. Något som till viss del saknades och efterfrågades under förra säsongen.

Jag ser kanske inte den där givna förstabacken i laget men jag är ganska säker på att SSK kommer att plocka in någon ytterligare back i truppen under säsongens gång. Med nuvarande uppsättning tycker jag att man har råd att vänta med det tills man verkligen har hittat rätt spelare.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com