Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Fredrik, 52, är äldst av alla fortfarande aktiva ex-SSK-spelare : ”Håller hyfsad klass”

Ett flertal gamla men ännu aktiva SSK-spelare börjar bli till åren. Olegs Sorokins (41), Rodrigo Lavins (41) och Fredrik Svensson (40) för att nämna några. Men ingen slår förmodligen tidigare SSK-målvakten Fredrik Josefson, 52, som fortfarande vaktar stolparna i det svenska seriesystemet.
– Visst blir många motståndare provocerade av min ålder och ”gubbjävel” har jag hört i många år…. Men det är bara inspirerande, säger han till UppdragSport.se.

Fredrik Josefson under förra säsongen.
Fredrik Josefson under förra säsongen.

Många är de spelare som har passerat spelargången och kansliet i Scaniarinken under SSK:s 113-åriga historia.

Vissa minns man, andra inte.

Vissa är forfarande aktiva, andra inte.

En som passar in i samtliga kategorier är målvakten Fredrik Josefson, 52, som spelade i SSK 1997/1998 och än i dag är aktiv som målvakt i det svenska seriesystemet. Han är stabil burväktare i division 4-laget Lidingö Islanders, där han tycks vara etta – och där målvaktskollegan föregående säsong var 24 år yngre.

Redan när Josefson kom till SSK var han ”till åren”.

– Jag var 35 år vilket ansågs som gammalt 1997, i dag är det ju ingen ålder på en hockeyspelare. Jag hamnade i SSK eftersom att Jonas Forsberg blev långtidsskadad och man behövde en back-up till Magnus Lindqvist, säger Josefson till Uppdragsport.se.

Flytten till SSK innebar att han fick kliva upp ett hack.

– Jag spelade i allsvenskan med min moderklubb, Lidingö, men det blev en kontraktstvist med sportchefen, Leif R Carlsson, som ledde till att jag och min bror Rikard löstes ut från våra kontrakt. Jag tror att det var i oktober ungefär.

Där och då bestämde sig Josefson för att lägga rören på hyllan…. trodde han.

– Men när jag var och åkte skidor i Vemdalen några veckor senare ringde Lill-Kenta Johansson, som var tränare ihop med Mats Hallin, och frågade om jag ville komma och köra med SSK. Jag spelade med Kenta i Huddinge när han gjorde sina två sista säsonger där så han kände till mig.

Fick möta Glenna

Det blev till slut två matcher från start i världens finaste klubb för Josefson, enligt honom själv, även om Calle Gidéns ikoniska ”SSK-bibel” säger tre matcher, där debuten ska ha ägt rum mot Färjestad. Men enligt Josefson var matchen mot Färjestad på bortaplan, och då hoppade han bara in.

– Jag spelade i 1-2 mot Djurgården i Globen och 2-2 hemma mot Malmö i Scaniarinken.

Har du kontakt med någon från den tiden?

– Ja, faktum är att Josef Boumedienne i dag bor på Lidingö och vi har varit tränare i hockeyskolan tillsammans. Han har en son som är född -07 precis som jag.

Trots att det har gått drygt 17 år sedan han spelade i SSK håller Fredrik Josefson någorlunda koll på hur det går.

Och Glennas bortång.

– Tråkigt med Glenna. Jag spelade aldrig med honom men däremot mot honom. Jag kommer ihåg att han gjorde ett par mål på mig när han spelade i Tyringe och jag stod i Rögle, måste ha varit runt 1990. Lagets insats förra året är väl tyvärr kanske det största sportsliga fiaskot man sett i hockeysammanhang… men nu kan det bara gå uppåt.

Fredrik Josefson – i dag 52 år gammal.

Fredrik Josefson – i dag 52 år gammal.

”Håller hyfsad klass”

Hur som helst. Nu till frågan som alla vill ställa: Hur kommer det sig att Fredrik Josefson, som ville lägga av när han var 35, fortfarande är aktiv mellan stolparna?

Det finns ett långt svar på det.

– Jag har levt med hockeyn sedan mina föräldrar tog ner mig till hockeyskolan på Lidingö 1968, och i dag lägger jag fortfarande ner väldigt mycket tid, inte på mig själv men framförallt på mina barn. Jag är målvaktstränare i Lidingö Vikings (division 3, tidigare division 2) och hjälptränare i team -05 där min son Adam spelar högerfattad forward. Jag är också en av två tränare i team -07 där min andra son Arvid spelar, han brukar stå ibland så det finns ett visst hopp om att föra målvaktstraditionerna vidare, säger han, och fortsätter:

– Jag är en av grundarna till division 4-laget Lidingö Islanders HC och är spelande tränare. Vi gör i år vår femte säsong i fyran. Det är ett skönt kompisgäng som spelar för att det är världens roligaste motion.

Hur bra är du som 52-åring?

– Jag håller fortfarande hyfsad klass, åtminstone i division 4, och tar ett år i taget. Visst blir många motståndare provocerade av min ålder och ”gubbjävel” har jag hört i många år…. Men det är bara inspirerande. Åren går och det är naturligtvis märkligt att jag fortfarande tycker det är kul att fånga puckar.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.