Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Fredric Andersson: ”Det är klart man hoppas på playoff”

UppdragSport.se har intervjuat kapten Fredric Andersson som berättar hur han ser på sin egen säsong, vad Andreas Johansson tryckt på som tränare och hur det har varit att spela i SSK höstsäsongen 2013.
– Det enda man ville i världen var att vi skulle börja vinna matcher – och när vi inte gjorde det kändes det jävligt dåligt, det fanns liksom ingen harmoni i kroppen.

Fredric Andersson.
Fredric Andersson.

Fredric Andersson, som inför säsongen valdes till lagkapten, har precis som SSK inte haft någon drömsäsong. Men nu har det börjat lossna, åtminstone för laget, och det är något som gläder ur-SSK:aren med nio säsonger i klubben.

På torsdagen tog laget poäng i sin femte raka match genom en straffseger mot Djurgården inför nästan 5000 personer på läktaren.

Och det sistnämnda är något som ”Freddan” inte är sen att hylla.

– Till att börja med är det betydligt mycket roligare att spela ishockey när det är sånt drag på läktaren, och det säger varenda gubbe i laget. Det är otroligt kul att komma ut på isen och se alla fans och tifot man hade igår. När det är sånt tryck så hjälper det även oss spelare ute på isen, säger Fredric Andersson och tillägger:

– Det var inte bara igår det var bra drag, jag skulle vilja säga att det varit riktigt bra de tre senaste matcherna.

Hur skulle du vilja sammanfatta din egen säsong?

– Först och främst skulle jag ha velat vinna fler hockeymatcher, det är någonting man är väldigt besviken på. Sen hade jag såklart hoppats på att spela bättre själv också. Men det går inte att älta det nu, utan nu är det fullt fokus på att hjälpa SSK vinna fler hockeymatcher. Och nu har vi en bra trend, så i dagsläget känns det bra.

Att ”Freddans” tunga säsong kan bero på kaptensbindeln han fick inför säsongen – som ibland har en tendens att trycka ner spelare – det har Andersson svårt att se som en anledning.

– Jag tror inte det har påverkat. Det är klart att det ibland kan vara tungt att vara kapten och inte bidra som man vill på isen, men jag tror inte det är anledningen till att det inte gått som jag hoppats på isen.

Hösten har varit tung, med tränarbyten, missnöjda fans och framför allt mycket förluster. Hur har det varit att spela i SSK?

– Det har varit jobbigt. Jag tror alla som håller på med idrott känner igen den känslan när det inte går som man vill. Det enda man gör – det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är – är att gå runt och tänka på hur man ska vända på det . För det enda man vill i världen är att vi ska börja vinna matcher – och när vi inte gör det känns det jävligt dåligt, det finns liksom ingen harmoni i kroppen.

Hur är känslan i truppen nu jämfört med hur den var för, säg en, två månader sen?

– Den största skillnaden är att det finns mycket mer självförtroende i gruppen. Förut har man åkt runt och tänkt för mycket, kramat klubban för hårt. Nu låter vi benen gå, vi tänker inte så mycket och är lite mer avslappnade. Det har också visat sig i resultaten.

En annan anledning till SSK:s rejäla och plötsliga uppryckning är Andreas Johansson som kom in under början av Januari.

Sedan han tillträdde har SSK tagit poäng i samtliga av sina spelade matcher, närmare 12 av 15 möjliga.

– Från första dagen Andreas kom in så har han verkligen sett det här som en jävligt skön utmaning. Vi låg sist när han kom, och vi kände att det inte kunde gå så mycket sämre. Han kom in med mycket positiv energi och hade fem sex saker han verkligen tryckte på. Och när vi spelare tar till oss det och gör det så nära hundra procent det bara går, då börjar men vinna hockeymatcher.

Vilka konkreta delar i spelet har Andreas Johansson pekat mest på?

– Den största delen grundar sig i att målen görs centralt i banan, ofta nära mål. Så för honom är det viktigt att vi i det defensiva håller motståndarna längs sargerna medan vi offensivt försöker komma in centralt, och det tänket genomsyrar oss över hela banan. Allt från uppspel, genom mittzon och i offensiv zon. Och just detta är något vi har förbättrat oerhört mycket.

– Sen har han även tryckt på att man måste våga släppa loss och bryta mönster när man har pucken. Vi har ju en del spelare som har såna kvaliteter, och det är väldigt viktigt att inte begränsa dem. Det har gjort att vi gör lite fler mål.

Vad har ni för målsättning inom gruppen nu?

– Allt vårt fokus ligger till hundra procent på att vinna nästa match. Så enkelt är det faktiskt. Sen vet vi självklart att det inte är så jättelångt till playoff heller, och nu när vi har den här trenden så finns det nog inom alla spelare en liten förhoppning om att vi ska kunna nå den där sista playoff-platsen.

Under lördagen reser laget till Almtuna för att försöka sno åt sig ytterligare en trepoängare och fortsätta klättringen uppåt i tabellen.

Och kapten Andersson har givetvis segerreceptet klart.

– Vi vet att Almtuna är ett bra lag. Det har väldigt hög fart i spelet, speciellt på sin hemmaplan, så det gäller att vi möter upp det men framför allt: vi måste jobba hårdare än dem. Oavsett om vi spelar hemma eller borta ska vi ligga på, forechecka hårt och ta tag i matcherna. Inget undantag imorgon. Så det ska bli kul, jag är taggad, avslutar Fredric Andersson till UppdragSport.se.

4 kommentarer

4 kommentarer

 1. Profilbild

  OBSERVATOR

  20 januari, 2014 at 10:45 e m

  Detta är bra textur. Jag ser väl det på en gång och fortsätt så, och jag är också väldigt nöjd med vårt lag

  forza tälje!!!!

  /ni kan kall mig D e s t W h i c h.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.