Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spelarkollen

Tidigare SSK-målvaktens oväntade succé i anrika klubben

Den förre SSK-målvakten går ”bakvägen” uppåt i seriesystemet, och laget har hittills haft en osannolikt bra säsong.

Christoffer Ulvestav i Kiruna.
Christoffer Ulvestav i Kiruna.

Minns ni Christoffer Ulvestav? Inte? Det är okej.

Den numera 22-årige målvakten kom till SSK:s J18-lag inför säsongen 2011/2012 och gjorde sin sista juniorsäsong i klubben 2014/2015. Då blev det 22 matcher efter att ha delat på målvaktssysslan med Emil Tuomela som sedan dess lagt ner hockeyn.

Ulvestav spelade i ett SSK J20 som då bestod av spelare som dåvarande superlöftet Andreas Maier, Karl Olofsson (sedermera a-lagsspelare som var med och tog upp SSK från hockeyettan), Nik Simsic (sedermera a-landslagsman för Slovenien), Lukas Haudum (i dag stjärna i Pantern, men även målskytt för Malmö i SHL och framtida löfte), Patrik Kallmert, Adam Hansen, Måns Lindbäck (i dag i a-laget), Lukas Klarström (i dag i a-laget) med flera…

Ulvestav var visserligen ombytt i a-lagssammanhang i SSK men som förstaårssenior flyttade 95:an vidare till Lindlöven i hockeyettan. Där blev det sju matcher och 92,4% första säsongen och 12 matcher och 89,8% andra säsongen.

Och inför säsongen 2017/2018 gick flytten till anrika gruvlaget Kiruna AIF – i division 2.

– Det var tränaren som ringde mig och förklarade upplägget och det lät intressant, har Ulvestav själv berättat tidigare.

Säsongen 1973/74 gjorde Kiruna AIF sin enda sejour i Sveriges högsta serie. Lagets stomme bestod av SSK-bekantingar som Jan Aspvik, Jan-Erik Dantoft, och inte minst en junior vid namn Hans Särkijärvi. Men 1987 slog man ihop klubbarna IFK Kiruna och Kiruna AIF till det som blev Kiruna IF.

Det innebar att seniorverksamheten i Kiruna AIF lades ner.

Men inför säsongen 2015/2017 återuppstod den igen – då i division 3.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Och i Kiruna har det blivit succé av sällan skådat slag för Christoffer Ulvestav och laget.

Utan överdrift.

Av grundseriens 14 matcher vann Kiruna samtliga under hösten och vintern, samtidigt som man gjorde 160 mål framåt och släppte in blott 12 bakåt. Det innebär en målskillnad på +148. Man slutade etta i tabellen med 42 inspelade poäng – att jämföra med tvåan i serien som ”bara” hade 26. Lägg därtill en förkrossande power play-effektivitet på 50% och en boxplay-procent på 94,3.

I poängligan var det enbart Kiruna-spelare på de sju första platserna.

Och i målligan hittar vi då alltså Christoffer Ulvestav med fina 96,92% och en GAA (Goal Against Average) på 0.56. Att jämföra med tvåan som hade en GAA på 3.35.

Flytten till Kiruna får anses vara väldigt lyckad för Christoffer Ulvestav.

Stockholmaren packade väskan och flyttade 1 255 kilometer norrut för spel i en lägre division och en stad han inte hade så mycket koll på förhand.

– Jag vet att det finns en gruva och att det blir bra kallt på vintern, annars inte så mycket. Om laget vet jag att det är en anrik förening och att det är Salmings moderklubb, sa Ulvestav till klubbens hemsida när han anslöt inför säsongen.

Nu väntar spel i alltvåan, och sedan förmodat kval till starka hockeyettan norra. Och därifrån är steget till hockeyallsvenskan alltid möjligt. Kiruna AIF inledde alltvåan på lördagen genom att slå Överkalix med 8-1 på hemmaplan inför 518 åskådare. Man vann skotten med 52-20 och Christoffer Ulvestav noterades för en räddningsprocent på 95.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...