Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

En närmare titt på Jonatan Harju och Felix Olsson. Två tilltänkta spetsspelare i SSK 21/22.

Det tog inte många dagar efter att SSK:s säsong tagit slut innan klubben presenterade Jonatan Harju och Felix Olsson som nyförvärv inför säsongen 21/22. Båda spelarna kommer från starka säsonger i Tingsryd poängmässigt där dom har producerat i nivå med ligans toppspelare. Låt oss göra ett försök att analysera dom två spelarna lite utförligare än att bara titta poäng på Elite Prospects.

Till kommande säsong så får HockeyAllsvenskan en ny statistikleverantör vilket förhoppningsvis kommer ge oss mer och bättre siffror att jobba med men fram till nu har jag haft två go-to sidor för att analysera HockeyAllsvenskan, http://www.dagenshockey.se/statistik/ som är kungen av lagstatistik och https://zellenthal.shinyapps.io/svengelska-hockey/ när jag vill titta på enskilda spelare. I den här texten kommer jag att använda mig av den senare. Under sommaren har Zach Ellenthal som driver Svengelska Hockey blivit anlitad av Rögle som analytiker så vi kommer nog inte ha tillgång till den sajten kommande säsong. En av de bättre funktionerna på Svengelska Hockey är att man kan filtrera spelarnas statistik efter spelform. En annan grym feature är spelarkorten som ger en bra överblick över utvecklingen under säsongen. Låt oss börja där och titta på Harjus spelarkort.

Jonatan Harju

Harju spelarkort
Jonatan Harjus spelarkort

Vi kan se att Harju hade en seg start på säsongen där han missade några matcher och inte gjorde någon poäng förrän i omgång 9. Någonstans runt omgång 15 så börjar han komma igång ordentligt och därifrån fram till säsongens slut så får han stort förtroende i form av istid, gör poäng i var och varannan match, skjuter massvis och är inne på klart fler mål framåt än bakåt.

Felix Olsson

Felix Olssons spelarkort

Precis som för Harju så är det runt omgång 20 som det ser ut som att Olsson verkligen växlar upp. Även om det har trillat in några poäng innan så är det just i omgång 20 som Olssons första mål kommer. Vi kan se att han inte skjuter lika mycket som Harju men det hade vi knappast väntat oss heller med tanke på beskrivningen av honom som en klok tvåvägscenter.

Fem mot fem spelet

En extra krydda med Harju och Olsson är att dom kommer i ett paket. Med undantag för någon enstaka match så har dom två spelat tillsammans hela säsongen. Tredjelänken har varierat lite, första delen av säsongen var det Romans Semjonovs, sedan Gustav Olhaver och i de avslutande 20-ish omgångarna var det Södertälje-bördige poängmaskinen Anton Svensson. 

Vi har inte möjlighet att titta på hur målfördelningen har sett ut när dom varit på isen samtidigt(i alla fall inte på ett någorlunda smidigt sätt) men Harjus Goals For%(andel av totala antalet mål som är framåt när spelaren är på isen i 5 mot 5) på 61,4% och Olssons 56,9% är väldigt bra, och matchas bara av Lindbäck(63,6%), Blomstrand(60%) och Gustafsson(58,7%) av de forwards i SSK som spelade hela säsongen. Bengtsson med 68% och Alba med 73% var ännu bättre men båda missade som bekant en betydande del av säsongen så där blir arbetsprovet inte lika stort.

Poängmässigt gjorde Harju 10+10 i 5 mot 5 på 48 matcher och Olsson 6+9 på 52 matcher. Det är siffror som hade stått sig bra i SSK där Olesen var bäst i laget med 12+14 på 48 matcher men efter honom hade Gustafsson 6+14, Blomstrand 9+10 och Lindbäck 11+8.

Med hjälp av videoklipp ser vi att målen kommer från de heta områdena och att dom även är giftiga i omställningar. Harju med #44 och Olsson med #33.

Video: www.hockeyallsvenskan.se

Special teams

Både Harju och Olsson har fått förtroende i de flesta situationerna i Tingsryd och spelat såväl PP som BP. Harju tycks inte ha spelat lika mycket BP som Olsson men har gjort två mål i numerärt underläge under säsongen och hade bud på fler.

Video: www.hockeyallsvenskan.se

I powerplay kan man antyda från videoklipp att Olsson ofta har fungerat som spelfördelare i höger tekningscirkel medan Harju har opererat framför mål, inte sällan i det höga slottet. Under majoriteten av säsongen så har dom inte ingått i samma uppställning som stjärnorna Anton Svensson och Rasmus Bengtsson men ändå så var Olsson Tingsryds bäste framspelare i PP med 14 assist och Harju var bäste målskytt med 9 mål. Det är siffror som står sig väldigt väl även ligamässigt. Bara fem spelare gjorde fler PP-mål än Harju och Olssons 14 assist ger en delad 7:e plats i PP-assist ligan tillsammans med Nick Olesen.

Video: www.hockeyallsvenskan.se

Jag har noterat två områden, ett hos vardera spelare, där jag känner att det finns anledning att vara lite uppmärksam. Man kan kalla det varningsklockor, även om det låter lite väl drastiskt, och det blir intressant att se hur dessa utvecklar sig i SSK under säsongen.

Olssons poängproduktion i 5 mot 5

Det första området rör Felix Olsson. Vid en första anblick så ser man att han har fördubblat sin poängproduktion jämfört med sin debutsäsong i HockeyAllsvenskan. 20p säsongen 19/20 och 39p 20/21. Tittar man lite närmare så ser det dock inte riktigt lika lovande ut. 

Felix Olssons statistik i 5-mot-5

Tittar vi på poängen i 5 mot 5 så ser vi att senaste säsongen är i stort sett identisk poängmässigt som debutsäsongen. Man kan till och med argumentera för att första säsongen är bättre då han har fler primary points(mål + första-assist) och är direkt inblandad i större andel av målen som görs när han är på isen. Av Olssons 39p kommer över hälften från PP, 5p är när motståndarna har plockat keepern och hela 17p är andra assists. Faktum är att Olssons 8 primary points i fem mot fem är klart sämre än vad SSK:s centrar producerade under förra säsongen. Hugo Gustafsson gjorde 17 primary points, Lucas Carlsson 11 på 42 matcher och även Marcus Davidsson med 5 på 14 matcher var vassare. Olsson gjorde poäng på 52% av målen som gjordes när han var på isen i fem mot fem. Även det klart lägre än Hugos 74%, Lucas 73% och Davidssons 60%.

Beskrivningen av Olsson är en defensivt medveten tvåvägscenter så poäng är kanske inte det viktigaste för honom och dessutom har vi sett i PP där hans 16p imponerar att det finns lir i honom. Även i powerplay är det många andra assists(9st) men där har han poäng på hela 94% av målen som gjorts när han varit på isen. 

Harjus skottprocent

Jonatan Harju, i Tingsryd.
Jonatan Harju, i Tingsryd.

Med 23 mål på 48 matcher så placerade sig Harju som en av dom absolut bästa målskyttarna i serien. 20/21 var Harjus definitiva genombrottssäsong och tittar vi på hans utveckling säsong för säsong så ser vi att han har exploderat både vad gäller mål, skott på mål och effektivitet. Notera att säsongen 17/18 var i HockeyEttan.

Harjus skottprocent säsong för säsong

Sen han klev in i HockeyAllsvenskan så har hans skottprocent blivit bättre varje säsong och nu senast så var den alltså skyhöga 18,55%. Jag skriver skyhöga för det är ytterst få spelare i ligan som kan hålla en så hög skottprocent samtidigt som dom har skjutit lika mycket som Harju har gjort under säsongen. Tabellen nedan visar de spelare som lyckats hålla sig runt eller över 15% mer än en säsong samtidigt som dom har skjutit i snitt 2 skott på mål eller fler per match.

Skottprocent hos några av HockeyAllsvenskans bästa målskyttar.

Som det syns i tabellen så pratar vi om några av dom absolut bästa målskyttarna i serien. Patrik Karlkvist är den enda som lyckats hålla sig över 15% samtliga av de fyra senaste säsongerna. Bara två spelare, Tor Immo och Henrik Björklund har skjutit över 18% mer än en säsong så sannolikheten för att Harju ska lyckas upprepa det kommande säsong samtidigt som han fortsätter skjuta i samma takt är väldigt osannolik. Det betyder inte att han inte kommer kunna göra många mål. Om vi leker med tanken att han lyckas hålla en skottprocent på 14% så skulle det betyda 17 mål om han skjuter lika mycket som förra säsongen. Som vi såg på hans spelarkort så höll han en skottfrekvens på över 3 skott på mål per match från ca omgång 20 och framåt och skulle han kunna upprepa det så “räcker” det med en skottprocent på 13% för att göra 20 mål även kommande säsong. Det ser jag som klart rimligt om han får en stor roll och mycket tid i PP.

Av det vi har kunnat ta del av i form av statistik och video samt kommentarer från Mikael Samuelsson om hur han ser på spelarnas roll i laget så ser jag framför mig hur Jonatan Harju och Felix Olsson blir två nyckelfigurer kommande säsong och att dom kommer kunna bidra i alla olika moment av matcherna.

1 kommentar

1 kommentar

 1. Pingback: Södertälje SK: Genomgång av SSK:s trupp 21/22 – Del 2: Forwards och special teams

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com