Connect with us

Hi, what are you looking for?

Andreas Häggström

Därför ska du se Hammarby-SSK i Scaniarinken i kväll

En krönika om förhoppningar och att försöka göra så mycket som möjligt för att ta sig dit vi vill.

Lucas Carlsson med Hammarbykeeer som deppar. Foto: David Nilsson Hamne
Lucas Carlsson med Hammarbykeeer som deppar. Foto: David Nilsson Hamne

Ingen är större än klubben, brukar det låta. Och det stämmer. Spelare kan vara hur trevliga som helst, vilja så mycket väl, vara snälla, och så vidare, men i slutet av dagen väger klubbmärket flera ton över dagligt rekommenerat intag.

För att jag ska respektera en spelare måste spelaren i fråga även respektera vår gemensamma nämnare: Klubben han eller hon representerar. Och det innebär att man ger allt efter sin förmåga och förutsättningar, och sedan lämnar över manteln och stafettpinnen med stil när man väl kliver ut ur dörren.

Det finns otaliga exempel på när så inte har varit fallet. Otränade spelare. Spelare med fel attityd. Spelare som går ut och festar när klubben kämpar för sin överlevnad. Spelare som klipper bort klubbmärket från sin utrustning. Och så vidare.

Allra störst är dock klubbens supportrar.

Supportrarna är klubbens viktigaste muskel. Trotsa alla felsatsningar, trots alla snedsteg, trots alla snedvärvningar och trots alla fiaskon så fortsätter supportrarna att pumpa runt klubbens blod. Supportrarna är klubbens skelett, supportrarna är den sjätte spelaren i varje byte. Supportrarna är klubbens hudvävnad. Det är supportrarna som får ta alla smällar och ådra sig all ärrbildning.

SSK vore absolut ingenting utan sina supportrar och ideella krafter i och med att det inte går att leva på gamla meriter, vilket vi om några har blivit varse om, och det är något som klubbdirektör Mats Pernhem (denna vettige man) även har erkänt.

För SSK och supportrarnas del handlar det nu om att skapa nya meriter att fästa i skjortkragen i framtiden.

Precis så sa och skrev vi däremot inför förra säsongen också.

Att nu tar vi steget in i framtiden men även det blev ett snedsteg och alla förhoppningar, all längtan och alla drömmar lämnade återbud.

SSK har städat ur verktygsboden ganska bra sedan fjolåret och klivit in i division 1 med en tydlig vision: Vi ska upp igen. Men det är inte längre än fråga om när vi ska gå upp – likt ”vi ska upp innan 2017” som har infekterat alldeles för många satsningar tidigare – utan det handlar om att vi ska upp och arbetet börjar nu.

För SSK:s del är det nog en ganska kostsam omstart. Man kliver in i en division 1-serie där majoriteten av lagens publiksnitt ligger på 200 och motståndet är av varierande kvalitet. Samtidigt ska man bygga ett lag som inte bara är sammansvetsat nog för att klara av det som krävs för att hålla uppe lågan under den mörka och oinspirerande hösten och vintern, utan laget ska sedan klara av att kliva in i en rafflande allettanserie, och väl där kunna mäta sig med lag som under hela säsongen har spelat på en högre nivå.

Och sedan, om alla muttrar och skruvar sitter där de ska, ska laget kliva in i en kvalserie.

Jag besitter inga vidare kunskaper i lagbygge, mer än att jag en gång i tiden var del av ett väldigt lovande juniorlag i fotboll, men jag tror att det krävs en bra sömmerska för att börja sy en kostym i den östra serien och sedan visa upp den på podiet i en kvalserie.

För att nå dit krävs 1) engagemang, 2) sunda visioner, 3) rätt spelare, 4) motiverade spelare, 5) ödmjukhet, 6) supportrarnas stöd och 7) pengar.

SSK:s verksamhet, lokaler och organisation håller mycket hög allsvensk klass och hela apparaten kring klubben med juniorlag i landets bästa serier och en egen plantskola, och ett seniorlag med ambitioner om att få återuppleva fornstora dagar, ja… det kostar pengar.

Om jag förstått saken rätt så är SSK:s ekonomi stabil men ändå relativt ansträngd sett till vad man vill åstadkomma.

Och jag gissar att ju längre vi blir kvar i division 1, desto mer sänks vår ekonomiska nåhöjd och därmed ribban.

Därför är varje jävla krona just nu viktig för den här klubben.

Många av oss, inklusive jag själv, har spenderat tusentals kronor på säsongskort, lösbiljetter, souvenirer, mat och dryck i SSK:s lokaler och bidragit den vägen. Flera har även åkt ut på vägarna för att stötta laget på bortaplan, vilket i sig är en investering, och vi har ett imponerande publiksnitt kring 2 500 och det ger inkomster.

I kväll, 18:00, spelar SSK mot Hammarby i Scaniarinken. Det är en bortamatch som har flyttats till Södertälje då Hammarby inte har en duglig ishall att möta SSK i. Ja, det är på den nivån vi befinner oss just nu. Supportrar, säsongskortsinnehavare och lösbiljettsköpare, tvingas köpa biljett för att se SSK på hemmaplan… fast på bortaplan… i sina gula bortatröjor.

Förvirrande, jag vet.

Inledningsvis var jag gravt kritisk till det upplägget i och med att jag har det inbyggt i mitt – stundtals förträffliga, stundtals outhärdliga – DNA att avsky Djurgården, AIK och Hammarby. Av flera anledningar. Det talades dessutom om en ”Bajenkväll” i Scaniarinken med jippon, någon sluddrig Södermalmsvisa i högtalarna och loger fulla av grönvita tomtar men så blir det inte, och det är bra.

Det är bara en extra hemmamatch och SSK har allt att vinna.

Klubben ligger redan över det snitt man har budgeterat för per match den här säsongen, och matchen mot Hammarby är inte budgeterad för över huvud taget. Hammarby och SSK delar på publikintäkterna, medan den vanliga restaurangverksamheten och allt annat hamnar i SSK:s ficka.

Det är en ren och skär oplanerad extrainkomst som i slutänden kan göra lite, lite skillnad och få oss att kunna säga hej och good bye till Åkers styckebruk och träflisor i arslet för all framtid.

Dessutom: När fick du senast se SSK ta en 12:e raka seger och samtidigt ta en öl och hata Hammarby?

Vi ses på Offside bar för krogsamling innan, och sedan vidare till Mollys och nedsläpp i Scaniarinken 18:00 för den som har möjlighet.

Under kvällens match kommer SSK att spela i bortatröjor men sitta i hemmabåset. SSK-publiken kommer att kunna sitta på sina vanliga sektioner, så även ståplats. Det kommer att vara ett neutralt intro och neutral line-up.

Boka din biljett här: http://www.ticnet.se/event/hammarby-if-ssk-biljetter/404323. Har du säsongskort kan du boka ”din stol” via tinyurl.com/hif-ssk.

SSKs säsongsbiljettsinnehavare har förtur och reducerat pris till sina respektive platser. SSK:s fans har entré och, om ej förköp, biljettköp via entréhallen. SSK:s logeinnehavare har access till sina respektive loger.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.