Connect with us

Hi, what are you looking for?

Andreas Häggström

Därför har SSK inte råd att chansa under kvalserien

Kosta vad det kosta vill – men lös situationen nu, Södertälje Sportklubb. Ny tränare? Varför inte. Det kostar för mycket rent sportsligt att åka ur för att chansa i nuläget, skriver Uppdragsport.ses Andreas Häggström i sin krönika.

”Kvalserien är lång”.

”Det är många poäng kvar att spela om”.

Det är två meningar som man matas med just nu.

Två naiva meningar utan någon som helst förankring i verkligheten.

Men nu ska jag berätta hur det ligger till:

SSK är inte ett bra ishockeylag. Individuellt, spelare för spelare, har vi spelare i truppen som skulle gå in i vilket hockeyallsvenskt topplag som helst. Men laget är inte bra. Laget var inte bra på försäsongen, laget var inte bra under säsongsinledningen, laget var inte bra i höstas, och laget blev gradvis sämre och sämre ju längre tiden gick.

Och just nu – när det behövs som allra, allra mest och när kniven mot strupen har börjat skära sig in i den tunna, tunna huden – är laget som allra, allra sämst.

Fram tills i går levde jag med inställningen att försöka skära bort allt det negativa, lägga det åt sidan under kvalserien, för att enbart fokusera på det primära: Att bli topp fyra i kvalserien. Vilket jag skrev om i en tidigare krönika.

Men det är så sinnessjukt svårt.

Jag kan ta en förlust mot AIK på Hovet och jag kan ta en förlust borta mot ett Pantern med tandtråd mellan tänderna. Men att leda med 2-0 och sedan förlora med 4-7 hemma mot Tingsryd…

Katastrof.

Jordbävning i bröstkorgen.

Det är svårt att inte SKRIKA ut sin frustration. Att inte låta ögonen BRISERA i tårar. Att inte PISKA de ansvariga. Just nu lägger jag verkligen enorma band på mig själv för att fortsätta hålla balansen.

På forum och i Facebook-grupper raljeras det rätt friskt om att ”nä, vi kommer att åka ner i division 1, det har jag sagt hela tiden”. Vissa tillägger att det ”kanske är lika bra”, att klubben då kan få ”en omstart”. Någon skriver att ”vi får ju i alla fall närmare till bortamatcherna”. I samma veva passar vissa på att rabbla tränarnamn som kan tänkas ta över denna omstart och leda oss mot sm-guld. Mats Waltin, Anders Eldebrink, Jocke Eriksson och Thom Eklund ska samtliga komma hem och frälsa oss, tydligen.

Jag förstår frestelsen i att vältra sig i någon slags likgiltighet och rent mentalt ta steget utför stupet.

Men jag tror att få riktigt förstår vad som händer med SSK om vi åker ur.

Jag ska försöka mig på en slags ”kalkyl”. En kalkyl som slår alla ekonomiska kalkyler och kulramar. En kalkyl som inte går att omvandla i siffror.

SSK har funnits sedan 1902. Vi har näst flest säsonger av alla lag i elitserien. Vi har vunnit sju sm-guld och spelat 15 mästerskapsfinaler.

Vi vann sm-guld 1985 och spelade vårt senaste slutspel säsongen 2004/2005 där vi slog ut Linköping med 4-2 i matcher och gick till semifinal och sedermera åkte ut mot Färjestad i fyra raka matcher.

Åren innan dess, och åren efter det, kan mer eller mindre – med få undantag – beskrivas med ett enda ord:

Mörker.

På 1990-talet kuskade jag runt till bortamatcher mot Östervåla och Vallentuna i dåvarande division 1 och drömmen om hockeyfest kändes ganska avlägsen just då.

Och det gör den nu också.

Åker SSK ur division 1 väntar en tillvaro i stil med Östervåla.

SSK kommer att spela i den svagaste av landets division 1-serier, HockeyEttan Östra, där lag som Tierp, Värmdö, Vallentuna, Enköping, Arlanda, Hudiksvall och SSK:s ”farmarklubb” Åker/Strängnäs spelade den gångna säsongen.

2 563 personer såg den sista omgången i HockeyEttan Östra – fördelat på sju matcher. Hudiksvall toppade med sina 905 åskådare mot tabelltvåan Visby/Roma, medan Arlanda lockade blygsamma 70 personer till sin hemmamatch mot Åker/Strängnäs.

70.

Det är tre färre än som såg SSK:s J20-lag besegra Malmö med 3-1 häromveckan.

Fem av 12 lag i HockeyEttan Östra hade den gångna säsongen ett publiksnitt under 200 personer på sina hemmamatcher och blott fyra lag hade ett publiksnitt över 300. Lägst hemmasnitt hade Tierp med sina 112 personer, högst hemmasnitt hade topplaget Visby/Roma med sina 787 personer. Snittsiffran för hela HockeyEttan Östra var 336 personer den gångna säsongen.

336.

Man får leta sig till HockeyEttan Södra för att hitta publiksnitt av den högre skalan. Där toppade Tingsryd – fyra i grundserien, men som alltså krossade SSK i går – med sina 1 535 personer i snitt per hemmamatch. Tvåa hamnade Nybro med 1 444 personer.

Men det är inte bara publiksiffrorna som skiljer HockeyEttan Östra från de övriga serierna.

I HockeyEttan Östra finns ytterst få – antagligen ingen alls – spelare som spelar ishockey på heltid.

Om SSK ramlar ner i seriesystemet kan vi räkna med att få ställa Jocke från snickeriet i mål och spetsa med Lasse från kassan på Ica framåt.

SSK kommer inte att tränas av Mats Waltin eller Anders Eldebrink, och Jocke Eriksson kommer inte att vara sportchef. Inte för att de själva inte vill, utan för att SSK inte kommer att ha råd. Det är nämligen inte realistiskt att lägga hela truppbudgeten på en tränare.

”Men hellre ett topplag i division 1 än att vara sopor i hockeyallsvenskan”, skrev någon.

Det finns dock absolut ingenting som garanterar att SSK blir ett topplag i division 1. Möjligtvis i vår egen, regionala serie. Men att vi sedan ska stå oss mot de betydligt bättre och mer professionella division 1-klubbarna från södra Sverige… nja.

Samtidigt kommer glappet uppåt att öka. Och att klättra i seriesystemet som en klubb från division 1 östra kommer mer eller mindre att vara omöjligt.

En person skrev på Facebook att det faktum att många SSK-supportrar jublade över tre poäng mot Sundsvall nu i kvalserien pekar på det EGENTLIGA problemet: Våra ambitioner är alldeles för låga. ”Vem jublar som om vi vunnit sm-guld efter tre poäng mot ett division 1-lag?”

Ja, vem jublar egentligen som om vi vunnit sm-guld efter tre poäng mot ett division 1-lag?

Antagligen supportrar vars hjärtas lag står på kanten till att bli ett av alla de där division 1-lagen.

….vars spelare vi har haft på try-out varje sommar men som sällan hållit måttet. IK Panterns Carl-Johan Sjögren, till exempel, som tränade med SSK i somras. Eller Markus Persson, Tingsryd, som leder kvalseriens poängliga för tillfället.

….som vi varje säsong lånar ut våra unga, oerfarna spelare till.

….som befolkas av före detta J20-spelare varje gång SSK nobbar överåriga juniorer plats i a-laget.

….vars arenor vi gästspelar i under försäsongen för att dessa klubbar ska få en extra slant i kassan.

Med andra ord lag på en helt annan planet.

Därför vill jag nu fråga dig, klubbdirektör Mats Pernhem:

Varför står Ante Karlsson i SSK:s bås under kvalserien?

Hur kommer det sig att SSK anser sig ha råd att chansa? Att inte svälja stoltheten, sätta upp en akut krisplan, ta in en ny, tillfällig tränare som kan röra runt bland besättningen på riktigt och rädda det här sjunkande skeppet som just nu stormar mot Visby ishall?

Skeppet börjar ta in vatten och det börjar att bli kallt.

Det här är ett rop på hjälp.

För vem kan segla förutan vind?

Låna pengar. Be på knäna framför någon sponsor. Det får kosta vad det vill. Förlusten att ramla ner i division 1 är för stor för att chansa. Vi måste sluta ta en match i taget. Vi måste sluta se oss som något större än vad vi egentligen är. Vi måste inse vad som håller på att hända.

Vi måste vinna med start mot AIK i morgon.

Vi – supportrarna, laget och ledningen – måste svälja stoltheten, se verkligheten i vitögat och inse att vi är ett lag som bör jubla efter tre poäng mot Sundsvall.

Det är den enda ”omstarten” vi behöver.

För annars är vår tid inom elitishockeyn över, och då dör Södertälje Sportklubb och hoppet om en ljus framtid.

14 kommentarer

14 kommentarer

 1. Profilbild

  Ante

  21 mars, 2015 at 6:57 e m

  Det var det mest innehållslösa babbel jag läst denna säsong, tack Andreas för ett gott skratt!

  • Profilbild

   Kjell

   22 mars, 2015 at 10:10 f m

   Ante, Ditt tycke överenstämmer säkert med de styrande i SSK, det är därför som vi ligger där vi ligger!

 2. Profilbild

  Stig

  21 mars, 2015 at 10:36 e m

  Andreas uttrycker precis det jag tänkt. Varför gör inte ledningen någon förändring. Satsa för att vinna, det är så mycket att förlora.

 3. Profilbild

  Martin

  22 mars, 2015 at 1:06 e m

  Saknas insikten om vad man ska göra? Att planlöst byta ut spelare och ledare är själva grundorsaken till att SSK befinner sig i denna situation. Att spela i SSK innebär att spela i en förening utan stomme. Den röda tråden saknas. Det kan inte 20 nya spelare och 3 nya tränare ändra på. Sluta med in och up – filosofin nu! Synd. Artikeln är totalt missriktad och löser ingenting.

  • Profilbild

   Aileen

   8 juli, 2016 at 12:56 f m

   Wow I must confess you make some very trennhact points.

  • Profilbild

   http://www.reevesquadruplets.com/

   8 juli, 2016 at 4:21 e m

   Excellent learn, I simply passed this onto a colleague who was doing a little analysis on that. And he truly bought me lunch as a result of I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! Anyway, in my language, there aren’t a lot good source like this.

  • Profilbild

   http://www.kibo.us/

   9 juli, 2016 at 6:33 e m

   Hi Claire can you ask your dinner lady friend if she knows the recipe for Gyspy Tart, mine and my hubbies school favourite, I know it has muscovado sugar and condenced milk but I dont know the quantities.  Luv Wend xÂ

  • Profilbild

   http://www.lasmangist.com/

   15 juli, 2016 at 12:21 e m

   Ah, i see. Well that’s not too tricky at all!”

  • Profilbild

   cheap car insurance

   19 juli, 2016 at 12:03 e m

   Colon cancer is not always a death sentence. My brother-in-law had it over 15 years ago. He had his colon removed and has lived a normal life since. Here’s hoping Mike’s situation is similar.

  • Profilbild

   http://www./

   4 november, 2016 at 12:33 e m

   Articles with informative content like this are nothing short of magnificent. I thoroughly enjoyed every point you made and am in agreement with you on most. This is great writing.

  • Profilbild

   http://www./

   16 november, 2016 at 9:34 f m

   My mexican wife tells me as she reads this over my shoulder that you should do one thing different. Leave the pit in the guacamole to help keep it fresh. It's like nature's Silica Gel!

  • Profilbild

   http://www./

   1 mars, 2017 at 9:57 f m

   I would not honestly be able to recommend ALAMO for a rental car anywhere in the Islands or on the mainland. I found better service and availability with Avis, Hertz, Dollar, Budget, and Enterprise. Too many times, I’ve run into problems with ALAMO both here and on the mainland.

 4. Profilbild

  Uffe

  22 mars, 2015 at 3:58 e m

  Känns väl liiiite överdrivet detta. Men håller med om ett tränarbyte. Kanske låter som ett skämt,men varför inte Mats Hallin.

 5. Profilbild

  Flaco

  23 mars, 2015 at 2:45 f m

  Mats Hallin låter ALDRIG som ett skämt uffe.

  Mats Hallin – SSK-LEGEND Mats Hallin SSK-Hjälte!

  Har på känn att M.H.M.M dyker upp i väsetervik, det lär garantera 3p annars lär knektarna kunna hälsa hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.