Connect with us

Hi, what are you looking for?

Intervjuer

Han ska göra allt för att ta plats i SSK: ”Min pappa är SSK-fantast”

Mats Waltin gav allsvenske veteranen Mattias Beck nobben – men bjuder in oprövade Björn Jonason. Men Waltin är säker på sin sak, och Jonason tycks passa in i ”nya SSK”.

Jonason själv är taggad till tänderna inför utmaningen. Och relationen till SSK finns även där naturligt.

– Min pappa är SSK-fantast sedan länge så det har ju blivit att man hållit ett extra öga och haft hopp för SSK, säger han till Uppdragsport.se.

Björn Jonason. Med ett s.
Björn Jonason. Med ett s.

Forwarden Björn Jonason – eller stavas det ”Jonasson”? Låt oss återkomma till det – var på gång till SSK inför Allettan i vintras – men stoppades av Åker/Strängnäs i sista stund.

Parterna hade lite olika syn på den klausul som hade möjliggjort en flytt och Jonason orkade inte bråka.

Så han blev kvar i ”bruket”, medan SSK påbörjade en resa som slutade på bästa tänkbara vis.

Något som Jonason beskriver som ”surt” så här i efterhand.

– Det kändes väl egentligen klart när jag var på väg till en träning där i december och skulle väl egentligen packa grejerna och säga hej då, men det låste sig tyvärr. SSK gjorde en magisk resa som de flesta hockeyspelare vill vara med om, så jag skulle ljuga om jag inte tyckte det var surt. Men det var bara att gnugga på och istället glädjas åt SSK:s framgångar, säger Jonason till Uppdragsport.se.

Trots att det inte blev något spel med SSK höll Jonason koll på laget och framfarten i Allettan och kvalserien till Hockeyallsvenskan.  Och visst har han en viss relation till klubben, mer än som motståndare.

– Laget hade jag ju bra koll på så klart. En rolig, offensiv hockey som publiken älskar. Scaniarinken är ju Scaniarinken. En häftig arena som verkligen håller toppskick i Sverige, säger Jonason, och fortsätter:

– Min pappa är SSK-fantast sedan länge så det har ju blivit att man hållit ett extra öga och haft hopp för SSK. Sen var ju självklart inramningen och stämningen i arenan häftig. Ett grymt tryck från alla håll och kanter, säger Jonason, som var på plats flera gånger under kvalserien.

Och ett par månader senare är han nu alltså åter på tapeten.

Under tisdagen stod det klart att Mats Waltin verkligen, och fortfarande, tror på Jonason.

27-åringen får en möjlighet att slå sig in i laget via ett try-out-kontrakt.

– Björn är en spelare med bra målsinne som jag har haft koll på sedan en tid tillbaka. Han har med all tydlighet visat en jädra låga i de resonemang vi haft och han ser det här som en bra möjlighet för honom vilket jag är glad över. Björn har den där fräckheten, modet och målsinnet som tillsammans är komponenter som skapar en fin profil på en modern hockeyforward, säger tränare Mats Waltin.

Björn, du är 27 nu, 28 nästa säsong, och får äntligen chansen till ett kontrakt i hockeyallsvenskan.

– Ja precis, åren rullar på, men samtidigt känner jag mig både starkare, klokare och hungrigare för varje säsong som går. Man lär sig hela tiden av tidigare försäsonger samt serier och utvecklas ständigt, säger Jonason.

Som däremot har haft chansen till allsvenskt spel tidigare. Det har bara inte blivit av. Men han ser det inte som ”sista chansen” att klättra uppåt i seriesystemet.

– Det har ju varit på tal ett antal gånger och jag har ju varit med och tränat med allsvenska lag tidigare. Men skador och lite stolpe ut har gjort att det inte har blivit av. Sista chansen ser jag det verkligen inte som. Så länge jag kommer spela kommer jag satsa för att kliva uppåt. Jag är inte nöjd förrän jag nått mina mål. Det är bara att kämpa på.

Björn Jonason noterades för 59 poäng – 24 mål och 35 assist – på 34 matcher under grundserien förra säsongen, vilket placerade honom tvåa totalt i hela Hockeyettan, fyra poäng bakom lagkamraten Tony Lagerström. Jonason stod även för tre av Åker/Strängnäs totalt fem mål mot SSK.

Jonason omfamnas av lagkamrater efter sitt mål mot SSK i Scaniarinken.

Jonason omfamnas av lagkamrater efter sitt mål mot SSK i Scaniarinken.

Provspelet med SSK sträcker sig över sommaren och till och med den första träningsmatchen, mot AIK 17 augusti. Sedan ska man ta ett beslut.

Du byter Vallentuna, Sollentuna och Tierp mot AIK. Det måste vara inspirerande?

– Det kommer bli jättekul att kliva upp och möta både större klubbar och bättre lag. Det sporrar en alltid mer och gör att man presterar bättre, säger Jonason.

Hur ser du på dina chanser?

– Att ta en tröja kommer inte att bli lätt. Men jag ser att jag har goda chanser, dels för att jag känner att jag håller på denna nivå, samt att viljan att vara med på detta tåg känns oerhört inspirerande. Det är detta som jag alltid har velat så jag kommer verkligen ge allt för att ta en tröja.

Och nu till den kanske viktigaste frågan. Åsikterna går isär. Uppgifterna säger olika överallt. Stavas det ”Jonason” eller ”Jonasson”, med två ”s”?

– Haha, ja, frågan kommer titt som sätt. Men jag stavar ”Jonason”, som resten av min familj, medan det står ”Jonasson” i mitt pass.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.