Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Bortom rosa moln är sparkapitalet SSK:s starkaste vapen

David Nilsson Hamne signerar den sista pusselbiten av Uppdragsports analys inför Hockeyallsvenskan. Södertälje gjorde en kanonsäsong förra grundserien. Men utan lockoutstjärnor och med andra tunga spelartapp blir osäkerheten kring SSK:s kommande säsong påtaglig. Dock har laget några sparade trumfkort.

Robert Carlsson. Foto: Richard Himberg.
Robert Carlsson. Foto: Richard Himberg.

En kylig vind i solgasset påminner om att försäsongen är slut, även fast det är svårt att tro när man sitter i Södertälje centrum och ser barnen gå in i kiosken vid maren för att handla mjukglass.

Precis som knåddarna hoppas att glassen ska vara god, lika högt sätter många SSK-supportrar sina förväntningar på laget.

I hopp om kvalserieplats och dröm om SHL kan det vara svårt att se verkligheten bland de rosa molnen. Frågan är vilket det rättmätiga kravet är på årets lag.

SSK:s två målvakter Idoff och Lundström är båda lovande och har visat att de har stor potential. Osäkerhetsfaktorn här handlar om att de måste fylla hålet efter en storspelande Anton Forsberg.

backsidan har SSK fått storlek i form av Tomas Bokros. Amerikanen Jake Marto har varit suverän på försäsongen och Alexander Rindal är på tröskeln till norska landslaget. Så lång ser allt bra ut, men vi vet fortfarande väldigt lite om hur spelarna levererar på den här nivån. Dessutom ska de fylla ett stort tomrum efter Andreas Hjelm och Viktor Lööv. Lägg därtill tappet av Emil Djuse som hade varit strået vassare den här säsongen.

Vad gäller forwardssidan har SSK fyndat Jason Gregoire. Mario Trabucco däremot känns fortfarande som ett blankt ark, men kanske är han så bra som SSK hoppas.

Säga vad man vill om Nylanders, men SSK har tappat ett underbarn och en speldosa av högsta klang. Ännu mer kännbart är tappet av tvåvägsspelaren Ziga Jeglic som inte bara spelade med stort hjärta utan också hade både teknik och spelsinne på nästintill elitserienivå.
Damien Fleury är kvar, men det var ovanstående samt ett par NHL-killar som lade mackorna till honom förra säsongen. Det är fakta, en sanning som kan slå hårt mot SSK den här säsongen.

Osäkerhetsfaktorerna är många, och då har jag inte ens tagit upp det faktum att SSK:s trupp kan ses som extremt skadekänslig.

Men i detta snåriga buskage av frågetecken finns det något som jag ser som SSK:s trumfkort. Sparkapitalet.

Den nyutnämnda lagkaptenen Fredric Andersson har mer att ge på allsvensk nivå. Hans namne Johan kan skadefri fylla ut Zigas roll och Jesper Thörnberg utvecklingskurva har inte nått sin maxgräns. Fredrik Sonntag och Johan Jonssons utrustning kan fyllas ut ytterligare. Dessutom har Robert Carlsson inte satt sin sista tacklingen ännu, även om tronarvingen Jonas Engström snart kan vara strået vassare.

Lägg därtill Adam Hansen, Robin Press, Jesper Frödén och de andra ungtupparna som visat att de har potential. En personlig favorit är 18-åriga Sebastian Bengtsson. De unga behöver dock lite mer tid, förutom ett undantag – supertalangen David Pastrnák.

Ansvaret för att förvalta sparkapitalet på rätt sätt ligger i Johan Strömvall och Anders Sörenssens händer. Den här säsongen sätts deras vitsord om att kunna forma ett lag och utveckla talanger på sin spets.

Hur tror du själv att det kommer gå? Vi som jobbar med Uppdragsport har tippat såhär:

 

David Nilsson Hamne
”Kommer SSK fyra måste de vara nöjda. Tror sparkapitalet kommer ta dem dit”.

1 Djurgården
2 Västerås
3 Rögle
4 SSK
5Timrå
6 Oskarshamn
7 Björklöven
8 Karlskoga
9 Malmö
10 Karlskrona
11 Mora
12 Asplöven
13 Almtuna
14 Troja

 

Andreas Häggström’s tips:
”SSK inleder vad som kan komma att bli den tuffaste och tajtaste säsongen på mycket länge och det gäller att en viss grupp spelare levererar. Jag tänker främst på Fredric Andersson, Johan Andersson och Robert Carlsson. Det är killar som måste kliva fram”.
1 Rögle
2 Djurgården
3 Västerås
4 Malmö
5 Oskarshamn
6 SSK
7 Mora
8 Karlskrona
9 Karlskoga
10 Björklöven
11 Timrå
12 Almtuna
13 Troja
14 Asplöven

 

Erik Carlsson’s tips:
”Faktum är att det mesta talar för en floppsäsong. Laget är inte särskilt mycket bättre än förra året. Man har inte riktigt spelare som passar in i tränarens filosofi.”
1 Malmö
2 Rögle
3 Djurgården
4 Karlskoga
5 Västerås
6 Timrå
7 Oskarshamn
8 Södertälje
9 Mora
10 Karlskrona
11 Troja
12 Almtuna
13 Björklöven
14 Asplöven

 

Mauri Hermundsson’s tips:
”Till skillnad från Malmös lag saknar SSK den bredd som är nödvändig för att nå en direktplats till kvalserien. Spetsen och defensiven är dock bra och en play off-plats känns gjuten. ”
1 Malmö
2 Västerås
3 Djurgården
4 Rögle
5 Södertälje
6 Oskarshamn
7 Karlskoga
8 Timrå
9 Mora
10 Troja
11 Karlskrona
12 Almtuna
13 Björklöven
14 Asplöven

10 kommentarer

10 kommentarer

 1. Profilbild

  Schönning

  12 september, 2013 at 5:29 e m

  Ställer mig frågandes till Eric Carlssons tips.
  Det är väl spelare som passar in i Strömwalls hockeyfilosofi som har värvats.
  Känns som att på den fronten är vi ju bättre iår än förra året?

 2. Profilbild

  Erik Carlsson

  12 september, 2013 at 6:29 e m

  Här har du hela min motivering:

  Jag tror att SSK hamnar utanför playoff. Det må svida, men faktum är att det mesta talar för en floppsäsong. Laget är inte särskilt mycket bättre än förra året. Man har inte riktigt spelare som passar in i tränarens filosofi. Och: första året i allsvenskan kom SSK nia. Jag tror vi alla förstår att det hade slutat betydligt värre utan Hudacek. Den senaste säsongen räddades klubben totalt av lockouten. Före lockouten hade SSK två segrar på tio matcher och var nere i bottenträsket. Efter det vann man 13 av 14 matcher. Det må vara hänt att laget lyfte sig – men utan NHL-spelarna hade vi aldrig nått kvalserien.

  Den enda som kan förstöra mitt tips är Sebastian Idoff. Pastrnak, Engström, Idoff och Gregoire ser bra ut. Jag tror att Fleury floppar. Avgörande för SSK blir om stommen med Robban och F Andersson i spetsen lyckas hålla högre kvalitet än man gjort hittills. Jag tvivlar.

 3. Profilbild

  David N Hamne

  12 september, 2013 at 7:24 e m

  Andreas Häggströms fulla motivering:
  SSK inleder vad som kan komma att bli den tuffaste och tajtaste säsongen på mycket länge och det gäller att en viss grupp spelare levererar. Jag tänker främst på Fredric Andersson, Johan Andersson och Robert Carlsson. Det är killar som måste kliva fram om SSK ska kunna ta sig uppåt och förankra sig i toppen. Vidare så tvivlar jag lite på Damien Fleury den här säsongen. Jag vet vad Fleury kan göra med en puck, jag vet hur bra han är – men vem ska förse honom med dessa puckar? Jag ser ingen naturlig framspelare, likt Michael Nylander och Ziga Jeglic i fjol. Där har SSK tappat en dimension i spelet.

  Men jag tycker att Jake Marto ser spännande ut och han kan alldeles säkert ersätta Andreas Hjelm på ett bra sätt. Vidare tror jag att Jason Gregoire blir en fullständig succé. Och med Bokros får SSK den tyngd som tidigare saknats i backlinjen – även om jag tycker att det är fel att köra honom i backpar med Mike Bergin.

  Bland övriga lag ser jag flippvarning på Karlskrona, Björklöven och Mora. Almtuna tippas i botten, så även av mig, men kan räddas av Erik Hanses i målet – han blir viktig.

  Karlskoga får en tung säsong. Troja likaså.

 4. Profilbild

  David N Hamne

  12 september, 2013 at 7:26 e m

  Mauri Hermundssons fulla motivering:
  Jag är riktigt rädd för Malmös lagbygge denna säsong. Sylvegård har ställt ett vacklande Malmö på benen igen och bygger klokt. Forwardssidan ser direkt obehaglig ut, med en bredd av sällan skådat slag.

  Till skillnad från Malmös lag saknar SSK den bredd som är nödvändig för att nå en direktplats till kvalserien.
  Spetsen och defensiven är dock bra och en play off-plats känns gjuten.

  I botten riskerar björklöven, Almtuna och Asplöven att få det tufft i botten. Trupperna saknar helt spets helt och hållet.

 5. Profilbild

  Schönning

  12 september, 2013 at 10:52 e m

  Säger det återigen, det känns som att iår har det värvats spelare som passar Strömwalls filosofi. Inte tvärtom.
  Du tror Fleury floppar, du tvivlar på Robban och Fredde A. Jag tvivlar på dig, herr Carlsson.

 6. Profilbild

  Mattias

  13 september, 2013 at 12:29 e m

  ”…Laget är inte särskilt mycket bättre än förra året….” nä och förra året blev vi ******TVÅA****** så är vi bara lite, lite bättre blir vi kanske etta till typ fyra?

 7. Profilbild

  michael kors outlet

  22 september, 2013 at 2:01 e m

  999 As of close of March 2013, the worldwide profits belonging to the Gran Alot more . Selecting the proper dude.
  michael kors outlet
  [url=http://www.bishopamatband.com/michael-kors-outlet/]michael kors outlet[/url]

 8. Profilbild

  ugg store uk

  26 september, 2013 at 7:56 f m

  999 Or it could suggest bankrupting the team potential for a shot on the playoffs this calendar year.. Speedy Push needs benefit of an SSD for more quickly boot pace.
  ugg store uk

 9. Profilbild

  christian louboutin replicas

  26 september, 2013 at 9:02 f m

  999 Or it could mean bankrupting the group long run for a shot in the playoffs this 12 months.. Speedy Push usually takes advantage of an SSD for more quickly boot velocity.
  christian louboutin replicas

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

Facebook

Senaste nytt

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

SSK-siffror

Det tog inte många dagar efter att SSK:s säsong tagit slut innan klubben presenterade Jonatan Harju och Felix Olsson som nyförvärv inför säsongen 21/22....