Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

Analys av SSK:s inledning på säsongen.

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan man förvänta sig framöver? Som vanligt tar vi avstamp i siffrorna.

Lagkort SSK

Orkar man inte traggla sig igenom hela texten så är min korta sammanfattning efter 12 omgångar att SSK vare sig har tillräcklig spets, tillräcklig bredd, tillräckligt bra målvaktsspel eller spelsystem för att på allvar kunna hota om en topp-6 eller ens topp-8 placering utan större förändringar i spelartruppen. Lagkortet som frontar artikeln har jag tagit fram för kontot @HASiffror på twitter där jag delar statistik och visualiseringar från HockeyAllsvenskan och siffrorna representerar rank i ligan för respektive moment.

SSK har hela våren, sommaren och försäsongen tryckt på framförallt två saker, man skulle bli “jobbigare att möta” och man skulle få ett stabilare 5v5 spel. Den första punkten kan man väl tolka lite som man själv känner för men vi kan i alla fall konstatera att hittills har man misslyckats helt med den andra punkten. Siffrorna som hänvisas till i texten kommer från min sajt ssksiffror.se och gäller för 5-mot-5 spel om inte annat anges.

5-mot-5 spelet

SSK:s siffror i 5v5 efter 12 omgångar är 44% corsi, 40% corsi i skottsektorn och 16-30 i målskillnad. Skottkartan visar att det uttalade målet att bli starkare “på insidan” inte alls har realiserats och tittar vi på graferna över corsi och mål över tid så pekar trenden dessvärre i fel riktning.

Skottkarta över spel 5-mot-5. Rött innebär fler skott.
5 matchers rullande Corsi och Målskillnad i 5-mot-5

Någon kanske påtalar det tuffa spelschemat och det går ju inte att säga något om. 4 av 12 matcher, en tredjedel, har kommit mot HV71 och Björklöven. 1:an och 2:an i tabellen. Fast även om man bortser från dom matcherna så är SSK:s statistik i 5-mot-5 klen. Sett till endast dom övriga 8 matcherna har SSK 46% corsi, 46% avslut i sektorn och 12-18 i målskillnad. Dessutom var ett av SSK:s bekymmer förra säsongen just att stå upp mot topplagen och man kan inte ha ambitioner att vara ett topp-6 lag och gå lång i ett slutspel om man inte klarar av att möta andra topplag.

Spelare

På spelarsidan så har Pollock och kanske framförallt Sjöberg stuckit ut positivt(offensivt). Sjöbergs 2 Poäng/60 i 5v5 är bäst i laget efter 12 omgångar och det hade nog ingen trott inför säsongen. Dom två är dom som oftast transporterar in pucken i anfallszon och är bäst i laget på att spela på omställningar och skapar ofta chanser utifrån det. Lite ironiskt är det tvärtemot hur SSK säger sig vilja spela där det allt som oftast pratas om att “få ner puckarna djupt” och att vara stora och tunga runt kassen.

Video: Cmore och hockeyallsvenskan.se
Ingångar i anfallszon
Ingångar i anfallszon för forwards med mer än 60 minuter i 5v5.

Dessvärre ser de underliggande on-ice siffrorna för dom två allt annat än lovande ut. Ingen av dom kommer ens upp i 40% corsi i sektorn när dom är på isen och Pollock är sett till istid inne på flest avslut emot och näst flest avslut i sektorn emot i laget.

Lindberg och Smith har fått en hel del kritik men deras on-ice siffror är lagets bästa samtidigt som Smith har lika många poäng i 5v5 som Pollock och Sjöberg och både Smith och Lindberg har sett till istid fler skapade avslut i sektorn än Pollock. Nu rapporterades det idag att dom dock kommer att säras på till veckan. 

Olsson och Harju trodde jag en hel del på inför säsongen men där har succén låtit vänta på sig. Olsson har gjort en del poäng(lika många som Smith, Pollock och Sjöberg i 5v5) men dom underliggande siffrorna imponerar inte. För Harju är det lite tvärtom. Trots hård kritik tycker jag att han stundtals har spelat rätt så bra men en otrolig PDO på 88% kan få den bäste att uppfattas som usel. Man ska inte heller glömma att det tog 15-20 omgångar för dom två att få igång sitt spel förra säsongen.

“Fjärdekedjan” som egentligen är en tredjekedja har kanske sett till förutsättningarna varit den bästa kedjan. Aronssons och framförallt Dahlströms defensiva siffror är riktigt imponerande och Kahilainen har fortsatt att fixa fram PP:n till SSK även den här säsongen. Ingen spelare i SSK är på isen för färre avslut emot per 60 min än Dahlström. Det gäller även avslut från sektorn. Men att som nu bumpa upp dom till tredjekedja tror jag inte på som långsiktig lösning då dom som kedja är fullständigt ofarliga framåt. Dock är det bara Lindberg och Smith som skapar fler avslut i skottsektorn per 60 min än Aronsson så att prova honom i en annan roll lite högre upp i hierarkin vore kanske inte fel. Men risken finns förstås att fjärdekedjan försvagas i så fall. 

Bland övriga forwards finns det tyvärr få ljusglimtar. Andersson och Heikkinen har redan lämnat. Alba gör det ok när han spelar med bra omgivning men är ingen som driver en kedja på egen hand. Willman Borvik är en av de bättre i laget på att flytta pucken in i anfallszon med kontroll och han är också skottvillig, faktiskt har han flest skottförsök per 60 min av alla forwards, men det är lite för trubbigt. Sju forwards har fler avslut från sektorn per 60 min. Norberg hade många tvivlare inför säsongen och har egentligen inte visat någonting som skulle få någon att ändra uppfattning om det, trots att målskillnaden 0-8 och en PDO på 85% i 5v5 såklart innefattar en del oflyt. Haag hade en tveksam försäsong, blev sen skadad och har missat större delen av säsongen men har faktiskt sett rätt så pigg ut efter comebacken. Kan han närma sig spelet från 18/19 och 19/20 skulle det vara väldigt värdefullt för SSK.

På backsidan har det precis som på forwardssidan blandats och gett under säsongen. Anderberg och Ullman har i perioder sett riktigt bra ut men efter 12 omgångar ligger dom på runt 46% i både corsi och corsi i sektorn. Visserligen är dom med det bäst bland backarna men det är ändå på tok för lågt. Jansson är den back som oftast spelar ut pucken ur zon och gör det dessutom oftast med kontroll men det har inte hjälpt honom att lyfta on-ice siffrorna som är dom svagaste i laget. 

Utgångar ur egen zon
Utgångar ur egen zon för backar med mer än 60 min i 5v5.

I min artikel inför säsongen föreslog och trodde jag på Von Sivers som hans backpartner och så har det också blivit men med minst sagt tveksamt resultat. Mitt resonemang var att Von Sivers förutom sin rutin även skulle bidra med vårdat passningsspel som skulle matcha Jansson men istället är han den som dumpar ut pucken klart oftast av backarna och ser inte alls ut att vara vän med pucken hittills under säsongen.

Malmströms inledning har varit klart godkänd men kanske inte så mycket mer och det är väl så vi känner honom nu. Hjelm har fortsatt att producera i powerplay och är bland dom mer aktiva backarna gällande att spela sig ur zon men hans on-ice siffror är direkt svaga hittills. Att få tillbaka honom, Brännstam(iaf temporärt) och Nordsäter blir viktigt för bredden men fortfarande tycker jag nog att det fattas en riktig toppback i det här laget.

Special teams

Över då till det som varit positivt hittills. SSK hade förra säsongen ett av ligans bästa powerplay och det ser ut att kunna hålla i sig även den här säsongen. Sett till procent så har SSK ligans tredje bästa PP men ser man till gjorda mål per spelad minut i PP så är SSK 6:e bäst. Förra säsongen drevs PP resultaten mycket av skickliga skyttar som Blomstrand, Bengtsson och Olesen men den här säsongen finns snarare en avsaknad av den sortens skyttar så spelet byggs på lite annat sätt. Av dom 10 målen som gjorts i PP så är det 1:a uppställningen med Smith, Pollock, Lindberg, Alba och Hjelm/Ullman som gjort 7 av målen. Utan en egentlig skytt så är det Smith och Pollock som styr från varsin cirkel och som gärna försöker spela över till den andra genom centrallinjen för att få målvakten i rörelse. Speciellt en variant har vi lärt oss nu där Alba smyger upp på bortre stolpen och väntar på en diagonalpass från Pollock. Tre mål har kommit till på det sättet.

Video: hockeyallsvenskan.se

Det återstår väl att se om lagen har läst av den varianten nu men det finns tillräckligt med skicklighet i den här uppställningen så jag tvekar inte på att dom kommer fortsätta producera.

Även boxplay har sett bra ut, i inledningen till och med riktigt bra ut, och SSK placerar sig på en sjätteplats i boxplay-ligan och är sjua sett till insläppta mål per spelad minut. Så länge inte 5-mot-5 spelet lyfter blir det otroligt viktigt att special teams fortsätter ligga på en hög nivå.

Målvaktsspelet kommer jag inte gå in på närmare här, det får bli vid annat tillfälle, men ingen av målvakterna har ännu visat sig tillräckligt bra för att kunna vinna matcher åt SSK på egen hand även om Bergvik var nära i senaste matchen mot HV71. 

Slutsats

Ser man till tabellen så anser jag att alla lag som för tillfället ligger före SSK också är bättre hockeylag i dagsläget. Bakifrån är det bara en tidsfråga innan Mora också är förbi SSK och skulle Almtuna få ordning på sitt målvaktsspel så kan jag inte med övertygelse påstå att dom är så mycket sämre än SSK. Så som det ser ut just nu ser jag det som fullt realistiskt att SSK till och med missar topp-10 och slutspel vilket såklart vore ett monumentalt fiasko. Har SSK någon som helst ambition med den här säsongen behövs det förstärkningar och inte breddvärvningar utan det behövs kvalitet till toppen av laget. En center och en back har väl egentligen efterfrågats av alla som i någon mån tycker och tänker kring SSK en lång tid tillbaka och det behovet har inte minskat. Snarare tvärtom. Utöver det skulle ytterligare en spetsig forward vara behövligt. Det kommer inte vara lätt att hitta dom här spelarna och det kommer kosta men om det inte blir en dramatisk scenförändring av spelet nu efter uppehållet så kommer det vara nödvändigt om SSK vill någonting med den här säsongen.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com