Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Älskat och hatat – Forumet läst av alla

Som en bubblande gryta med smakstark doft har forumet lyckats locka läsare och skribenter i över 10 år. Ibland kokar det dock över rejält – sådär som det gör när man är passionerad över det man älskar.

Som en bubblande gryta med smakstark doft har forumet lyckats locka läsare och skribenter i över 10 år. Ibland kokar det dock över rejält – sådär som det gör när man är passionerad över det man älskar.

Kommer ni ihåg straffdramat i Umeå 2001? Jag var inte modig nog att åka upp för att se när SSK hade chansen att ta sig till Elitserien. Matchen gick till straffar och sportklubben behövde vinna för att säkra kontraktet. Dramatiken följdes via radio. Det var som om ljudvågorna borrade sig in i kroppen, jag såg allt framför mig trots att jag inte var där. När det stod klart att Roffe tagit SSK till eliten vaknade man ur bubblan och glädjen överöste alla sinnen. Jag skakade, kunde inte sitta still och smilet var som fastklistrat skolterminen ut.

Under den här tiden, då man ville få ur sig och visa sin lycka, var forumet perfekt och det var också då jag skapade min användare jag fortfarande har kvar. Sedan dess har jag inte varit någon flitig skribent men trots det har jag ofta gått in och läst.

Dragningskraften
Min pappa grundade mitt ishockeyintresse vilket är en giltig anledning till att han är min största idol. Han är 40-talist och har ingen användare, men trots det läser han forumet minst en gång per dag. Han är ett tydligt kvitto på företeelsens starka drivkraft.

Som reporter för telgetokar, fan-tv och sedemera tidningar och radio har det blivit många spelarintervjuer genom tiderna. I början trodde man på de finslipade orden om att de inte brukade läsa vad som skrevs, men så var det självklart inte. De senaste åren har dessutom en hel del spelare erkänt att de ofta läser forumet. Grabbarna är en del av internetgeneratioen och därför är det helt normalt att klicka sig in på den officiella hemsidans mest händelserika sektion.

Men vad är det då som gör forumet så speciellt och som fått det att leva kvar så länge?

Alla vet vi att en del av det som skrivs är ogrundat nonsens eller bokstaverad pajkastning. Kanske är det just därför det lockar? Alla har en sak gemensam – kärleken till klubben. Med känslor kommer dock mycket annat: Överbeskyddande, svartsjuka, vrede, hyllningar och kärleksförklaringar. En hel drös med saftig läsning – vem skulle inte vilja ta del av det?

Jag har själv blivit forumflådd av engagerade supportrar efter att ha publicerat alster när jag jobbade för lokaltidningen. Såhär i efterhand har man självklart smält det, men det kunde göra mig upprörd och ledsen i flera dagar efteråt. Det får mig också att fundera på hur spelarna som läser forumet känner sig.

Det finns ju lika många åsikter som det finns supportrar och alla har faktiskt rätt att ge sin syn, även om den hos vissa är faktablind eller baserad på någon form av radikal klubbpatriotism.

Illröd ven
Forumet innehåller dock inte bara känsloyttringar utan även personliga analyser, sidan fungerar ofta som en anslagstavla med länkar om senaste hockeynytt och kan dessutom innehålla en del humor.

Att forumet måste göras om och av-anonymiseras tycker nog de flesta, men att ta bort det vore som att dra en snara runt en tjock illröd ven. En puls kring SSK skulle försvinna.

Det är heller ingen hemlighet att SSK försökt ändra på konceptet. Hur än lösningen kommer att se ut hoppas jag att pulsen inte blir svagare, även om nivån måste höjas.

Rövhål
Min vän Mauri Hermundsson har ett plakat med hårdare ord. Det var också med samma SSK-glöd som han övertalade mig att frilansa ideellt åt uppdragsport då han arbetade med mig på Sverigesradio i våras.

Nyligen kallade Mauri forumet för ”klubbens rövhål”. Kanske är det min nostalgiska syn som gör att jag inte håller med, eller för att jag anar att personerna som får det att koka över är i affekt av sin illröda SSK-puls.
Smaken är som baken, men om forumet är ett rövhål är det i så fall ett fascinerande sådant.

David Nilsson Hamne

1 kommentar

1 kommentar

  1. Profilbild

    Robert

    26 juni, 2013 at 10:09 f m

    så är det, man kan verkligen funder hur mkt forumet påverkar spelare som skulle kunna värvas till klubben. går de in å läser där blir de väl inte särskillt sugna på ssk!?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.