Connect with us

Hi, what are you looking for?

Andreas Häggström

Krönika: ”Därför borde Brattenberger stå mot Västervik”

Valet av målvakt på lördag är soklart, enligt Uppdragsport.se:s Andreas Häggström.

Brattenberger dansar. Foto: David NIlsson Hamne
Brattenberger dansar. Foto: David NIlsson Hamne

Alexander Sahlin skadade sig olyckligt mot Troja-Ljungby och prognosen är allt annat än ljus med tanke på vad som komma skall:

Sahlin missar matchen mot Västervik.

Den ack så viktiga matchen mot tabelltvåan och seriens kanske mest samspelta och kompletta lag. En match som SSK måste plocka minst en poäng i för att ha fortsätta ha allt i egna händer gällande direktplatsen till kvalserien inför de resterande två matcherna mot Huddinge och Visby/Roma.

I en tidigare krönika har jag proklamerat att ”Alexander Sahlin kan ta SSK hela vägen till kvalserien” och det tror jag fortfarande.

Men om det inte går…

Vilka alternativ har Mats Waltin då?

Vi har nye finländaren Jonathan Iilahti som enligt mig inte har övertygat alls. Han må vara duktig, och ha gjort det okej mot Troja-Ljungby när han fick hoppa in senast, men det krävdes en match i J20 och en i a-laget för att göra det tydligt för mig att det är en matchovan målvakt vi har att göra med. Det är inte hans fel, men heller inte vad SSK behöver just nu. Ibland känns det som att Iilahti visserligen står rätt men inte riktigt har koll på puckarna. Det är lite 50/50-känsla. Många returer och studsar ut i sarghörnen. Och inte den där tryggheten som jag till exempel har känt med Sahlin hela säsongen. Den där känslan av att ”det löser sig” snarare än känslan av att pusta ut.

Sedan har vi Calle Brattenberger, förutsatt att han är 100% frisk och kry.

Denne 34-årige veteran i laget som har fått delar av säsongen förstörd på grund av skador. Men Brattenberger har matchats tydligt av Waltin när han väl har varit frisk. Han har kanske varit Waltins favorit under grundserien.

Brattenberger matchades mot Huddinge i seriepremiären och stod även de viktiga matcherna mot Hudiksvall, Åker, Huddinge igen hemma, samt den sista matchen mot Visby/Roma.

Idel viktiga matcher, alltså, även om matchfördelningen i övrigt var ganska jämn.

Jonathan Iilahti har visserligen rutin för sin ålder men han har mer eller mindre kastats in i laget på kort tid och frågan är om han är redo att känna kniven mot strupen och allt vad det innebär.

Det tror jag däremot att Calle Brattenberger är.

Matchen mot Västervik kommer att passa honom perfekt.

Enligt mig påverkas Calle Brattenberger mer av att stå stilla under matcher än vad Alexander Sahlin gör. Brattenberger är en okonventionell målvakt med en lite annorlunda spelstil jämfört med många andra. Brattenberger är rörligare, han lever på energi och nerv, och får han stå stilla för länge så ger det konsekvenser. Han behöver hållas igång. Och i det har det tidigare funnits en säkerhetsrisk.

Men mot Västervik kommer det att bli full rulle.

Det som framförallt talar för Brattenberger i en match mot Västervik är just att det är Brattenberger. En erkänd ”Västerviksdödare” sedan tiden i Vimmerby. Som har varit med förr. Som vet vad som gäller. Som vet hur det fungerar i Plivit Trade-hallen. Som vet vad som väntar och vad som krävs för att gå segrande ur säsongens hetaste match. Som vet hur många tänder man kanske måste offra.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

SSK-siffror

SSK byter tränare. Och det är ironiskt att den ansvarige för det som har varit SSK:s största styrka de senaste två säsongerna får lämna...

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.