Connect with us
Foto: David Nilsson Hamne.
Foto: David Nilsson Hamne.

J18 & J20

Succéjunior inte kvar i SSK – men spännande namn inför framtiden

Många sistaårsjuniorer som kände på a-lagsspel i SSK lämnar nu föreningen. En av dessa är Sebastian Frantz, som däremot ska ha erbjudits kontrakt av SSK inför nästa säsong.

Sällan har så många juniorer fått chansen i SSK-tröjan som den gångna säsongen.

Totalt nio spelare var uppe och kände på a-lagsspel, vissa mer regelbundet än andra.

Bland juniorerna som luftades mer regelbundet återfanns Jesper Lindén, målkung i SSK J20 med sina 47 poäng (27+20) på 43 matcher men som kommer att spela med Mariestad i hockeyettan nästa säsong.

Det kommer även SSK J20:s målvakt Isak Andersson att göra.

– Vi har en intakt förstalina och också flera riktigt bra spelare och grovjobbare redan, men vi kände att vi ville ha in en sniper till. I Jesper får vi in en ung och lovande rightskytt som vet var målet är beläget. En bra kille också vid sidan av enligt de kontakter vi pratat med, och är du kapten i en storklubb så brukar man vara en lagspelare. Det var roligt att han valde att fortsätta sin karriär hos oss, vi har visat tidigare att vi är en bra miljö för förstaårsseniorer att utvecklas i, säger Mariestads sportchef Ronny Johansson om Lindén.

Klar för hockeyettan

Värd att nämna är även Lucas Byhlin som anslöt från Leksand J20 i november månad och sedermera fick göra a-lagsdebut och spela i playoff-spelet efter grundserien. Men det blir ingen fortsättning i SSK för den offensive backen. I stället fortsätter karriären i det ständiga topplaget Hudiksvall i hockeyettan. Byhlin har alla förutsättningar att bli en framstående back i hockeyettan – och dörren till hockeyallsvenskan lär inte vara stängd.

– Lucas är en utvecklingsbar back som kompletterar vår backsida bra där vi har en intressant blandning av yngre och lovande och äldre med erfarenhet. Han är en spelskicklig offensiv back som jag tror kommer göra mycket nytta hos oss, säger Pär Langer, sportchef i Hudiksvall.

Erbjöds kontrakt

En annan framstående junior som inte heller blir kvar i SSK är Sebastian Frantz.

Frantz anslöt till SSK J20 från Linköping J20 inför den gångna säsongen. I Södertälje tilldelades Frantz en betydligt större roll och han fick ett smärre genombrott i superkedjan med Jesper Lindén och Casper Evertsson i J20-laget – ja, kedjan noterades för 142 poäng tillsammans. Frantz själv skrapade ihop fina 43 poäng (20+23) på 38 matcher i J20 och fick även spela tio matcher med a-laget där han centrade fjärdekedjan mot slutet av säsongen.

Enligt uppgifter till Uppdragsport.se ska SSK ha erbjudit ett kontrakt till Frantz efter säsongen – men 19-åringen tackade nej.

Frantz har blivit draftad av USHL-laget Tri-City Storm, som spelare 186 totalt, och han siktar på spel i Nordamerika redan nästa säsong vad det verkar.

Däremot ska Frantz ha trivts väldigt, väldigt bra i SSK och med nyttig erfarenhet i Nordamerika i ryggsäcken kan det mycket väl bli en intressant spelare inför kommande säsonger, om och när det väl vankas hemresa till Sverige, om det vill sig väl där borta.

Landslagslöfte

I nuläget lutar det alltså åt att ingen av de juniorer som blir överåriga till nästa säsong blir kvar i SSK, bortsett från 98:an Henrik Malmström som klev över till a-laget redan i höstas och sedan blev bofast. Carl Skärström, som fick 10 matcher med a-laget, har inte någon ny klubb klar i dagsläget inför sitt första år som senior.

Nämnas bör dock att Hugo Gustafsson, som spelade med såväl J18 som J20 och gjorde debut i U18-landslaget den gångna säsongen, tränar med a-laget just nu.

Klubbdirektör Mats Pernhem säger till SSK:s officiella hemsida att det är ”självklart” att 18-åringen ska vara med. Och att han var aktuell för spel med a-laget i vintras.

– Vi hade nog sett mer av honom under den gångna säsongen även i a-laget om han inte haft otur med skador, säger Mats Pernhem.

Andreas är skribent på Uppdragsport.se. Arbetar till vardags som journalist. Har säsongskort på K, rad 12, plats 7.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne J18 & J20