Connect with us
Nik Simsic måljublar i SSK-tröjan. Foto: Elin Lillsunde.
Nik Simsic måljublar i SSK-tröjan. Foto: Elin Lillsunde.

J18 & J20

SSK:s slovenske talang stannar i Södertälje

En av spelarna på Mats Waltins önskelista över juniorer stannar i SSK. Det meddelar han själv.

Han vann SSK J20:s interna poängliga och var assisterande lagkapten.

Samt fick göra senior- och a-landslagsdebut efter att säsongen var färdig i Södertälje.

Framtiden såg däremot inte helt säker ut.

Men nu kan Uppdragsport.se berätta att Nik Simsic, som provspelade i SSK som 14-åring och flyttade till klubben som 15-åring, stannar i Södertälje.

Den slovenske forwarden, som fyllde 19 i mars, blir kvar i stan.

– Jag har bestämt mig för att fortsätta karriären i SSK. Min agent håller just nu på att fixa alla detaljer, säger Simsic själv till Uppdragsport.se.

Nik Simsic noterades för 38 poäng, 16+22, på 43 matcher för SSK:s nederlagstippade J20-lag den gångna säsongen. Siffror som placerade honom framför flera spelare som är aktuella för hockeyallsvenskan och SHL kommande säsong.

Efter säsongen blev det spel med Sloveniens i sammanhanget namnkunniga a-landslag, som kvalificerade sig för Tre Kronors VM-division, där det blev ett mål och tre assist på tre matcher.

Nik Simsic i landslagströjan.

Nik Simsic i landslagströjan.

Simsic, som är juniorspelare en säsong till, har tidigare sagt att han helst vill stanna kvar i Sverige.

Och nu fortsätter alltså 19-åringens karriär i Södertälje.

Hur upplägget ser ut framkommer inte men enligt tränare Mats Waltin, i en tidigare artikel i Länstidningen, är det spel i J20 som gäller först och främst. Chansen till spel med a-laget lär dock komma.

Mats Waltin har tidigare uttryckt en oro över att Nik Simsic – samt lagkompisarna Lukas Haudum och Andreas Maier, som Waltin ser som namn inför framtiden – kan komma att söka sig någon annanstans i jakt på ett a-lagskontrakt.

– Det har inte varit aktuellt att erbjuda dem a-kontrakt nu, utan det jag har menat är att de fyra spelarna är särskilt intressanta för framtiden. Men de är inte aktuella för att gå in i a-truppen just nu, sa Waltin 18 april, och fortsatte:

– Jag har inte pratat med dem ännu om det här, men jag har väl känt signaler av att de kanske har andra planer och vill få ett a-kontrakt redan nu med någon klubb. Det vore synd om de hade så bråttom.

Utöver Nik Simsic kommer även överårige junioren Måns Lindbäck att stanna i SSK. Lindbäck, som gjorde mycket bra ifrån sig under kvalserien, har erbjudits ett try out-kontrakt som sträcker sig fram till och med den första träningsmatchen, mot AIK, i augusti.

Enligt uppgifter ska 19-årige Andreas Maier, fyra i förra årets poängliga med 33 poäng (14+19) på 41 matcher, vara struken ur SSK J20:s laguppställning inför nästa säsong.

Vad som händer med Lukas Haudum är än så länge okänt men enligt österrikisk media lutar det åt att 18-åringen, som anses vara en av de största talangerna i Österrike på länge, spelar seniorhockey nästa säsong. Haudum rankas som 105:e utespelare i Europa inför NHL-draften och spelade nyligen VM för Österrike. Enligt en tidigare intervju i hemlandet finns det intresse för Haudum bland andra svenska lag.

– Mitt avtal (med SSK) löper ut men det finns andra alternativ, även i Sverige, sa Haudum i en intervju med tidningen Nachrichten för ett par veckor sedan.

– Jag tror att Haudum har en god chans att nå NHL, säger finske stjärntränaren Alpo Suhonen, sportsligt ansvarig i det österrikiska landslaget, i samma artikel.

Uppdragsport.se har tidigare rapporterat att SSK:s duktiga målvakt Lukas Klarström, som hade högst räddningsprocent i J20 SuperElits grundserie, siktar på att stanna i SSK.

– Ja, jag trivs bra här i Södertälje och jag vill gärna stanna. Jag har inte pratat med SSK så mycket om nästa år men men jag har ställt in mig på att spela i J20-laget, sa Klarström då.

Andreas är skribent på Uppdragsport.se. Arbetar till vardags som journalist. Har säsongskort på K, rad 12, plats 7.

1 kommentar

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne J18 & J20