Connect with us

Krönikor

“SSK står med brallorna nere och ler generat”

UppdragSport.se:s Mauri Hermundsson skriver om ett SSK som glömt bort sitt forna jag.

Låt oss vara ärliga. Södertälje Sportklubb har problem.

Det har gått nästan tre veckor sedan säsongen tog slut den där soliga tisdagen i början av mars. Vad har hänt sedan dess?

En tränare har tackat för sig, en klubbdirektör har valt att hoppa av, inte en enda förlängning av spelare eller ledare och dessutom en sportchef som enligt rykten kan vara på väg bort.

SSK står med brallorna i knähöjd och ler generat. Det finns fog för frågan om klubben verkligen är det anrika lag med sju SM-guld numera, eller om SSK just nu bara är en blek kopia av sitt forna jag. För det känns så just nu. Vi har glömt bort värdet av den kultur som klubben är byggd på, vi har glömt bort att vi är landets mest genuina supportrar, vi har glömt bort att Södertälje Sportklubb är Sveriges vackraste förening – och förtjänar att behandlas därefter.

Nästan säsong kommer bli ett race av sällan skådat slag. Fyra lag ska upp i Swedish Hockey League (hemska, hemska namn) och många föreningar ser nu den sista rejäla chansen till avancemang.

Det är nu det gäller. Det är nu vi ska spotta i nävarna, ställa oss på rad, sjunga snapsvisan och börja marschera mot SHL. Det är därför ett stort problem att vi idag står med sex forwards, en back, en målvakt, ingen huvudtränare, ingen andretränare, ingen klubbdirektör och en sportchef som alltså kan vara på väg bort.

Det var nog inte så här den där förbannade treårsplanen var tänkt att sluta.

Men än är det inte kört, långt därifrån. Det är fortfarande mars och våren har bara hunnit med ett par första flämtningar.
Vi har fortfarande chansen att ta tag i den här skutan och vända den i riktning mot SHL. Om vi bara stannar upp och inser kraften i ett gungande, rödvitt tempel med luften vibrerande av världens vackraste snapsvisa, då inser vi också kraften som vår förening vilar på. Och det är  just den kraften vi måste ta vara på – för det är den som en dag kommer ta tillbaka Södertälje Sportklubb hem till Sveriges högsta serie.

Det finns ingenting som är bättre än en revansch – att se någon med drömmar, se honom misslyckas och sen få en andra chans.

Vi hade drömmar. Vi misslyckades. Nu får vi en andra chans. Ska vi ta den?

Mauri Hermundsson är skribent på Uppdragsport.se. Till vardags arbetar han som journalist. Säsongskort på K.

4 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Krönikor