Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

Bäst i SSK 20/21 – enligt statistiken

Särskilt en spelare sticker ut positivt jämfört med ”allmänhetens” omdöme.

Dennis Bozic med laget i båset. Foto: David Nilsson Hamne
Dennis Bozic med laget i båset. Foto: David Nilsson Hamne

I sann NHL anda så ska såklart individuella priser delas ut efter avslutad säsong. I mitt nyinstiftade SSK Siffror awards delas priser ut till spelare i SSK där jag utgår från de priser som delas ut i NHL samt några egna priser som jag har lagt till. Värt att poängtera är att jag som brukligt för sådana här priser bara har tagit hänsyn till grundserien.

Art Ross trophy (Flest poäng)

Vinnare: Nick Olesen

Nick gjorde flest poäng totalt, han vräkte in poäng i PP(21p, visserligen 1p bakom Hjelm) och även om produktionen i 5v5 tog ett litet steg tillbaka från säsongen innan så gjorde han ändå lika många primary points i 5v5 som näste spelare hade poäng totalt(20p) och han hade bäst Poäng/60 i 5v5(2,4).

Utöver poäng så var han också den spelare som skapade mest och i 5v5 hade han flest skott på mål per 60, flest skapade skott(skott + skottpass) per 60 och flest skapade skott i sektorn per 60.

Vezina trophy (Bästa målvakt)

Vinnare: Filip Gustavsson & Jussi Rynnäs

Kanske den svåraste kategorin att utse en vinnare i och därför har jag också fegat och valt att låta Gustavsson och Rynnäs dela på priset. Helt klart är i alla fall att SSK i stort har haft väldigt bra målvaktsspel under säsongen.

Tittar man på räddningsprocent totalt så har ju faktiskt Fredrik Bergvik bättre statistik(92,72) än både Gustavsson och Rynnäs. Vi minns väl alla dom 59 räddade skotten mot Väsby i januari? Känslan är ändå att Bergvik har fått lite lättare starter än Gustavsson och Rynnäs och i 5v5 ligger hans siffror en bit bakom de två. I 5v5 har Rynnäs 93,8% och Gustavsson 93,4% jämfört med Bergviks 92,5%.
Rynnäs har bäst räddningsprocent från sektorn med 90,1% mot Gustavssons 83,6%, samtidigt som Rynnäs också har fått ta emot fler skott från sektorn(38,8% mot Gustavssons 34%). Det som talar för Gustavsson är att han har stått i fler matcher och jag inbillar mig även att han har mött tuffare motstånd(trots alltså lägre antal skott emot från sektorn) än Rynnäs.

Norris trophy (Bästa back)

Vinnare: Axel Andersson

Här höjer nog några på ögonbrynen. Det klassiska från NHL är ju att man sneglar på backarnas poängliga och så ger man priset till den som har flest poäng. Med all respekt för Andreas Hjelm som jag tycker är en förträfflig back och definitvt var en av kandidaterna till priset så tycker jag inte att stå på blålinjen i PP är det som i första hand konstituerar en bra back så låt oss titta på lite andra parametrar.

Med undantag för Filip Gustavsson(eftersom han faktiskt stog flest matcher av målvakterna) så har jag valt att inte låta dom andra NHL-lånen vara med som kandidater. Här frestades jag dock att ändå välja Evan Bouchard med tanke på hur otroligt bra han var. Titta bara på följande graf över backarnas corsi för / emot per 60min.

Den back som har varit i närheten av Bouchard i defensiv inverkan i 5v5 är Axel Andersson.

Just Axel Andersson tillsammans med Andreas Hjelm har i mitt tycke varit SSK:s genomgående bästa backpar under säsongen. Båda är väldigt spelskickliga, smarta och passningssäkra vilket gör att dom hittar lösningar ur egen zon och i försvarsspelet så börjar dom ofta pressa redan i anfallszonen vilket hindrar motståndarnas omställningar och skapar chanser för SSK.

När dom är tillsammans på isen i 5v5 har SSK 51,4% av avsluten(CF%), 51,1% av skotten på mål(SF%), 53,6% av avsluten från sektorn(SCF%) och 58,3% av målen(GF%). Efter juluppehållet har dom varit dominanta med siffrorna 53,5 CF%, 53,8 SF%, 56,2 SCF% och 66,7 GF%.

Att jag väljer Axel Andersson som vinnare grundar sig i att hans siffror står sig bättre utan Hjelm än tvärtom. Hjelms siffror i 5v5 är faktiskt direkt svaga utan Axel och samma trend gäller för Axels näst vanligaste partner Malmström. Axels siffror utan Hjelm är betydligt sämre än med honom men det är inte samma differens som för Hjelm och dessutom gillar jag att lyfta fram Axel som jobbar lite i skymundan med tanke på att han inte är någon poängspruta. Men skulle någon hävda att Hjelm borde få priset(vilket jag kan gissa många skulle hävda) så är det inget dåligt val. Tvärtom.

Calder trophy (Årets rookie)

Vinnare: Rasmus Kahilainen

I ärlighetens namn så är konkurrensen i den här kategorin knappast mördande utan Kahilainen är ganska ohotad vinnare här. Han har som bekant blivit en stor publikfavorit men statistiskt kan man inte säga att det sprakar om honom. I 5v5 ligger han i bottenskiktet i laget både vad gäller on-ice siffror och individuella siffror. Han har fått en del istid i BP och en stor roll i PP där han varit ordinarie i stort sett hela säsongen och där ligger han strax under medel både vad gäller GF/60 och poäng/60.

I en statistisk kolumn sticker han dock ut. Han har under säsongen fått med sig 16 utvisningar. Lika många som Gustafsson och bara Blomstrand och Olesen har fått med sig fler. I ett lag som till stor del har byggt sin framgång på PP så är det en väldigt viktig egenskap och också ett kvitto på att hans ”retsticka” uppenbarelse faktiskt fungerar.

Ludvig Jansson och Albert Sjöberg har blixtrat till under stunder men totalt sett har dom inte gjort tillräckligt avtryck för att vara trovärdiga kandidater. Men det är två väldigt spännande spelare som blir oerhört intressanta att följa framöver.

Lady byng trophy (Mest gentlemannamässig)

Vinnare: Hugo Gustafsson

Hugo drog på sig två utvisningar under säsongen, trots att han ofta har matchats i defensiva situationer.

Selke trophy (Bästa defensiva forward)

Vinnare: Hugo Gustafsson

Hugo Gustafssons skicklighet defensivt gör att han är en av dom spelarna som är lika underhållande att titta på utan puck som med puck. Han har en helt exceptionell förmåga att alltid ligga rätt i banan, stjäla puck från motståndare och snappa upp lösa puckar. Grafen nedan visar hur många avslut mot och avslut mot från sektorn som SSK släpper till när spelaren är på isen i 5v5.

Som syns i grafen så har Christopher Bengtsson och Emil Alba varit inne på färre avslut mot men då ska man ha med sig att Hugo har spelat mer än dubbelt så mycket som dom och att dom har matchats i huvudsak i offensiva situationer med klart fler starter i offensiv zon än defensiv medan det är tvärtom för Hugo. Hugo har också spelat mest av alla i numerärt underläge och det har varit ett lyckat drag.

Man kan göra ett riktigt starkt case för Måns Lindbäck här också men i både 5v5 och boxplay så ligger han snäppet bakom Hugo. Även Jacob Dahlströms defensiva siffror i 5v5 är värda att lyfta fram men han har inte alls samma fina siffror i boxplay som Hugo och Måns.

Mest mångsidiga

Vinnare: Måns Lindbäck

Måns Lindbäck har fallit på målsnöret i flera kategorier och jag kände att han helt enkelt har gjort en så bra säsong så att jag fick uppfinna ett pris. Måns Lindbäck har verkligen varit mångsidig i ordets rätta bemärkelse. Han var bubblare i både Art Ross och Selke priserna. Vi har tidigare sett att han har legat i topp i både istid och resultat i boxplay och det ser liknande ut i powerplay.

Han ligger också i toppskiktet i både istid och poäng i 5v5. Han har helt enkelt spelat i precis alla situationer, 5v5, PP, BP, när SSK jagar kvittering, när SSK försvarar en ledning och gjort det med den äran hela tiden.

Analytics darling

Vinnare: Oscar Eriksson

Tilldelas den spelare där de underliggande siffrorna sticker ut positivt jämfört med ”allmänhetens” omdöme. Tidigare års vinnare skulle kunna vara Jacob Spångberg 17/18, Axel Andersson eller David Berg 18/19 och David Berg eller Marcus Oskarsson 19/20.

Axel Andersson är en bra kandidat även den här säsongen men jag känner att hans rykte har kommit ikapp honom, lite som det gjorde för Spångberg 18/19, och han är nu helt enkelt för erkänd för att vara en legit kandidat till det här priset. Istället går priset till Oscar Eriksson som haft svårt att få ordinarie minuter och knappast är hyllad av opinionen på twitter(vilket är min subjektiva källa för hur omtyckt en spelare är) men där hans onice siffror inte bara är bra, dom är riktigt bra.

Oscar fick ingen speltid i slutspelet utan istället valde tränarna att kalla in andra backar från kylan i ett försök att matcha Västerviks fysik. Jag säger inte att slutresultatet hade blivit annorlunda men jag hade gärna sett att Oscar, som var i väldigt bra form sista matcherna av grundserien, hade fått den speltiden istället.

Hart trophy (Mest värdefulla)

Vinnare: Hugo Gustafsson

Det finns några kandidater här. SSK:s främsta styrkor den här säsongen har varit powerplay och målvaktsspelet. Problemet med att välja en målvakt är att ingen har stått ens 20 starter under serien och dessutom kunde jag som bekant inte avgöra vem jag tycker har varit bäst. I powerplay har Nick Olesen, Andreas Hjelm och Måns Lindbäck varit de mest framstående under säsongen. Nick Olesen har som tidigare nämnts varit den mest produktiva rent offensivt men när han har varit på isen så har SSK släppt till alldeles för många avslut, chanser och mål för att jag ska se honom som en kandidat här. Måns Lindbäck har jag varit inne på tidigare hur extremt mångsidig han varit och det väger tungt i den här kategorin. Förutom nämnda spelare så ser jag ytterligare två kandidater i Ludwig Blomstrand och Hugo Gustafsson.

Blomstrand ligger i topp i alla on-ice kategorier och skapar nästan i nivå med Olesen men har starkare defensiva siffror. Det var också när han sattes ihop med Hugo och Måns som dom två verkligen exploderade och den kedjan har varit helt överlägsna. Tillsammans på isen i 5v5 har dom 52% av avsluten, 54% av skotten på mål, 57% av avsluten i sektorn och smått otroliga 18-4 i målskillnad.

Tillslut faller ändå mitt val på Hugo Gustafsson. Jag anser att det är han som är navet i kedjan. Hans defensiva inverkan har vi redan gått igenom men han är också tvåa i 5v5 ”poängligan” bakom Olesen med 20p. Han hade en trög start på säsongen första 10-12 matcherna men har blivit bättre och bättre under säsongen. Från juluppehållet och framåt är hans relativa on-ice siffror(diffen med – utan) +7% CF%, +10% SF%, +7 GF% och +19 GF%. Under samma tidsperiod är han också den spelare som har genererat flest avslut framåt. Det enda som egentligen talar emot Hugo här är att han inte spelat PP men hans +14 i utvisningsdiff är klart bäst i laget så han har indirekt bidragit till SSK:s framgång i PP ändå. En ytterligare faktor i Hugos fördel är att han är center och där har SSK varit känsligare än på ytterforwardsplatserna.

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com