Connect with us

Match

SSK nollade igen – statistiken ljuger inte

SSK förlorade under måndagskvällen mot Troja Ljungby med 3-0. Med andra ord fortsätter laget underprestera, något som också börjar synas i statistiken. Kanske är det framför allt bristerna i det kreativa spelet som får siffrorna att lysa rött.

SSK har inlett säsongen tveksamt. Resultaten har varit blandade men framför allt har spelet på isen fått kritik. Varken supportrar, spelare eller tränare har varit nöjda. Efter kvällens match mot Troja var Johan Strömvall tydlig.
– Jag är inte annat än besviken över våran insats idag, sa han allvarsamt till Viasat.

SSK:s spel har stundtals sett kraftlöst ut, som ikväll mot Troja Ljungby. Eller så har det sett ogenomtänkt och lättläst ut. En sak som visat sig match på match är att man haft svårt att skapa långa anfall och heta målchanser.

Detta går också att se när man läser statistiken.

SSK visar dåliga siffror i puckinnehav match efter match, och den totala siffran efter fem matcher är 45,5 procents. Igen uppseendeväckande siffra, men den är sämst i serien.

Även de uteblivna målchanserna och de korta anfallen går att utläsa i statistiken. SSK skjuter trots sitt relativt dåliga puckinnehav ganska många skott vilket tyder på snabba avslut. Den dåliga effektivitetssiffran på 6,96 procent kan vara beviset på att de inte kommer till skott i de mest målfarliga lägena. Laget har också blivit nollat två gånger på fem matcher.

Även i tekningsstatistiken är SSK bland de sämsta i serien (45.17%) vilket kan vara en anledning till det snåla puckinnehavet.

Den enda siffra som är riktigt positiv för Södertäljelaget handlar om ett spelsätt då laget slipper vara kreativt, effektiviteten i att döda utvisningar.  95 procent på fem matcher är ett mycket stark facit.

Även Strömvall var bekymrad över att det offensiva spelet inte fungerade mot Troja.

– Gör man noll mål i en match då är det en solklar torsk, och det var det idag. Vi gjorde en svag insats helt enkelt. Vi hade dessutom för lite glöd i ögonen och för ingen aggressivitet, sa han till Viasat.

SSK började dock matchen hetast, men det var Johan Andersson, alltså han i Troja, som hade den bästa chansen i första perioden när han kavlade pucken i utsidan av stolpen efter att ha fått stå helt fri framför SSK-kassen. I övrigt var det relativt lugnt runt burarna, inte minst framför Trojamålet.  Skotstatistiken blev tydliga 15-3 till hemmalaget.

I den andra perioden fick SSK powerplay relativt omgående. De skapade tryck men så mycket mer än så hände inte. För få avgörande passningar och öppna lägen. Tendensen att hellre lägga in pucken mot mål än att hitta ett bra läge för ett ordentligt avslut visade sig återigen i SSK:s powerplay, något som upprepades matchen igenom.

Det var Troja som inte helt orättvist tog ledningen i matchen. Hampus Gustafsson styrde in 1-0 i slottet med en misstänkt hög klubba, videodomaren friade.

SSK skruvade upp skridskoåkningen efter målet. Tog sig in i zon och fick lite mer puckinnehav än tidigare, men det stannade återigen där. Laget sköt även en hel del skott, men puckarna kom inte fram på mål eller var missriktade.

I tredje fick SSK återigen ett powerplay i inledningen av perioden. Samma visa upprepade sig som tidigare. De behöll pucken i zon men hade svårt att skapa de heta chanserna.

Utvisningarna fortsatte dugga tätt. Bland annat klarade SSK av ett 5 mot 3 efter bra boxplayspel. Bortalaget var dock inte lika effektiva när de fick chansen i numerärt överläge. Innan matchen var slut fick de två tillfällen till i 5 mot 4, men målen uteblev. Med andra ord är numera också powerplaystatistiken nära kritisk nivå (10.5%).

Istället för PP-mål utökade Troja ledningen med fyra minuter kvar efter snyggt förarbete av Istvan Bartalis. Han passade pucken bakom mål in i slottet där Henrik Eriksson kunde peta in 2-0. Det sista målet, 3-0, satt i öppen kasse.

På torsdag gästas Södertälje av BIK Karlskoga.

David är främst fotograf - men också skribent - på UppdragSport.se. Arbetar till vardags som journalist inom print, radio och tv.

13 kommentarer

13 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Match