Connect with us

Hi, what are you looking for?

Matchrapport

SSK krossade AIK inför storpublik

Fyra power play-mål. Och en hel del spelövertag i de två första perioderna. Ja, det var det som grundlade SSK:s i allra högsta grad komfortabla storseger mot länskonkurrenten AIK på tisdagskvällen. Och nyförvärvet James Sixsmith fortsätter att visa framfötterna.

Nedsläpp mellan SSK-AIK i Gnesta ishall.
Nedsläpp mellan SSK-AIK i Gnesta ishall.

Storpublik – ja, drygt 1 000 personer, alltså fullsatt – hade letat sig till iskalla Gnesta ishall för att se SSK-AIK på tisdagskvällen.

Den stora publiksiffran bidrog bland annat till att ishallens temperatur ökade från sju grader till elva.

Och om AIK var det piggare, rappare och hungrigare laget i första matchen lagen emellan så var det ombytta roller den här kvällen. SSK rivstartade – och gjorde 1-0 efter blott 01:58 minuters spel. Lucas Carlsson frispelade poängkungen från norska ligan, James Sixsmith, som kyligt placerade pucken mellan benen på AIK-målvakten.

Lucas Carlsson lysande i kväll, för övrigt.

Efter miskommunikation och SSK-slarv i egen zon kunde dock AIK kvittera till 1-1 genom Patric Blomdahl en bit in på matchen.

En siffra som däremot inte speglade spelet på isen.

Nej, SSK hade det mesta av spelet och puckinnehavet. Och det skulle komma ett målfyrverkeri av sällan skådat slag mot slutet av den första perioden. Efter att AIK-backen Eric Norin åkt på ett matchstraff, efter att ha delat ut en ful bentackling på SSK-forwarden Erik Lindhagen, fick SSK ett fem minuter långt numerärt överläge. Och som man utnyttjade det. SSK pangade in hela fyra mål i det efterföljande powerplayspelet – på drygt tre och en halv minut, för att vara exakt.

Francois Bouchard sköt stenhårt 2-1 rakt upp i nättaket, assisterad av James Sixsmith och Lucas Carlsson. Samme Bouchard gjorde sedan 3-1, även den gången assisterad av Sixsmith och Lucas Carlsson, och Victor Ahlström fyllde senare på med 4-1 på pass från brorsan Oscar.

Men SSK skulle göra 5-1 innan den första perioden var över.

Med blott en sekund kvar på matchklockan sköt Jacob Dahlström, på assist av Robert Carlsson, in matchens femte mål.

Även den andra perioden vägde över i SSK:s favör. Man hade det mesta av spelet och man ägde pucken. Årets upplaga av SSK är imponerande bra på att vinna tillbaka puckar vilket försvårade för gästerna.

AIK reducerade visserligen till 5-2 genom löftet Victor Ekarv tidigt i andra men sedan skulle släkten återigen vara värst – och Oscar Ahlström, givetvis assisterad av brorsan Viktor, samt Alexander Larsson, kunde göra 6-2 till SSK. Klockan hade då nått drygt 15 minuter in i mellanakten.

Om den första perioden bjöd på ett rappt spel och många chanser så blev såväl den andra som tredje perioden en transportsträcka för SSK. Domaren tog en rad märkliga utvisningar och matchen var stundtals sönderblåst.

I den tredje perioden hettade det dock till rejält vid ett par tillfällen.

Jacob Dahlström delade ut en klockren tackling på AIK-backen Jordan Hendry, som i sin tur ville kasta handskarna och gå en rond. Båda hamnade sedermera i utvisningbåset där spelarna fortsatte att munhuggas. Samme Hendry hamnade åter i bråk efter att ha blivit klockrent tacklad av Robert Carlsson. I momentet efteråt fållade dessutom Hendry en frispelad Robert Carlsson men domaren valde att inte blåsa. Ett av många konstiga beslut av kvällens domare.

Segern var aldrig hotad och SSK vann högst komfortabelt med 6-2. De avgörande faktorerna blev, så klart, power play-spelet – i vilket SSK mäktade med hela fem mål – men också det stora spelövertag som SSK hade i största allmänhet under de två första perioderna. Först i tredje lyckades AIK få upp tempot och få igång ett eget spel – men förgäves.

På plussidan i kväll:

Francois Bouchard får inte bara göra ett mål – utan två. Men ganska osynlig däremellan.

James Sixsmith går från klarhet till klarhet och noteras för 1+2 i kväll. Han väger lite väl lätt där ute, och kan se lite vilsen ut ibland, men det är natt och dag jämfört med första matchen. Och andra. Han börjar komma in i det.

Lucas Carlsson, som många kanske trodde skulle få svårt att ta en plats i truppen, noterades för 0+3 i kväll och tillhörde en av isens absolut bästa spelare.

Kedjan med Sixsmith, Frödén och Lucas Carlsson tillhör åter en av SSK:s bästa.

Det är också skönt att se att det allt som oftast händer något när bröderna Ahlström befinner sig på isen. Man kommer ofta till avslut och producerar, precis som i tidigare matcher, åter poäng.

Adam Hansen är en frisk fläkt. Får rejält med plus för situationen där han hamnade i gruff med AIK-busen Patric Blomdahl. Något som slutade med att Blomdahl föll till isen och senare fick lämna isen med en förmodad skada.

Tim Sandberg stabil i målet. Snabb med plockhandsken och räddade bland annat ett friläge i tredje perioden.

Robert Carlsson ser betydligt piggare ut än i fjol. Mycket rappare, mer kreativ. Överlag ser kedjan med Robert Carlsson, Jonas Engström och Jacob Dahlström mycket bra ut. Där har SSK en fjärdekedja av rang.

SSK:s box play ser mycket bra ut.

Noterat:

I power play tycktes SSK först och främst matcha: Jesper Frödén, James Sixsmith, Francois Bouchard, David Lidström och Robin Press.

Saknades i kväll gjorde Mattias Beck och Jonas Djupvik. Nyförvärvet från Brynäs, Nicklas Strid, gjorde blott ett byte i matchen.

Kvällens mål:

1-0 James Sixsmith
(L. Carlsson, M. Gulaši)
2-1 François Bouchard
(J. Sixsmith, L. Carlsson)
3-1 François Bouchard
(J. Sixsmith, L. Carlsson)
4-1 Victor Ahlström
(O. Ahlström)
5-1 Jacob Dahlström
(R. Carlsson)
6-2 Oscar Ahlström
(V. Ahlström, A. Larsson)

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Analys

SSK har värvat två bärande spelare från succélaget Tingsryd. Med tiden har SSK blivit en mer attraktiv klubb. Men vad är skillnaden nu mot...

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.