Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Se sanningen i vitögat – annars åker SSK ur

Förlusten mot Oskarshamn kan ha blivit SSK:s räddning. Tillslut verkar nu klubben förbereda sig på eventuellt kval, och dessutom får de tid på sig. Här följer en lista på 8 punkter varför kvalet kommer bli tufft.

Jesper Frödén och lagkamraterna står antagligen inför en tuff vår. Foto: David Nilsson Hamne
Jesper Frödén och lagkamraterna står antagligen inför en tuff vår. Foto: David Nilsson Hamne

Ni har nog också känslan av att klubben inte riktigt tagit säsongens varningssignaler på allvar. Lampor har blinkat röda, men ageranden har uteblivit eller kommit alldeles för sent.

Ska dra några slitna exempel: Trots problem med målskyttet har offensiva spetsförvärv uteblivit. – Målskytten Francois Bouchard samt tvillingarna Ahlström har underpresterar grovt hela säsongen, trots det är de kvar i truppen. – Laget har stadigt sjunkit i tabellen men Janne Karlsson sparkades så sent som med åtta omgångar kvar. – Trots hård press på laget att leverera har ingen mental coach satts in. Och så vidare…

De senaste två veckorna har jag intervjuat ordförande, klubbdirektör och huvudtränare i olika sammanhang. De försökte alla tona ner hotet från division-1. Ja faktum är att de vid den tidpunkten inte ens börjat förbereda sig för eventuellt kval. Trots en sistaplats och en lång förlusttrend.

Jan Bergman sa i en intervju till US att:
– Nej division-1 är inget jag tänker på. Det här laget ska kunna ta en bättre plats i tabellen än vad de har idag (då sist med 10 omgångar kvar), och om det blir negativt kval ska de klara av det.

Tränaren ”Ante” Karlsson intervjuade jag förra veckan till SP, och jag passade på att fråga om division-1.
Jag kan inte tänka på det där nu, det handlar om att fokusera på det vi gör för stunden.

Efter förlusten mot Oskarshamn har dock ledningen börjat tänka annorlunda. ”Ante” säger att det är dags att scouta lagen och förbereda sig mentalt. Med andra ord kan förlusten mot Oskarshamn bli SSK:s räddning, till slut verkar de ta situationen på allvar och laget får tid på sig att förbereda.

Nu kan de försöka träna och fokusera lite mer långsiktigt igen. SSK kan skippa stressen de haft sedan resultaten började gå emot, och sakta men säkert kan laget kanske finna ett vinnande spel och lite självförtroende innan kvalet.

Om det blir kval finns det dock en massa saker att vara orolig över som SSK:are. Trots det kan man läsa bland supporterinlägg på facebook att kvalet inte ska bli några problem. Ja även ordförande Jan Bergman sa för några veckor sedan att ”Blir det negativt kval ska spelarna klara av det… Laget är så pass bra”.

Hela den här säsongen är ett enda stort bevis på att meriterade spelarnamn på ett papper inte räcker för att vinna matcher.

Här följer punkter på varför SSK lär få det riktigt tufft i ett eventuellt division-1 kval. Ett gäng varningsflaggor som klubbledningen måste ta på allvar redan nu, trots att det är fyra av sex lag som går upp från kvalet.

1 Laget har bara klarat av att ta 10 trepoängare på 47 matcher…!

2 Laget har tappat många vinster och poäng i slutet av tredje perioden. Ett av flera tecken på att den mentala styrkan är svag.

3 Många jämna förluster. Positivt på ett sätt, men det betyder även att laget har problem att vinna tajta fighter, vilket det lär bli gott om i ett kval.

4 Formsvackan är djupare än Storsjön. De senaste 12 matcherna har gett 11 förluster.

5 Alla vill slå SSK. Laget kommer vara ett åtråvärt byte för hungriga klubbar med vinnarmentalitet.

6 Defensiven. Laget har haft förtvivlat svårt att hålla tätt när de måste. Förmågan att kunna spela på resultat eller klara av att hålla emot under hård press har knappt synts till på hela säsongen.

7 Bortaspelet har stundtals varit pinsamt dåligt, exempelvis som det såg ut mot Almtuna senast. Bara 46 gjorda mål på 23 matcher, och endast två vinster.

8 Motivationen. Detta är den absolut känsligaste punkten som blir helt avgörande. De flesta i SSK har inga problem att hitta arbetsgivare nästa säsong, bryr de sig tillräckligt mycket i ett kval? Exempelvis kan vi ta Tingsryd som åkte ur för två år sedan. Då verkade stjärnor som Jordan Smotherman och Kim Karlsson helt ointresserade.
Läs Smålandspostens krönikan om sveket i Tingsryd.

David Nilsson Hamne

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Analys

SSK har värvat två bärande spelare från succélaget Tingsryd. Med tiden har SSK blivit en mer attraktiv klubb. Men vad är skillnaden nu mot...

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

Facebook

Senaste nytt

Silly season

Han var framträdande under Västerviks succésäsong. Nu ser det ut att bli spel med SSK nästa säsong.

Nyheter

Jacob Dahlström kanske inte är lagets mest flashiga spelare. Men hans popularitet bland lagkamraterna är tydlig.

Analys

Uppdragsports Andreas Häggström går igenom turerna rörande Dennis Bozic och undrar försiktigt: Blir 30-åringen verkligen kvar som tränare?

Silly season

Det blev spel i Almtuna, Modo och med Linköping i SHL förra säsongen. Nu är SSK intresserade.

Nyheter

Lucas Carlsson behövde en nytändning i ny miljö. Och det blir i AIK.