Connect with us

Artiklar

Rickard Fagerlund äntligen invald i Hall of Fame

Södertäljes mest kända ishockeyledare, Rickard Fagerlund, har valts in i svensk ishockeys Hall of Fame. Som mångårig ordförande i svenska ishockeyförbundet gjorde den tidigare SSK-spelaren stor nytta för svensk hockey. Han ledde in den i ett mer modernt tänkande och en aldrig tidigare skådad storhetstid.

“Rickard Fagerlund var en dynamisk och karismatisk ishockeyledare som ledde svensk ishockey framåt och till stora framgångar på 1980-talet och på 1990-talet” – Skriver Svenska Ishockeyförbundet i samband med utnämningen och fortsätter:

Han var ordförande för Svenska Ishockeyförbundet under 19 år, 1983-2002. Under hans ledning erövrade Sverige fyra VM-guld och fem VM-silver, ett OS-guld, ett OS-silver, damer, och två OS-bronsmedaljer. Det var Rickard Fagerlund som var den store pådrivare av svensk ishockeys utveckling på 1980-talet och som ledde fram till 1990-talets alla framgångar. Ingen annan ordförande för något landsförbund har kunnat glädjas över så många framgångar som Rickard Fagerlund fick förmånen att göra.

Han var alltid karismatisk, frispråkig och tillgänglig för pressen. Rickard Fagerlund såg verkligen till att ishockeyn fick mer än sin del av pressens bevakning och skriverier. Under Rickard Fagerlunds ledning växte ishockeyn i Sverige i popularitet, drog mer publik och lockade till sig fler utövare av sporten.

Rickard Fagerlund valdes in i IIHF:s styrelse 1994 och som ordförande för marknadskommittén ledde han många projekt som gav IIHF mer plats i idrottsvärlden.

En av Rickard Fagerlunds största styrkor var hans kunskap om ishockeyn. Han började spela ishockey i BK Star hemma i Södertälje men och var så bra att han snart värvades över till storklubben Södertälje SK med vilka han vann SM-guld 1956. Han spelade även åtta landskamper med Tre Kronor. Detta gör honom till en av väldigt få landsförbundsordföranden som har representerat sitt land som spelare i landslaget.

Rickard var även efter sin avgång 2002 en flitig besökare på Svenska Ishockeyförbundets styrelsemöten. Alltid positiv och med stor kunskap har han deltagit i svensk ishockeys arbete och medverkade även i förberedelserna inför vårt eget VM 2012-13. Rickard var många gånger långt före sin tid med sina idéer om svensk ishockeys utveckling och mycket av detta har i dag förverkligats.

Rickard Fagerlund dog efter kortare tids sjukdom på nyårsafton 2009. Hans minne kommer hyllas samtidigt som utmärkelsen avkunnas i samband med Sveriges kvartsfinal den 16 maj i Globen.

David är främst fotograf - men också skribent - på UppdragSport.se. Arbetar till vardags som journalist inom print, radio och tv.

3 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Artiklar