Connect with us

Om oss

Vad är UppdragSport.se?

Uppdragsport.se är ett ideellt hobbyprojekt/sajt/blogg vars mål, sedan våren 2013, är att vara det självklara valet för varje inbiten SSK-supporter. På Uppdragsport.se ska man kunna läsa om allt som rör SSK. Vi avslöjar nyförvärv, skriver om a-laget, juniorlaget, föreningens ledare, SSK:are i NHL, SSK:are i landslaget – ja, allt. Sajtens skribenter besitter en lagom subjektiv penna och har alla en sak gemensamt: De älskar SSK. De annonser som syns på Uppdragsport.se finansierar hyra av webbhotell.

UppdragSport.se har även en app för iPhone och Android, samt en podcast.

Vill du skriva?

Vi söker efter ytterligare skribenter. Läs mer här.

Kontakta oss

Du når Uppdragsport.se på info@uppdragsport.se. För frågor gällande layout/teknik/annonser, kontakta Andreas. Du når oss även på Twitter eller Facebook.

Tipsa oss!

Vill du hjälpa Uppdragsport.se? Vi söker ständigt tips rörande SSK. Det kan gälla föreningen, supportrar, nyförvärv, spelare som lämnar – ja, allt.

Du når oss på info@uppdragsport.se. Du är alltid anonym. Och du hjälper samtidigt till att bidra till en ideell och förhoppningsvis växande SSK-sajt.

39 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SSK på Twitter

Hamne: Sorgen när en bänkgranne dör

Stolen på M mitt, rad 14 plats 1 står tom men den bär fortfarande hans namn. Bengt var ingen som gjorde stort väsen av sig på sociala medier eller på läktaren. Men han var en härlig och smart hockeykännare och när vi 80- och 90-talister snackar om att ha varit med om mycket är det inget mot en SSK:are född på mitten av fyrtiotalet.

Han var min pappas gode vän. Förutom att ha sällskap hemma och borta gick de alltid till souvenirshoppen i pausen och kollade på julklappar eller en t-shirt till sin egen garderob. I onsdags gick pappa dit själv och i fredags gick han på Bengts begravning.

Många av oss känner någon som vi umgåtts med på hockeyn men som av olika anledningar inte kan gå dit längre. En hockeyvän man haft sällskap med under matcher och pauser, kanske även till och från arenan med snack om allt från SSK till matrecept. Personer som vi nu saknar.

När Bengt låg på sjukhus följde han sportklubben. Om vi träffas igen vet jag vad snacket kommer handla om. Hans fight mot cancern varade länge, under alla behandlingar är jag övertygad om att han hoppades på att få bli tillräckligt pigg för att se åtminstone en match till. Det fick han inte.

Sport är en otroligt fängslande men meningslös sak. Vad spelar det egentligen för roll vem som skjuter flest gummitrissor i mål? När någon dör eller blir svårt sjuk får man perspektiv, trots det betyder hockeyn fortfarande något.

Min morbror var också min bänkgranne, han dog i december 2012. Det sista vi gjorde tillsammans dagen innan han dog var att kolla på SSK. På väg hem planerade vi julfirandet i bilen, några timmar senare var Kjell död.

Egentligen är det ju rätt löjligt men jag är genuint glad över att den sista matchen han såg var en vinst. Jag minns hur vi jublade när Robban satte den där avgörande pucken och derbysegern mot DIF var ett faktum. Det värmer och tårarna rinner.

Jag är trött på snacket om Carpe Diem. Det är så… stressande. Känns som man ska uppnå allt och lite till för att sedan vara nöjd – varje dag. Det existerar inte. Däremot tycker jag att vi ska ägna någon sekund åt att vara glada, även under en plattmatch mot Västervik.

Glada över att vi får ha hälsan att kunna gå på hockey, att vi får ta vid där så många andra tidigare gjort samma sak och föra traditionen vidare.

Det är något särskilt med att stå enade när känslorna svallar. Det är gemenskapen som gör hockey till mer än bara sport. Passa på att njuta av varandras sällskap medan ni kan, även när det är stolpe ut.

Publik i templet. Foto: David Nilsson Hamne

Publik i templet och M mitt. Foto: David Nilsson Hamne

Click to comment

Leif Strömberg kliver in hos SSK:s konkurrent – efter 1-5-krossen

SSK krossade Vita Hästen med 1-5 i klassiska Himmelstalundshallen i fredags – samma ishall där SSK vann SM-guldet 1985 – och efteråt var det många hemmasupportrar som var besvikna.

Och nu har deras bön blivit hörd.

Eller?

1-5-krossen mot SSK blev för mycket och nu väljer Vita Hästen att sparka tränaren Jonas Johnsson – och ersätter gör SSK-bekantingen och profilen Leif Strömberg.

– Styrelsen ser att det behöver göras förändringar i ledningen, spelarna behöver ha en tydligare ledning. Vi ser en potential i våra spelare och behöver fylla på med mer energi för att skapa oss bästa möjliga förutsättningar för en bra avslutning av säsongen och fortsatt spel i HockeyAllsvenskan, Säger Yvonne Anglesjö, ordförande Vita Hästen.

Till saken hör att Leif Strömberg nyligen hoppade på sportchefsjobbet i Vita Hästen, men nu kliver han alltså in i båset.

Senast Leif Strömberg försökte rädda kvar ett lag i hockeyallsvenskan slutade det med degradering. Den gången Sundsvall. Sedan dess har ”Strumpan” tränat norska Stjernen, från vilka han fick sparken i december.

För övrigt: SSK, alltjämt på playoffplats uppåt, ska försöka förbättra hemmastatistiken och tar emot Västervik hemma i Scaniarinken på onsdag. En viktig match för kampen om kval till SHL. 

Click to comment

Spelarkollen: Poängkungen Adam Hansen – kan det bli en återkomst i SSK?

Moderklubben är SSK. Favoritlaget är SSK. Klubben han brinner för är SSK. Och han har inte representerat någon annan klubb än SSK, utöver fyra matcher på lån till Skövde säsongen 2014/2015 – fram tills inför årets säsong.

Då fick inte backen Adam Hansen fortsatt förtroende av SSK, eller tränaren Mats Waltin, och lämnade klubben. 

Det blev en liten ”omstart” i hockeyettan med Huddinge och där har Adam Hansen haft en synnerligen lyckad säsong.

På 29 matcher i den östra hockeyettanserien blev det 10+23, totalt 33 poäng – bäst av alla spelare i laget och och bäst av alla spelare i serien. Och det från backplats.

I Allettan Södra, där Huddinge toppar serien efter sju matcher, har poängproduktionen visserligen mattats av men Hansen står noterad för 1+4 och är alltjämt en viktig pjäs i ett övrigt SSK-kryddat lag.

I laget finns en rad gamla SSK:are: Björn Jonason, Martin Backholm, Eric Backman, Marcus Lissäng, Erik Ullman, Patrik Kallmert, samt Henrik Nyberg som är på lån till Huddinge från SSK.

En som verkligen har trampat igång är Patrik Kallmert som har 7+4, totalt 11 poäng, på de inledande sju matcherna. Totalt har det även blivit tre hattrick av Patrik Kallmert under säsongen.

Frågan är om Adam Hansen, som är frekvent besökare vid SSK:s matcher i Scaniarinken, kan vara aktuell för SSK inför nästa säsong.

Finns det ett intresse från SSK:s sida?

Även om det finns intresse från SSK:s sida att testa publikfavoriten igen kan det vara så att Adam Hansen är besviken efter att ha fått lämna. Men det faktum att han besöker Scaniarinken borde innebära att så inte är fallet.

Uppdragsport.se har hört sig för med spelare i Huddinge och där är inställningen tydlig:

Man ska gå upp i hockeyallsvenskan med Huddinge – och kanske det kan bli Adam Hansens revansch.

Click to comment

Tidigare SSK-målvaktens oväntade succé i anrika klubben

Minns ni Christoffer Ulvestav? Inte? Det är okej.

Den numera 22-årige målvakten kom till SSK:s J18-lag inför säsongen 2011/2012 och gjorde sin sista juniorsäsong i klubben 2014/2015. Då blev det 22 matcher efter att ha delat på målvaktssysslan med Emil Tuomela som sedan dess lagt ner hockeyn.

Ulvestav spelade i ett SSK J20 som då bestod av spelare som dåvarande superlöftet Andreas Maier, Karl Olofsson (sedermera a-lagsspelare som var med och tog upp SSK från hockeyettan), Nik Simsic (sedermera a-landslagsman för Slovenien), Lukas Haudum (i dag stjärna i Pantern, men även målskytt för Malmö i SHL och framtida löfte), Patrik Kallmert, Adam Hansen, Måns Lindbäck (i dag i a-laget), Lukas Klarström (i dag i a-laget) med flera…

Ulvestav var visserligen ombytt i a-lagssammanhang i SSK men som förstaårssenior flyttade 95:an vidare till Lindlöven i hockeyettan. Där blev det sju matcher och 92,4% första säsongen och 12 matcher och 89,8% andra säsongen.

Och inför säsongen 2017/2018 gick flytten till anrika gruvlaget Kiruna AIF – i division 2.

– Det var tränaren som ringde mig och förklarade upplägget och det lät intressant, har Ulvestav själv berättat tidigare.

Säsongen 1973/74 gjorde Kiruna AIF sin enda sejour i Sveriges högsta serie. Lagets stomme bestod av SSK-bekantingar som Jan Aspvik, Jan-Erik Dantoft, och inte minst en junior vid namn Hans Särkijärvi. Men 1987 slog man ihop klubbarna IFK Kiruna och Kiruna AIF till det som blev Kiruna IF.

Det innebar att seniorverksamheten i Kiruna AIF lades ner.

Men inför säsongen 2015/2017 återuppstod den igen – då i division 3.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Och i Kiruna har det blivit succé av sällan skådat slag för Christoffer Ulvestav och laget.

Utan överdrift.

Av grundseriens 14 matcher vann Kiruna samtliga under hösten och vintern, samtidigt som man gjorde 160 mål framåt och släppte in blott 12 bakåt. Det innebär en målskillnad på +148. Man slutade etta i tabellen med 42 inspelade poäng – att jämföra med tvåan i serien som ”bara” hade 26. Lägg därtill en förkrossande power play-effektivitet på 50% och en boxplay-procent på 94,3.

I poängligan var det enbart Kiruna-spelare på de sju första platserna.

Och i målligan hittar vi då alltså Christoffer Ulvestav med fina 96,92% och en GAA (Goal Against Average) på 0.56. Att jämföra med tvåan som hade en GAA på 3.35.

Flytten till Kiruna får anses vara väldigt lyckad för Christoffer Ulvestav.

Stockholmaren packade väskan och flyttade 1 255 kilometer norrut för spel i en lägre division och en stad han inte hade så mycket koll på förhand.

– Jag vet att det finns en gruva och att det blir bra kallt på vintern, annars inte så mycket. Om laget vet jag att det är en anrik förening och att det är Salmings moderklubb, sa Ulvestav till klubbens hemsida när han anslöt inför säsongen.

Nu väntar spel i alltvåan, och sedan förmodat kval till starka hockeyettan norra. Och därifrån är steget till hockeyallsvenskan alltid möjligt. Kiruna AIF inledde alltvåan på lördagen genom att slå Överkalix med 8-1 på hemmaplan inför 518 åskådare. Man vann skotten med 52-20 och Christoffer Ulvestav noterades för en räddningsprocent på 95.

Click to comment

Förre SSK-forwarden lägger av med hockeyn – efter alla skador

Norske backen Aleksander Rindal värvades till SSK inför säsongen 2013/2014 – då som en av ersättarna för Andreas Hjelm och Emil Djuse, som var de klart bästa poängmakarna i Södertäljes backbesättning säsongen innan och som båda flyttade vidare till spel i SHL.

Den norske landslagsbacken anlände som den norska ligans poängbäste back bland norrmännen men fick det aldrig att lossna i SSK.

Efter blott 1+0 på 17 matcher flyttade Rindal hem till Lillehammer igen, och inför förra säsongen blev det en flytt till franska ligan där det bara blev två matcher på grund av skador.

Och nu är karriären över.

Det meddelar Aleksander Rindal på Instagram.

”Då är karriären officiellt över. Otroligt bitter att det är en skada som avslutar allt. En karriär med mycket upp och ner. Men sammantaget har jag otroligt mycket bra minnen och vänskaper för livet med mig. Hockeymiljön är helt unik och det är omklädningsrummet man kommer att sakna allra mest efter kicken av att tävla och rysningarna man får av att spela inför fullsatta ishallar”, skriver Rindal på Instagram, och avslutar:

”Jag önskar alla hockeyvänner massor av lycka till med resten av säsongen. För min egen del fortsätter jobbet med att försöka vara fysiskt aktiv utan plågor. Vi ses!”

I SSK fick Aleksander Rindal spela med såväl David Pastrnak som William Nylander.

En av de som har önskat Aleksander Rindal lycka till med livet efter karriären är tidigare SSK-målvakten Sebastian Idoff, som numera huserar i norska ligan men som spelade med Rindal i SSK.

”Keep it up! Tack för fick chansen att spela med dig på isen och lära känna dig som den fina personen du är!” skriver Idoff på Instagram.

Click to comment